Home Greek News Αγνοούνται 502 δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας

Αγνοούνται 502 δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας

by _
0 comment 171 views

Αγνοούνται 502 δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας


Έβγαλαν φτερά και πέταξαν. Ο λόγος για 502 δικογραφίες που εξαφανίστηκαν από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας ως δια μαγείας. Όπως είναι λογικό η είδηση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας να κάνει λόγο για «πρωτόφαντο, πρωτόγνωρο πανελληνίως γεγονός, που προκάλεσε σοκ και έκπληξη».

Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, η υπόθεση της εξαφάνισης των δικογραφιών έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του… Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διέταξε άμεσα την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν οι δικογραφίες, και αν συντρέχουν λόγοι αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία διενεργεί ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας του νησιού, καλούνται να καταθέσουν υπάλληλοι της εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ερευνώνται καταγγελίες για αμέλεια συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «dikastiko.gr», ότι «στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενδελεχώς, αναζητούνται ευθύνες και αν υπάρχουν σκοπιμότητες στην εξαφάνιση των δικογραφιών».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η έρευνα «έχει τη μορφή του κατ’ επείγοντος λόγω της σπουδαιότητας της, και επειδή οι προθεσμίες στις ποινικές υποθέσεις …τρέχουν προς αποφυγή κινδύνου παραγραφής, που σε κάποιες των περιπτώσεων μοιάζει να είναι αναπόφευκτο». Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα «Ενημέρωση» Κέρκυρας, ο εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας που χειρίζεται την έρευνα, έχει δώσει εντολή να ανασυσταθούν οι φάκελοι των 502 υποθέσεων αντλώντας στοιχεία από όλες τις πιθανές πηγές. Η ίδια εφημερίδα στο δημοσίευμα της σημείωνε με νόημα ότι «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν από καιρό το θέμα».

Κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας

Η διαπίστωση της εξαφάνισης των δικογραφιών, φέρεται να έγινε αντιληπτή, πριν από περίπου δύο μήνες, περίοδο κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε lockdown, λόγω της πανδημίας και προς αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού είχε ανασταλεί προσωρινά και η λειτουργία των δικαστηρίων.

Αιχμηρή ανακοίνωση για την υπόθεση της εξαφάνισης των 502 δικογραφιών, εξέδωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιώργος Καλούδης, «Η εξαφάνιση 502 ποινικών δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας είναι ένα πρωτόφαντο, πρωτόγνωρο πανελληνίως γεγονός, που προκάλεσε σοκ και έκπληξη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΚ.

Για γεγονός, το οποίο έχει προκαλέσει σοκ και έκπληξη, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς είναι πρωτόγνωρο για τα δικαστικά πράγματα της χώρας, κάνει λόγο ο Γιώργος Καλούδης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 16 Ιουνίου αναφέρεται στο αίσθημα ασφάλειας, τόσο των πολιτών, όσο και των δικηγόρων, το οποίο έχει κλονισθεί από την πρωτόφαντη αυτή υπόθεση εξαφάνισης 502 -σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ.Σ.Κ.- φακέλων από το Δικαστικό Μέγαρο του νησιού.
Επί λέξει η ανακοίνωση του Γιώργου Καλούδη για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναφέρει τα εξής:

«Η εξαφάνιση 502 ποινικών δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας είναι ένα πρωτόφαντο, πρωτόγνωρο πανελληνίως γεγονός που προκάλεσε σοκ και έκπληξη. Δεν είναι ούτε 5 δικογραφίες ούτε 10 δικογραφίες, είναι 502 ή όσες είναι τελικά.

Συμπεριλαμβάνονται υποθέσεις από το 2010 και αρκετές ή πολλές είναι παραγεγραμμένες ήδη λόγω της 5ετούς παραγραφής.
Πολίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και ανέμεναν τη δίκη τους αλλά και πολίτες που αδίκως κατηγορήθηκαν και ανέμεναν να αποδείξουν το δίκιο τους και το άδικο της κατηγορίας απογοητεύτηκαν διότι δεν έτυχαν δίκης.

Μακράν απέχει η δίκαιη δίκη. Κλονίσθηκε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών και των δικηγόρων.

Η υπόθεση αυτή που έθιξε πολίτες αλλά και τον ίδιο τον θεσμό της δικαιοσύνης πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, μία μία, με σχολαστικότητα και τα πορίσματά της να δοθούν στη δημοσιότητα, καθόσον η Δικαιοσύνη απονέμεται στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Οι πολίτες της Κέρκυρας και από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ας προσφύγουν άμεσα ο κάθε ένας στον εντολοδόχο Δικηγόρο του, για να ενημερωθούν για την ανασύσταση φακέλου που δικαιούνται.

Επί Προεδρίας μου υπάρχει διαφάνεια, πνέει αέρας ελευθερίας και αγωνίζομαι σκληρά για τις αρχές της ισότητας όλων απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους αλλά και για την αξιοπρέπεια και για το ψωμάκι (εάν όχι ψίχουλα πλέον) των Δικηγόρων, του 1ου Επιστημονικού Κλάδου κάθε Δυτικής Δημοκρατικής πολιτείας».

Με πληροφορίες από dikastiko.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020, 14:38

https://www.zougla.gr/greece/article/agnounte-502-dikografies-apo-tin-isagelia-protodikon-kerkiras

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr