Home Greek News Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπόλτον αποκαλύπτει τις διεφθαρμένες συναλλαγές του Τραμπ με τον Ερντογάν

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπόλτον αποκαλύπτει τις διεφθαρμένες συναλλαγές του Τραμπ με τον Ερντογάν

by _
0 comment 240 views

-Peter Nicholls/Getty Images 

Αποκαλύπτει τις διεφθαρμένες συναλλαγές του Τραμπ με τον…Ερντογάν ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τράμπ Τζον Μπόλτον…

«Ακόμη και να σταθώ στη μέση της Λεωφόρου 5ης και να πυροβολήσω κάποιον, δεν θα έχανα κανέναν ψηφοφόρο.» – Τράμπ, το 2016


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube

-Αρχικός αρθρογράφος: Harut Sassounian από το Gagrule.net (μετάφρασις των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΤΩΡΑ», GreekNewsOnDemand.com)


Ο κος John Bolton (Τζόν Μπόλτον), ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, δημοσίευσε ένα συναρπαστικό βιβλίο για τη δουλειά του στον Λευκό Οίκο από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Το αποκαλυπτικό βιβλίο του, «Το δωμάτιο όπου συνέβη: Ααπομνημονεύματα του Λευκού Οίκου» (“The Room Where it Happened: A White House Memoir”), δείχνει γιατί ο Πρ. Τραμπ είναι ακατάλληλος για το αξίωμα του Αμερικανού προέδρου και ανίκανος. Ο Μπόλτον τόνισε επανειλημμένα ότι ό, τι έκανε ο Τραμπ ήταν είτε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του είτε για το δικό του συμφέρον, σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην ανίερη σχέση του Τραμπ με τον δικτάτορα της Τουρκίας, Πρ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ο Τράμπ αποκαλεί…«ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ». Η Τουρκία αναφέρεται 135 φορές στο βιβλίο 570 σελίδων του Μπόλτον. Ο Ερντογάν αναφέρεται 95 φορές. Αυτό δείχνει τη σημασία που βάζει ο Λευκός Οίκος στην Τουρκία και τον Ερντογάν, τον… «στενόν φίλον» του Τραμπ. Παραδόξως, ούτε η Αρμενία ούτε το Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκαν στο βιβλίο, παρόλο που ο Μπόλτον έκανε ταξίδι και στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στο «Δωμάτιο όπου συνέβη», ο Μπόλτον συγκρίνει τον τόνο του Ερντογάν σε ένα τηλεφώνημα με τον Τραμπ με τον «Μουσολίνι που μιλάει από το μπαλκόνι του στη Ρώμη», περιγράφοντας τον Τούρκο ηγέτη ως «ριζοσπάστη ισλαμιστή».

Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των πολλαπλών επισκέψεών του στον Λευκό Οίκο και 20 τηλεφωνικές κλήσεις στον Τράμπ, έθετε επανειλημμένα τις ακόλουθες τρεις απαιτήσεις προτεραιότητας στον Trump…

1) Η απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία Reza Zarrab από την κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας έκκληση στον πρόεδρο Τράμπ να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του. Ο Zarrab, με την ευλογία του Ερντογάν, είχε ξεπλύνει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν μέσω της —συμφερόντων της ίδιας της τουρκικής κυβερνήσεως– τράπεζας Halkbank για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

2) Η έκδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία του Fethullah Gulen, του Τούρκου κληρικού, ο οποίος μετά τη στενή του συμμαχία με τον Ερντογάν, πήγε σε ρίξη μαζί του και έγινε ο νούμερο ένα εχθρός του Τούρκου Προέδρου. Ο Ερντογάν κατηγόρησε ψευδώ ς τον Γκουλέν ότι ηγήθηκε της τουρκικής απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

3) Η συγκατάθεση του Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να εισβάλει στην περιοχή και να εξαλείψει την παρουσία του κουρδικού πληθυσμού στα σύνορα της Συρίας.

Ο Μπόλτον ανέφερε στο βιβλίο του ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο Ερντογάν έδωσε στο Trump ένα σημείωμα ζητώντας να απελευθερωθεί ο Ζαρράμπ από τη φυλακή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπόλτον, ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι «θα φρόντιζε τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης δεν ήταν οι δικοί του άνθρωποι, αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν θα αντικαθίσταντο από τους δικούς του ανθρώπους.”

Όταν ο Μπόλτον στάλθηκε στην Τουρκία για να προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι δεν πρέπει να εισβάλει στη Βόρεια Συρία, ο Μπόλτον έλαβε τηλεφωνική κλήση της τελευταίας στιγμής από τον Τραμπ ζητώντας του να μην πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη Βόρεια Συρία, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ανώτερου προσωπικού του Λευκού Οίκου διαφωνούσε με την απόφαση του Προέδρου.

Ο Τραμπ παραβίασε επίσης τους νόμους των ΗΠΑ και τα αιτήματα του Κογκρέσου αρνούμενο να κυρώσει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Ο David Ignatius (Ντέιβιντ Ιγνάτιος) δημοσίευσε ένα άρθρο στην «Washington Post» την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο: “Οι διεφθαρμένες συναλλαγές του Τράμπ με την Τουρκία είναι μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες στο βιβλίο του Μπόλτον.” Ο Μπόλτον υπενθυμίζει ότι είπε στον Γενικό Εισαγγελέα William P. Barr τον Απρίλιο του 2019 ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες του Τραμπ να βοηθήσουν τον Ερντογάν έδειξαν «την τάση του, στην ουσία, να δίνει προσωπικές χάρες σε δικτάτορες που του αρέσουν». Ο Ιγνάτιος περιέγραψε τις διεφθαρμένες συναλλαγές του Τραμπ με τον Ερντογάν ως «τη σαφέστερη, πιο συνεχή αφήγηση για κακή συμπεριφορά του Τραμπ που έχει ακόμη να εμφανιστεί».

Ο Ιγνάτιος συνέδεσε τη φιλία Τράμπ-Erdogan με τα «προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα του Τράμπ. Όταν ξεκίνησε το «Trump Towers Istanbul» τον Απρίλιο του 2012, η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ευχαριστεί τον Ερντογάν, τον πρωθυπουργό εκείνη την εποχή, που παρευρέθηκε. Μαζί τους ήταν ένας Τούρκος επιχειρηματίας που ονομάζεται Mehmet Ali Yalcindag, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε στα εγκαίνια ως ‘σπουδαίον φίλον’ της Ιβάνκα. Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγός της, ήταν επίσης εκεί».

Ο Τραμπ περιστοιχήθηκε από μια ομάδα φιλοτουρκικών υπαλλήλων, όπως ο πρώτος σύμβουλός του για την Εθνική Ασφάλεια, Μάικλ Φλιν, ο οποίος αναγκάστηκε να εγγραφεί ως ξένος πράκτορας αφού αποκαλύφθηκε ότι η συμβουλευτική εταιρεία του Φλίν πληρώθηκε 500.000 δολάρια από έναν Τούρκο επιχειρηματία που διηύθυνε την κρατική τουρκική επιχειρηματική ομοσπονδία. Η αποστολή του Flynn ήταν να εκδοθεί ο…Γκούλεν στην Τουρκία.

Ένας άλλος φιλο-τουρκικός σύμβουλος ήταν ο Rudolph W. Giuliani, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε με τον τότε αμερικανό δικηγόρο Preet Bharara στις 24 Φεβρουαρίου 2017, δηλώνοντας ότι ταξίδευε στην Άγκυρα ως εκπρόσωπος του προαναφερθέντος Zarrab.

Ο Giuliani ήσκησε πίεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για «κάποια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας» για την απελευθέρωση του Zarrab, σύμφωνα με τη δήλωση του Guliani που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο Τραμπ απέλυσε τη Μπάραρα (Bharara) τον Μάρτιο του 2017, αλλά η υπόθεση εναντίον του Ζαρράμπ (Zarrab) συνεχίστηκε από τον νέο εισαγγελέα των ΗΠΑ, Τζέφρι Μπέρμαν (Geoffrey Berman), ο οποίος απολύθηκε επίσης από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξοργίστηκε από τις αποκαλύψεις του Μπόλτον. Ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε στο Twitter: «Η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου από έναν πρώην αξιωματούχο υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ περιλαμβάνει παραπλανητικές, μονόπλευρες και χειραγωγικές παρουσιάσεις των συνομιλιών του αρχηγού μας προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. ”

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν εξοργίστηκε από τις αποκαλύψεις του Μπόλτον. Ο Fahrettin Altun, διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε στο Twitter: «Η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου από έναν υψηλόβαθμο πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ περιλαμβάνει παραπλανητικές, μονόπλευρες και χειραγωγικές παρουσιάσεις των συνομιλιών του Προέδρου μας Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».

Δυστυχώς, ο Μπόλτον αρνήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων μομφής του Κογκρέσου, παρόλο που δεν θα είχε κάνει τη διαφορά. Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές ακολουθούν τυφλά το Τράμπ σε αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο λάθος είναι. Όπως είπε τόσο αλαζονικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το προεδρία το 2016, «Ακόμη και να σταθώ στη μέση της Λεωφόρου 5ης και να πυροβολήσω κάποιον, δεν θα έχανα κανέναν ψηφοφόρο». Δείτε τώρα το σχετικό κλιπ και…ΦΡΙΞΤΕ!!!…

—————–

Και προς επίρρωσιν όλων των ανωτέρω, διαβάστε επίσης το αποκλειστικό μας άρθρο με τίτλο Ο Τράμπ αφήνει Τούρκους ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ να αλωνίζουν στις ΗΠΑ & περιμένετε να πειράξει την Τουρκία για το Κουρδικό;;;

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr