Home Greek News ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΥΠ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΕΘΑ!…

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΥΠ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΕΘΑ!…

by _
0 comment 169 views

Η προτεινόμενη υπαγωγή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκαλεί αντιδράσεις (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ).


ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΥΠ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΕΘΑ!…


Αλλαγές στη δομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του ΓΕΕΘΑ ψήφισε χθες, 14 Ιουλίου 2020 η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ο νόμος 4704/2020 (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄) που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (παλαιότερα Ε΄ Διεύθυνση) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως επίσης και τη δημιουργία Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ). Όσα αναφέρονται στην τροπολογία αποτελούν μέρος μόνο από το σύνολο των αλλαγών που, κατά πληροφορίες, θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στη δομή και τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Η προτεινόμενη υπαγωγή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πάντως, προκαλεί αντιδράσεις των συνδικαλιστών της υπηρεσίας, που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «ολόκληρη η Διεύθυνση δωρίζεται – πωλείται στις Ένοπλες Δυνάμεις λες και πρόκειται για εξάρτημα προς διάθεση». Αντίστοιχα, «σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την τροπολογία και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Μετατρέπουν την ΕΥΠ –συρρικνώνοντάς την και επίσημα πλέον– σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών, αποκλειστικά για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.

Το πρώτο από τα άρθρα (του σχετικού κεφαλαίου της τροπολογίας στο ν/σ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φέρει τίτλο «Εκσυγχρονισμός Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και λοιπές διατάξεις») που πυροδοτεί τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση αφορά την προτεινόμενη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών από την ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών κυρίως στρατιωτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου η υπαγωγή της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελεί κίνηση «εξορθολογισμού». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η μεταφορά πραγματοποιείται «ώστε το σύνολο των συναφών ηλεκτρονικών μονάδων να βρίσκεται υπό τη διοίκηση ενός φορέα προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και να διασφαλισθεί περαιτέρω η εθνική Ασφάλεια». Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΣΥΚΕΥΠ), πάντως, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η αποκοπή της Διεύθυνσης από τον κορμό της ΕΥΠ και η ένταξή της στο ΥΕΘΑ όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τον ρόλο της αλλά υπονομεύει το επιχειρησιακό σκέλος της υπηρεσίας και την απογυμνώνει από πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό».

Διεύθυνση Έρευνας

Το δεύτερο άρθρο που προκαλεί αντιδράσεις προβλέπει την ίδρυση Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας με δυνατότητα να χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εργαλείων. «Η συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλλει στη δημιουργία δικών της τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να ενδυναμωθεί η επιχειρησιακή της ανεξαρτησία» διευκρινίζεται στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι για να μπορέσει η ΕΥΠ να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. είναι προϋπόθεση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, όπως προβλέπει το άρθρο 3 της τροπολογίας. Στην ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή του ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού έκανε λόγο για «πρωτοφανείς κι ανήκουστες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ >> https://www.e-nomothesia.gr/enemerose-tupos-radiophono-teleorase/nomos-4704-2020-phek-133a-14-7-2020.html


Αρχικό άρθρο με τίτλο «Αναδιάρθρωση της ΕΥΠ» του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ >> https://www.kathimerini.gr/1087418/article/epikairothta/ellada/anadiar8rwsh-ths-eyp

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr