Home Greek News «Σπάει ο πάγος»: Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Σπάει ο πάγος»: Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

by _
0 comment 202 views

«Σπάει ο πάγος»: Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν


Πώς φτάσαμε στο τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο – Τι συζητήθηκε – «Σπάει ο πάγος» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές

Μόνο… έκπληξη δεν ήταν, για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και με προσοχή τις κινήσεις στην πολιτική και διπλωματική «σκακιέρα», η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνίαανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι με την επικοινωνία των δύο πολιτικών «σπάει ο πάγος» που είχε συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο και η συνάντηση δεν είχε θετική κατάληξη, καθώς ήταν στη «σκιά» του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Ακολούθησε, στα τέλη Ιανουαρίου, μία τηλεφωνική επικοινωνία, με αφορμή μια σεισμική δόνηση στη γείτονα και έκτοτε διεκόπησαν οι επικοινωνίες υψηλού επιπέδου.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο και αφού είχε αποκρουσθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η απόπειρα να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο χιλιάδες μετανάστες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι δεν θέλει να μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για την δρομολόγηση του τηλεφωνήματος προηγήθηκαν επικοινωνίες ανάμεσα στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, που έχουν παλαιά γνωριμία και κρατούν ανοιχτούς τους μεταξύ τους διαύλους .

Κατά τις ίδιες πηγές, τη συζήτηση απασχόλησαν μόνον θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως το ζήτημα του κορωνοϊού, αλλά και η αποκατάσταση των ταξιδιωτικών και τουριστικών ροών που ενδιαφέρει την Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί την κοινή πολιτική της ΕΕ, αλλά δεν είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να περιληφθεί η Τουρκία, όπως και άλλα βαλκανικά κράτη, στις τρίτες χώρες, με τις οποίες θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, δηλαδή αυτά που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, «ετέθησαν μόνον ακροθιγώς». Επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας και σε ανώτατο επίπεδο. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση και μπορεί να συνομιλεί, διότι ξέρει ότι έχει δίκιο», ενώ σε κάθε περίπτωση τονίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέσα στο οποίο βρίσκονται τα ζητήματα που τίθενται από την Τουρκία.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr