Home Greek News ΠΑΝΥΠΟΥΛΟΣ ο Πάιατ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ αλλά το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας ΔΕΝ αφαιρεί δικαιώματα από την Ελλάδα

ΠΑΝΥΠΟΥΛΟΣ ο Πάιατ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ αλλά το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας ΔΕΝ αφαιρεί δικαιώματα από την Ελλάδα

by _
0 comment 272 views

ΠΑΝΥΠΟΥΛΟΣ ο Πάιατ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ αλλά το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας ΔΕΝ αφαιρεί δικαιώματα από την Ελλάδα


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Από τη μια, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μας κολακεύει και μας δίνει ελπίδες κούφιες, αλλά, από την άλλη, μας εκφράζει ευθαρσώς τις πραγματικές απόψεις των ΗΠΑ για το εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας…

Διαβάζουμε τα εξής από τη σημερινή συνέντευξη της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» στον κο Πάιατ, όπου ο ίδιος μας αποκάλυψε την ύπουλη φύση των προθέσεων των ΗΠΑ σχετικά με τουρκολυβικό μνημόνιο που, ως γνωστόν, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΠΑΡΑΦΟΡΑ τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Στην αρχή διαβάζουμε…

Σε μια συνέντευξη με την Kathimerini, ο Pyatt σημειώνει ότι, για την Ουάσινγκτον, τα νησιά έχουν την ίδια βάση με την ηπειρωτική χώρα όσον αφορά την οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη των ΗΠΑ για προσπάθειες μείωσης της έντασης…

Ενώ λίγο παρακάτω αρχίζει ο Πάιατ να μας παραδέχεται τι πραγματικά πιστεύει η Αμερικανική κυβέρνηση για τον τουρκο-λιβυκή συνφωνία για ΑΟΖ, κτλ….

Η Ηπειρωτική χώρα, τα νησιά δημιουργούν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Υπήρξε ένα αίτημα για σεισμική έρευνα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της υφαλοκρηπίδος της. Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την κατάσταση εκεί;

 

Πάιατ – Από τον Δεκέμβριο συζητήσαμε τις απόψεις μας σχετικά με αυτό το ΜΣ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης – οι απόψεις μας σχετικά με τα δικαιώματα των νησιών όσον αφορά τα θαλάσσια δικαιώματά τους και την ΑΟΖ είναι ακριβώς οι ίδιες με την ηπειρωτική επικράτεια. Δεν υπάρχει τίποτα νέο που μπορώ να προσθέσω εκεί.

 

Αλλά αυτό που πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό είναι το πολύ σαφές μήνυμα που ακούσατε [την Τετάρτη] από τον Βοηθό Υπουργό [Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ενεργειακές Πηγές Francis R.] Fannon καθώς μίλησε στην επιτροπή με τους Υπουργούς Ενέργειας 3 + 1 στην εκδήλωση με το AmCham και το Συμβούλιο του Ατλαντικού (Atlantic Council).

 

Ήταν πραγματικά σημαντικό ως ευκαιρία να έχουμε τον πιο ανώτερο αξιωματούχο της Ουάσιγκτον που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο, τον Βοηθό Υπουργό Fannon, να στείλει ένα εντελώς σαφές μήνυμα για το πώς αυτό το μνημόνιο δεν αφαιρεί δικαιώματα μακριά από την Ελλάδα και την αμερικανική ερμηνεία και των διεθνών νομικών πτυχών, αλλά και των διπλωματικών πτυχών της.

ΠΩΠΩΠΩ…με τέτιου είδους «συμμάχους» τον…ΔΙΑΒΟΛΟ ΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!

Όλος ο κόσμος ξέρει πάρα πολύ καλά ότι αν το εν λόγω κατάπτυστο και ΠΑΡΑΝΟΜΟ μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα έχουν το «δικαίωμα» να ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ την ΑΟΖ της Ελλάδος από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη!!! ΑΡΑ, τι είν’ αυτό που «καπνίζει» ο κος Fannon;;; Θα ξεκινήσει επίσης τον «ολισθηρό δρόμο» κι…ΆΛΛΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!!!

Παραθέτουμε λοιπόν το εξής άρθρο από τον Ιαν. φέτος του σάιτ dw.com για να «φρεσκάρουμε» λίγο την μνήμη του Πάιαντ και του Fannon για το πόσο…ΠΑΡΑΝΟΜΟ είναι αυτό το μνημόνιο….


Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Κόλαφος για τον τούρκο πρόεδρο η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής. Σε εξαντλητική παρουσίαση της προβληματικής αποφαίνεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης…

H νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε 18 σελίδες. Σε αυτές περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Παραβίαση του εθιμικού δικαίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της ΑΟΖ. Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Να θέσει θέμα μνημονίου η Μέρκελ

Ενδιαφέρουσα και μια ακόμη πτυχή από την παρουσίαση των επιχειρημάτων είναι η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της γερμανικής βουλής ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεογειακών χωρών.”

Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν. “Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν. Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής, afp


Πηγές >>

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr