Δένδιας από ΟΗΕ: “H Τουρκία προσπαθεί να σφετεριστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”


Ελληνοτουρκικά 

Δένδιας από ΟΗΕ: “H Τουρκία προσπαθεί να σφετεριστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”


Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, την ειρήνη στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει κατακόρυφα με πολεμικές κινήσεις νοτίως της Κρήτης, θέτοντας όλες τις δυνάμεις της περιοχής σε πλήρη ετοιμότητα.

Ενδεικτικό της τουρκική απομόνωσης αποτελεί η κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ και η Αίγυπτος έχει κινηθεί καταλλήλως για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων.

Ο κ. Δένδιας, πάντως, δήλωσε με νόημα από το ΣΑ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα εν μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου, συζητήθηκε η πορεία των προσπαθειών για ειρήνευση και πολιτική λύση.

«Επανέλαβα τη θέση μας ότι, η όποια λύση, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη, θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας, να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινούμενη πάντα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, τις οποίες ενισχύει και η πρόσφατη Πρωτοβουλία του Καΐρου», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστίασε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, τον άμεσο τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων και της τήρησης του εμπάργκο όπλων. «Δύο παραμέτρων που τροφοδοτούν τη διαμάχη και έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις «προσπάθειες των ΗΕ για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των αντιμαχομένων σε διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη μια πολιτικής λύσης. Σταθερός στόχος της χώρας μας είναι η ειρήνευση στη Λιβύη και η εδραίωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές μας, όπως η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ την προηγούμενη εβδομάδα στη Λιβύη».

Επεσήμανε, ακόμη, τη σημασία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά.

Υπογράμμισε, δε, ότι καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη. «Aφ’ ενός μεν μέσω της συνεχιζόμενης παράνομης μεταφοράς πολεμικού υλικού και μισθοφόρων μαχητών, αφ’ ετέρου, δε, μέσω παράνομων μνημονίων που αποσκοπούν τον σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, όπως επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδος και μέσω της παραβίασης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», τόνισε.

Μεγάλη κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο

Ο στρατηγός Ahmed Al-Mesmari, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δήλωσε ότι η Τουρκία επεκτείνει τον έλεγχό της σε ολόκληρη τη δυτική Λιβύη και προμηθεύει πολιτοφυλακές για να φτάσει στα νοτιοδυτικά.

Ο Αλ-Μισμάρι είπε, σε δηλώσεις του στο Sky News, ότι η Τουρκία ηγείται της μάχης και μαζεύει δυνάμεις για να επιτεθεί στην Σύρτη, εξηγώντας ότι τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η πετρελαϊκή ημισέληνος για τον απόλυτο έλεγχο της Λιβύης.

Τόνισε ότι ο στρατός της Λιβύης παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, καθώς επιβεβαίωσε ότι εκεί θα πραγματοποιηθεί η πραγματική μάχη μεταξύ του Λιβυκού λαού και των Τούρκων εισβολέων.

Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς η φρεγάτα του Ιταλικού Ναυτικού “Alpino” (F594), κλάσης FREMM, διεξάγει περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, για δραστηριότητες επιτήρησης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα Alpino πραγματοποίησε κοινή στρατιωτική άσκηση (SAREX) με το Κυπριακό, Γαλλικό και Ελληνικό Ναυτικό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η παρουσία της φρεγάτας Alpino στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων «ναυτικής διπλωματίας» που πραγματοποιούνται από το ιταλικό ναυτικό στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου με τις χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Ιταλία έχει σημαντικές πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κινείται μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών με κατεύθυνση της Λιβύη, ενόψει της τουρκικής αντίδρασης στην επίθεση του LNA κατά της βάσης Αλ Ουατίγια.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων νοτίως της Κρήτης.

GALLERY

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6951196_dendias-apo-oie-h-toyrkia-prospathei-na-sfeteristei-ta


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from pentapostagma

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
www.pentapostagma.gr/ethnika-themat...