Home Greek News Γιάννα Αγγελοπούλου «Τα ίδια έλεγαν και το 2004, αλλά στο τέλος κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς»

Γιάννα Αγγελοπούλου «Τα ίδια έλεγαν και το 2004, αλλά στο τέλος κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς»

by _
0 comment 253 views

Γιάννα Αγγελοπούλου «Τα ίδια έλεγαν και το 2004, αλλά στο τέλος κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς»

Δημήτρης Παγαδάκης

Σχολιάζει τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ» – ΔΕΙΤΕ πως το συστημικά Πρωτοθέμα εγκωμιάζει αυτήν την ΠΑΛΙΟΓΥΝΑΙΚΑ που είναι μια από τους μεγαλύτερους ΠΡΟΔΟΤΕΣ που υπήρξαν ποτέ σε όλη την σύγχρωνονη ιστορία της Ελλάδος!!! Κι αυτό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛΟΙΑ διότι όλοι ξέρουν εκεί στην Ελλάδα πως όταν τελείωσαν οι Αγώνες, μας έφταθε μετά ο λογαριασμός της τάξεως του τουλάχιστον…60 δις!!!


Η Γιάννα απαντά στους επικριτές της για τη διοργάνωση του «Ελλάδα 2021» – Η προηγούμενη εμπειρία της την οπλίζει με αυτοπεποίθηση, σθένος και αντοχή ώστε να ολοκληρώσει ένα σχέδιο που θα αφορά και θα τιμά όλους τους Ελληνες

Ο ξεσηκωμός του 1821 είναι η έναρξη της αναγέννησης του Ελληνισμού. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει αναλάβει να νοηματοδοτήσει τον εορτασμό της επετείου της Εθνεγερσίας με ένα επεξεργασμένο σχέδιο δράσεων και διαμορφωμένη στρατηγική ενεργειών. Με την επικεφαλής της Γιάννα Αγγελοπούλου να κινητοποιείται δυναμικά αντλώντας έμπνευση από την εθνική κληρονομιά της αγωνιστικής υπέρβασης και της συλλογικής ομοψυχίας, χάρη στις οποίες πέτυχε ο κοινός σκοπός της ανεξαρτησίας. Απλώς ως πολίτης που νοιάζεται για την Ελλάδα των επόμενων γενιών προσθέτει με ζωντάνια φρόνημα, πάθος και όραμα σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα. Α ναι, και τελειοθηρία.

Μοιάζει κοινότοπο, αλλά η αλήθεια του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Για κάθε Ελληνα απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, ο Αγώνας υπέρ της Ανεξαρτησίας του 1821 αποτελεί ιστορικό ορόσημο και αφετηρία ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους. Για κάθε ιστορικό έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο γεγονός το πώς ένα ολιγάριθμο υποδουλωμένο έθνος επαναστάτησε και νίκησε μια θηριώδη αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τον Δούναβη μέχρι τον Νείλο και από την Τύνιδα μέχρι τη Βαγδάτη. Αν υπάρχει, ωστόσο, σήμερα ένα ερώτημα, αυτό συμπυκνώνεται στο πώς μπορεί να εορταστεί η 200ή επέτειός του με εθνική συνοχή και συλλογική υπερηφάνεια. Με δεδομένο ότι η Εθνεγερσία έχει κατά καιρούς σημασιοδοτηθεί και φορτιστεί από διχοστασίες, συμβολισμούς και ιδεασμούς, διαχεόταν η επιφύλαξη ότι ο εορτασμός της ενδέχεται να εκπέσει σε μουσειολογικό αφήγημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» φρόντισε προκαταβολικά να καθησυχάσει τέτοιες ανησυχίες. Eμφανιζόμενη συμπεριληπτική όλων των Ελλήνων και σεβόμενη τις πεποιθήσεις ή τις δοξασίες τους. «Μπορεί να έχουμε μνήμες χωριστές, ζωές διαφορετικές και όνειρα αλλιώτικα, όμως εμείς όλοι είμαστε η Ελλάδα», είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο. Προφανώς ενστερνίζεται ότι η συνέχιση της δημιουργικότητας σε κάθε λαό συνίσταται στη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της συλλογικής παράδοσης που έχει αποτυπωθεί στο παρελθόν και της δημιουργικής πρωτοτυπίας που εκπέμπει η νέα γενιά.

Για την ίδια, άλλωστε, η δρομολόγηση των δραστηριοτήτων της δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ιστορικό φορτίο του 1821. Επιθυμεί να κριθεί και να αξιολογηθεί το έργο της Επιτροπής από τα όσα θετικά θα εισπράξει η χώρα από αυτό τα επόμενα χρόνια. Βλέπει τη μεγάλη εικόνα, καθώς έχει εξαρχής προσχωρήσει στην οραματική διάσταση που προσφέρει η ευκαιρία της επετείου. Γι’ αυτό και δονείται στον παλμό της γενικευμένης αίσθησης ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων σηκώνει την αυλαία της προετοιμασίας της Ελλάδας για τους προσεχείς αιώνες. Υπό αυτό τον προσανατολισμό, επιστρατεύει και τις δικές της δυνάμεις με προορισμό τη συνεισφορά στο μέλλον της πατρίδας, μετά τη λήξη της διάρκειας της Επιτροπής στις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Εξάλλου, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου έχει βιώσει έντονες δοκιμασίες και ισχυρές συγκινήσεις σε μεγάλα στοιχήματα του παρελθόντος τα οποία κέρδισε με τσαγανό και υπερηφάνεια. Υπηρέτησε το «εφήμερο γεγονός» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Αφιερώθηκε και στοιχίστηκε σε αυτή τη «χρυσή ευκαιρία» της διεθνούς ανάδειξης της χώρας και παρέδωσε έναν βασισμένο σε δεδομένα «οδηγό» επιτυχημένων ενεργειών προς χρήση για τα επόμενα χρόνια. Ανεξάρτητα από το αν αυτό το αποτελεσματικό εγχειρίδιο δράσεων δεν αξιοποιήθηκε έκτοτε, επειδή «δεν την ήθελαν στα πόδια τους την επόμενη μέρα», η ίδια παρέμεινε πρόθυμη με διάθεση εθνικής προσφοράς.

Η προηγούμενη εμπειρία της την οπλίζει και σήμερα με αυτοπεποίθηση, σθένος, αντοχή και υπευθυνότητα -ιδιότητες τις οποίες αναζητά και στους άλλους, συνεργάτες και μη-, ώστε να ολοκληρώσει ένα σχέδιο που θα αφορά και θα τιμάει όλους τους Ελληνες, μέσα κι έξω από τη χώρα. Κυρίως, όμως, εξ ιδιοσυγκρασίας διαθέτει και τον τρόπο για να το υλοποιήσει. Δουλεύει σαν στρατηγός και φαντάρος ταυτόχρονα «όχι μόνο για να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, αλλά γιανα συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε».

– Ως πρόεδρος του «Αθήνα 2004» φέρατε εις πέρας μια επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία ένωσε όλους τους Ελληνες. Πιστεύετε ότι ως επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα καταφέρετε να το επαναλάβετε; Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχουμε. Αυτό βεβαίως θα κριθεί στο τέλος. Στην πορεία θα έχουμε καλές στιγμές, θα έχουμε και σκαμπανεβάσματα. Θα τα καταφέρουμε όμως. Θυμάστε, εξάλλου, και την περίοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας πόσες φορές είχαμε ακούσει για καμπανάκια, για κίτρινες κάρτες, για προειδοποιήσεις κ.λπ. Στο τέλος όλοι έλεγαν ότι ήταν οι ωραιότεροι Αγώνες που έγιναν ποτέ και το αίσθημα υπερηφάνειας που πλημμύρισε τους Ελληνες ήταν κάτι μοναδικό. Αυτό θα συμβεί ξανά.

– Οι Ελληνες καυχιόμαστε για την Ιστορία μας, αλλά συχνά την παρερμηνεύουμε. Πιστεύετε ότι μπορεί να εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα στον εορτασμό της επετείου; Τον χαρακτήρα της Επανάστασης τον περιγράφει έξοχα η ίδια η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας: «Είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, πόλεμος του οποίου η μόνη αιτία είναι η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής».

Ομως, όπως έχω ξαναπεί, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν κάνει ούτε συγγραφή, ούτε αναθεώρηση της Ιστορίας. Δική μας αρμοδιότητα είναι να οργανώσουμε την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση με τρόπο που θα κάνει χαρούμενους και υπερήφανους τους Ελληνες. Και παράλληλα να φωτίσουμε τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία αυτών των 200 ετών και να δούμε και όλο αυτό το εγχείρημα ως ένα παράθυρο στο μέλλον. Να συζητήσουμε για το πού θέλουμε να πάμε ως χώρα. Στη βάση αυτή, ένας πολιτισμένος, ελεύθερος διάλογος, που θα σέβεται τις ευαισθησίες των Ελλήνων, είναι χρήσιμος. Με αυτό τον δημιουργικό τρόπο θα γνωρίσουμε καλύτερα την Επανάσταση.

– Αρκούν ο δημιουργικός προβληματισμός και ο λυτρωτικός αναστοχασμός για να υπερβεί η συλλογική υπερηφάνεια την ενίοτε εθνική αμφιθυμία; Καθένας κουβαλάει τις μνήμες του, τις αξίες του, τα βιώματά του. Ολοι εμείς, όμως, είμαστε η Ελλάδα. Και όλοι, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, κουβαλάμε μέσα μας τα στοιχεία της εθνικής μας μνήμης και ταυτότητας. Με σεβασμό σε αυτά και με πλήρη επίγνωση ότι το εγχείρημά μας απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, θα αναζητήσουμε τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τους κοινούς παρονομαστές ημών των Ελλήνων. Και ο προβληματισμός, ο αναστοχασμός που αναφέρετε, θα αφορά το κοινό μας μέλλον. Το πώς πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, τι πετύχαμε, πώς το πετύχαμε και πού μπορούμε να πάμε.

– Θεωρείτε ότι η Επιτροπή διαθέτει καλά επεξεργασμένο σχέδιο δράσεων και στρατηγική ενεργειών ώστε να μην παρακολουθήσουμε τυπικό αφήγημα για την Εθνεγερσία; Το σχέδιο είναι ακόμα στη φάση της επεξεργασίας. Προς το παρόν, έχουμε το πλαίσιο που έχει τεθεί από τον ιδρυτικό νόμο της Επιτροπής. Που είναι η ανάδειξη της σημασίας, των αξιών και του ρόλου της Επανάστασης, η διεθνής προβολή της χώρας και ο συντονισμός των δράσεων του εορτασμού.

Οι δράσεις βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία. Μέχρι σήμερα έχουμε δεχτεί πάνω από 600 προτάσεις, περίπου 400 έχουν ήδη αξιολογηθεί και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε πολλές ακόμη. Αυτό στο οποίο έχουμε, επίσης, καταλήξει είναι ότι η προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις που αφήνουν κάποιο αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, έως το 25% θα αφορά εορταστικές δράσεις και τουλάχιστον το 75% θα αφορά δράσεις που θα αφήσουν κάτι, μια σημαντική παρακαταθήκη. Στόχος μας είναι μετά από χρόνια να λένε «αυτό φτιάχτηκε το 2021 με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων».

gianna_agelopouou
Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου με τον συντάκτη του «ΘΕΜΑτος» Δημήτρη Παγαδάκη

– Πιστεύετε ότι είναι επαρκής ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή για να νοηματοδοτήσει τους εορτασμούς; Ρωτάω επειδή η έκταση των δράσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι δυσανάλογα μεγάλη σχετικά με τον χρόνο υλοποίησής τους και χάθηκε και χρόνος λόγω της πανδημίαςΕμείς δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε ούτε μία ημέρα. Ακόμα και τις ημέρες της καραντίνας ήμαστε όλοι στα πόστα μας -από τα σπίτια μας, φυσικά-, αλλά με καθημερινή σκληρή δουλειά. Είμαστε εντός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Είναι καταστατική μας δέσμευση το σύνολο του προγράμματος δράσεων να έχει καταρτιστεί μέσα στο 2020. Θα το πετύχουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι επειδή, και λόγω χαρακτήρα, δεν θέλω να αφήνω τίποτα στην τύχη, για πάρα πολλές δράσεις υπάρχει και plan b.

– Ποια είναι η σχέση σας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τα νέα σας καθήκοντα; Συνεργάζεστε με τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο και, αν ναι, τι έχετε αποκομίσει από τις επαφές μαζί τους; Είναι εξαιρετική και με τους δύο. Ο πρωθυπουργός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και του είμαι ευγνώμων. Τον ενημερώνουμε κάθε μήνα για όλες τις δράσεις της Επιτροπής, οι οποίες σχεδιάζονται στο πλαίσιο που εκείνος έχει θέσει. Με τον κ. Τσίπρα επίσης διατηρώ καλές σχέσεις και σέβομαι απόλυτα τον θεσμικό του ρόλο. Την εβδομάδα που έρχεται θα συναντήσω τον κ. Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά και στη συνέχεια όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Και είμαστε δεκτικοί σε κάθε πρόταση, σε κάθε ιδέα, ακόμα και στην κριτική.

– Νομίζετε ότι το φαντασιακό και το ιδεολογικοπολιτικό συνεχίζουν να καθορίζουν τις επιλογές των κομμάτων για την Επανάσταση του 1821; Οι προσεγγίσεις των κομμάτων μπορεί να διαφέρουν. Η Επιτροπή μας ούτε τα σχολιάζει αυτά, ούτε μπαίνει καν στην ουσία τέτοιων αντιπαραθέσεων. Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Η Επιτροπή μας επιδιώκει συγκλίσεις, αναζητούμε κοινούς παρονομαστές και θέλουμε το έργο μας να αποτελεί υπόθεση όλων των Ελλήνων.

– Το έχετε ακούσει, φαντάζομαι, ότι ορισμένοι λένε πως μετέχετε στην Επιτροπή όχι για να «επανασυστήσετε» την Ελλάδα, αλλά για να επανασυστήσετε τον εαυτό σας… (χαμογελά) Δεν χρειάζομαι ούτε σύσταση, ούτε επανασύσταση. Είμαι αρκετά γνωστή και στην Ελλάδα και έξω από τη χώρα μας. Και δεν έχω καμία απολύτως πολιτική ή άλλη φιλοδοξία. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι χρήσιμη στην πατρίδα μου. Κάποιοι πολύ στενοί μου άνθρωποι μου είπαν: «Πού πας να μπλέξεις, μείνε στις δάφνες των πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων και μην ασχοληθείς με μια υπόθεση που μπορεί να έχει ιδιαίτερες φορτίσεις». Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή έτσι. Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας σού κάνει την πρόταση να συμμετάσχεις, δεν το σκέφτεσαι καθόλου. Μπαίνεις στη μάχη και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για την πατρίδα σου και την Ιστορία της. Πολύ περισσότερο όταν το εγχείρημα αφορά ένα τόσο συναρπαστικό θέμα όπως είναι η Ελληνική Επανάσταση.

– Είστε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους, τα διάφορα ιδρύματα, τους συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες που θα διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις; Υπάρχουν κοινό έδαφος, ενιαία βάση και αμοιβαία διάθεση συντονισμού για τον εορτασμό της επετείου; Βεβαίως και υπάρχει και θα δείτε πόσο ωραία θα ξεδιπλωθεί αυτό στην πορεία. Η Επιτροπή -και αυτό ήταν πολύ κρίσιμη κεντρική μας επιλογή- έχει δώσει σε όλους τους φορείς τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης του προγράμματός μας. Κάθε δήμος, περιφέρεια, φορέας που το επιθυμεί μπορεί να υποβάλει την πρότασή του. Η οποία, αφού φυσικά αξιολογηθεί, θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο πρόγραμμα για όλη τη χώρα, αλλά και πολλές πόλεις του εξωτερικού. Θέλουμε ο παλμός των 200 χρόνων να χτυπά σε όλη την Ελλάδα. Και να ταυτιστούν όλοι με αυτή την προσπάθεια. Ηδη μία από τις προτάσεις που ανακοινώσαμε είναι του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Μια σειρά ντοκιμαντέρ για τον ρόλο των εμπόρων στην Επανάσταση και στη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συναντίληψης και συντονισμού για να υπηρετηθεί ο σκοπός της επετείου.

– Εχετε τονίσει ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής εργάζονται αμισθί, το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται και ότι η χρηματοδότηση των δράσεών της θα προέρχεται από χορηγίες. Εξαιτίας των αρρυθμιών στην αγορά λόγω κορωνοϊού, εκτιμάται ότι αυτές θα μειωθούν, θα ατονήσουν ή, τέλος πάντων, θα είναι προσεχώς ασταθείς. Πώς αντιμετωπίζετε μια τέτοια εξέλιξη; Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα μέλη της Ολομέλειας που εργάζονται αμισθί, θέλοντας να στηρίξουν ένα σπουδαίο εθνικό εγχείρημα που κινητοποιεί και τους ίδιους.

Το χορηγικό πρόγραμμα έχει ατονήσει υπό την έννοια ότι δεν έχουν βρεθεί καινούριοι χορηγοί. Είμαστε σε συζητήσεις με πολλές εταιρείες, οι οποίες κάπου πάγωσαν λόγω της πανδημίας. Οι παλαιότεροι χορηγοί, πάντως, είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Σήμερα έχουμε την απαιτούμενη ρευστότητα για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις και τον προϋπολογισμό τους, εξετάζουμε τις κινήσεις μας βήμα-βήμα. Είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Το βέβαιο είναι ότι θα ανακοινώσουμε ό,τι μπορεί να χρηματοδοτηθεί και δεν θα πούμε λόγια του αέρα. Ολες, δε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν με την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

– Θεωρείτε ότι η Εκκλησία συνιστά στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας σε ό,τι αφορά την Επανάσταση; Συνεργάζεστε μαζί της, δεδομένου ότι η ίδια προετοιμάζεται από οκταετίας για τον εορτασμό της; Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις για την απουσία του σταυρού στο σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»; Ασφαλώς και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και εν όψει της επετείου έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε, σεβόμενοι τον ιστορικό της ρόλο. Οσο για το λογότυπο, έχουμε φτάσει στο σημείο να εξηγούμε τα αυτονόητα.

Αλλο η σημαία, άλλο το λογότυπο. Εχουμε σημαία! Και προσωπικά, όποτε τη βλέπω, ριγώ από συγκίνηση. Το λογότυπο δεν υποκαθιστά τη σημαία και απορώ πραγματικά με όσους βρήκαν αυτό το σημείο για να κάνουν κριτική. Εχει άλλους συμβολισμούς. Δείχνει την κίνηση στον χρόνο, δείχνει τις διακυμάνσεις, συμβολίζει το νήμα της Ιστορίας των Ελλήνων.

– Εχετε διαπιστώσει αν η Επιτροπή διακατέχεται από τάσεις ουδετεροπατρίας και αποχρωματισμού της Ελληνικής Ιστορίας; Το ακούσαμε και αυτό… Είναι δυνατόν να μιλάμε για ουδετεροπατρία σε μια υπόθεση που γιορτάζει, τιμά και φωτίζει διεθνώς την Ιστορία των Ελλήνων; Εμείς αυτό τον στόχο υπηρετούμε και το κάνουμε με μεγάλη συγκίνηση και μεγάλη υπερηφάνεια. Είναι ντροπή και μόνο να ακούγονται αυτές οι μομφές για ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν -πολλοί εκ των οποίων αφιλοκερδώς- για να προβάλουν μια σπουδαία εθνική επέτειο. Η Επανάσταση του 1821 θα τιμηθεί όπως της αξίζει. Θα μιλήσουμε για την Επανάσταση καθαυτή. Θα αναδείξουμε τα στοιχεία που άναψαν τη φλόγα της και θα συζητήσουμε πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα αναγεννητική πορεία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτό δεν είναι ουδετεροπατρία. Είναι γνήσιος πατριωτισμός.

– Κρίνετε ότι διάφορες αναρτήσεις με μυθολογήσεις, γραφικότητες, μεροληψίες που αφορούν τους πρωταγωνιστές του 1821 απορρυθμίζουν και στρεβλώνουν το έργο της Επιτροπής; Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Η ιστορία με το κείμενο για τον Καραϊσκάκη -γιατί προφανώς σε αυτό αναφέρεστε- δεν ήταν καλή για την εικόνα της Επιτροπής. Ξαναλέω, βέβαια, ότι ποτέ δεν είχε δοθεί έγκριση για τέτοια ανάρτηση, αλλά δεν θέλω να σταθώ σε αυτό, στο τεχνικό σκέλος τού τι συνέβη. Δημιουργήθηκε μια στρεβλή εντύπωση, είμαι η πρώτη που το αναγνωρίζει και σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιο λάθος δεν θα ξαναγίνει. Αυτό για να το κλείσουμε οριστικά. Το μείζον εξάλλου για μένα δεν είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε αγωνιστή, αλλά τι ήταν αυτό που ένωσε τόσους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους ώστε να ξεσηκωθούν και να πέσουν στη φωτιά της Επανάστασης. Σε αυτό θα ρίξουμε το βάρος μας.

– Εχετε διαμηνύσει ότι «θέλουμε να πετύχουμε την αυτογνωσία». Εννοείτε μια διόρθωση της ιστορικά αυτάρεσκης αντίληψής μας ή μια επαναπροσέγγιση με αυτοεκτίμηση για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι; Εννοώ να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε, ούτε για τα όσα σπουδαία έχουμε πετύχει, τα οποία συχνά υποτιμούμε οι ίδιοι, ούτε για τις όποιες σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας. Εχουμε μια τάση ως λαός συχνά να κινούμαστε στα άκρα. Κάποιοι απαξιώνουν τα όσα έχουμε πετύχει ή κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Εχουμε μια πραγματικά ξεχωριστή διαδρομή ως χώρα αυτά τα 200 χρόνια. Και είμαστε και ένας λαός με τρομερό σθένος, με μεγάλη δύναμη.

gianna_agelopouou_2
«Αυτό που πραγματικά θα ήθελα ως Ελληνίδα είναι να μη δείχνουμε τον καλό μας εαυτό μόνο στις κρίσεις ή στις μεγάλες προκλήσεις. Αλλά να γίνει ο κανόνας, η καθημερινότητά μας. Και οι σπουδαίες αρετές μας να γίνουν όχημα για μια καλύτερη, πιο σύγχρονη χώρα, που θα κερδίζει τον θαυμασμό όλων και θα προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους πολίτες της»

Δείτε πόσα έχουμε περάσει και καταφέρνουμε και πάλι να σηκωνόμαστε όρθιοι! Από την άλλη, όμως, συχνά κάποια στοιχεία αυτοκριτικής αντιμετωπίζονται με νευρώσεις που δεν αρμόζουν σε έναν λαό με αυτοπεποίθηση. Θα με ρωτήσετε, βέβαια, είναι δουλειά της Επιτροπής να το κάνει αυτό; Οχι. Η Επιτροπή, εκ του ρόλου της, οφείλει να αναδεικνύει τα σημεία που ενώνουν το έθνος μας, τα σημεία που προβάλλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Και αυτό θα κάνει.

-Πώς, ως ενεργός πολίτης, όπως έχετε διατυπώσει, οραματίζεστε τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση για το μέλλον; Υπάρχει μια φράση του Γκούσταφ Μάλερ: «Σεβασμός στην παράδοση δεν είναι να λατρεύεις τις στάχτες, αλλά να διατηρείς τη φωτιά». Αυτό είχα στο μυαλό μου την περίοδο της διεκδίκησης και της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οτι δεν αρκούν το ιστορικό φορτίο και οι συμβολισμοί. Οτι έπρεπε να πείσουμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε τους Αγώνες. Το πετύχαμε γιατί δεν μείναμε στις δάφνες της λαμπρής Ιστορίας μας, αλλά παίρνοντας δύναμη από αυτήν κοιτάξαμε μπροστά.

Δουλέψαμε με αυτοπεποίθηση, με σχέδιο και πετύχαμε. Δείτε τι έγινε και τώρα με την πανδημία. Βγάλαμε πάλι τον καλύτερο εαυτό μας και όλος ο πλανήτης μάς θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό που πραγματικά θα ήθελα ως Ελληνίδα είναι αυτό να μην είναι η εξαίρεση. Να μη δείχνουμε τον καλό μας εαυτό μόνο στις κρίσεις ή στις μεγάλες προκλήσεις. Αλλά να γίνει ο κανόνας, η καθημερινότητά μας. Και οι σπουδαίες αρετές μας να γίνουν όχημα για μια καλύτερη, πιο σύγχρονη χώρα, που θα κερδίζει τον θαυμασμό όλων και θα προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους πολίτες της.

– Στην Επανάσταση του ’21 κρίνεται ότι νίκησαν το παράλογο και η συλλογική ενότητα, όχι η κατεστημένη λογική και ο κατακερματισμός. Πόσο σας εμπνέει και σας κινητοποιεί αυτή η παρακαταθήκη στο έργο που σας έχει ανατεθεί; Με εμπνέει, με συγκινεί και με κινητοποιεί όσο δεν φαντάζεστε. Και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να αναδείξουμε την Επανάσταση όπως της αξίζει. Οχι μόνο για όσα σημαίνει για εμάς τους Ελληνες και την υπερηφάνεια που μας γεμίζει. Αλλά και ως ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός που σημάδεψε την Ευρωπαϊκή Ιστορία του 19ου αιώνα. Εναν αγώνα για ελευθερία που ενέπνευσε και άλλους λαούς. Και θέλουμε να γίνει και η επέτειος των 200 χρόνων ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Ο κόσμος όλος να κοιτάξει την Ελλάδα, να έρθει στην Ελλάδα, να μοιραστεί μαζί μας την Ιστορία, τη χαρά και την υπερηφάνεια μας.

– Η ευκαιρία της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι πολύ μεγάλη για να χαθεί. Πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέξει τέτοιον κίνδυνο; Δεν θα χαθεί, κύριε Παγαδάκη. Μπορεί στην πορεία να ανακύψουν διάφορα ζητήματα, στα οποία ενδέχεται να μη συμφωνούμε όλοι, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας με τον τρόπο που τους αξίζει. Θα κάνουμε τη χώρα μας να ακουστεί και πάλι διεθνώς, με τρόπο που θα κάνει υπερήφανους όλους τους Ελληνες.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr