Home Greek News Σε ποιους Έλληνες εφοπλιστές επέβαλαν βαριές κυρώσεις οι ΗΠΑ για παράνομη μεταφορά πετρελαίου από Βενεζουέλα (upd)

Σε ποιους Έλληνες εφοπλιστές επέβαλαν βαριές κυρώσεις οι ΗΠΑ για παράνομη μεταφορά πετρελαίου από Βενεζουέλα (upd)

by _
0 comment 220 views

Σε ποιους Έλληνες εφοπλιστές επέβαλαν βαριές κυρώσεις οι ΗΠΑ για παράνομη μεταφορά πετρελαίου από Βενεζουέλα (upd)

Ανησυχία σε ΝΔ 


Στη δημοσιότητα βγήκαν τα στοιχειά των ελληνικών εταιρειών στις οποίες επέβαλλε κυρώσεις πριν από λίγες ώρες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με συντονισμένες κινήσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών των ΗΠΑ, για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ασία.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών αυτών εντός της αμερικανικής επικράτειας ή υπό των έλεγχο Αμερικανών πολιτών μπλοκάρονται ενώ όλες οι σχετικές πληροφορίες θα πρέπει να αναφερθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσουν στην διαδικασία της κατάσχεσή τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι όλοι οι εφοπλιστές έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Νίκου Μαρτίνου ο οποίος έχει συγγενική σχέση με την Γεωργία Μαρτίνου που είναι βουλευτής της ΝΔ.

Τα πλοία στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις:

Chios 1: Ιδιοκτήτης είναι η ελληνική Seacomber Ltd. Και το διαχειρίζεται εμπορικά η Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου.

Seahero: Ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ Adamant Maritime και το διαχειρίζεται εμπορικά η Thenamaris, του Νίκου Μαρτίνου

Voyager 1: Καταγεγραμμένος ιδιοκτήτης η Sanibel Shiptrade με έδρα επίσης τα νησιά Μάρσαλ, το οποίο διαχειρίζεται εμπορικά η NGM Energy του Ν. Μουνδρέα.

Athens Voyager: Σύμφωνα με το OFAC, ο ιδιοκτήτης είναι η Afranav Maritime με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και το διαχειρίζεται εμπορικά η Chemnav Shipmanagement πίσω από την οποία βρίσκεται ο Π. Κορώνης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών και νορβηγικών μέσων στην “μαύρη” λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για συναλλαγές με την Βενεζουέλα για την παράνομη μεταφορά πετρελαίου τέθηκαν τέσσερα τάνκερ και ισάριθμες ναυτιλιακές εταιρείες.

Όπως αποκαλύπτει τo νορβηγικό περιοδικό Tradewinds, ένα από τα εγκυρότερα ναυτιλιακά έντυπα παγκοσμίως, και οι τέσσερις εταιρείες ανήκουν σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές αλλά οι τρεις έχουν έδρα στον φορολογικό παράδεισο των Νησιών Μάρσαλ και  η τέταρτη ναυτιλιακή εταιρεία – όπως αναφέρεται και στις αμερικανικές ανακοινώσεις –  έχει έδρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιοποίησε πρώτο το θέμα των κυρώσεων, πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές Αρχές οι τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες συνέχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από λιμάνια της Βενεζουέλας τουλάχιστον ως και τις 20 Φεβρουαρίου 2020, όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Στο Signal Ocean είχαν καταγραφεί τα δρομολόγια των δεξαμενόπλοιων με τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ασία.

  • Το Voyager 1 φαίνεται να παρέλαβε το φορτίο του στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 29/12/2019, στις 17/2/2020 και στις 5/4/2020. Στο πρώτο ταξίδι έκανε μεταφορές STS στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής στα δεξαμενόπλοια Suezmax, Fontana και Petalidi. Στο δεύτερο ταξίδι φαίνεται μια μεταφορά STS στο Τόγκο στο VLCC Solana. Τα τάνκερ που πήραν το αργό είτε πήγαν εν συνεχεία στο Sungai Lingii, στη Μαλαισία, και από εκεί στην Κίνα ή απευθείας στην Κίνα.
  • To Athens Voyager παρέλαβε αργό από το Puerto Miranda της Βενεζουέλας στις 26 Ιανουαρίου και έκανε μεταφορά STS από το τάνκερ Eurosea που διαχειρίζεται η ελληνική Eurotankers.
  • Seahero: Το δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Thenamaris φόρτωσε στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 15 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε μεταφορές STS σε Sungai Lingii και Σιγκαπούρη με το Aframax CE-Niriis, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική Centrofin και το Maran Cygnus, ένα VLCC το οποίο διαχειρίζεται η Maran Tankers. Η Maran είναι μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες δεξαμενόπλοιων και ανήκει στον Γιάννη Αγγελικούση.
  • Chios I: Το δεξαμενόπλοιο παρέλαβε φορτίο στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 17/2 και απέπλευσε για Sungai Lingii. Εκεί, σύμφωνα πάντα με το Signal Ocean, έκανε μεταφόρτωση STS του φορτίου του στο Trident Symphony, το οποίο διαχειρίζεται η τουρκική Medship Shipping and Trading, το οποίο μετά πήγε να ξεφορτώσει στην Κίνα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις κατά τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου της οικονομίας της Βενεζουέλας. Αυτές οι εταιρείες μετέφεραν πετρέλαιο το οποίο είχε υποκλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας.

Η κλοπή των περουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας επ’ ωφελείας του παράνομου καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο είναι ασυνείδητη πράξη και όσοι την διευκολύνουν αυτή την κλοπή διακινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση του οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Το διεφθαρμένο καθεστώς Μαδούρο είναι απευθείας υπεύθυνο για την πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Βενεζουέλα.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πίεση κατά του καθεστώτος Μαδούρο μέχρι να παραιτηθεί από τον παράνομη παρακράτηση της εξουσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση προς τον Μαδούρο και στους συνεργούς του μέχρι να ξεκινήσει μια δημοκρατική μετάβαση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων και θα προβεί στις “προβλεπόμενες ενέργειες”, καθώς υπάγονται πλέον στην “μαύρη λίστα” (επισήμως, στον “Ειδικό Κατάλογο Προκαθορισμένων εθνικοτήτων και Αποκλεισμένων Προσώπων” ή “SDN”).

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να έχει σχέση και με το γεγονός ότι το σύνολο των εν Ελλάδι φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ «διαγκωνίζεται» στο ποιος θα γράψει τη μεγαλύτερη χυδαιότητα και την πιο υπερβολική κριτική σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προεξαρχόντων δύο τηλεοπτικών καναλιών (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1) αλλά και κυβερνητικών εφημερίδων, όπου και μάλιστα μοιράστηκε δωρεάν σε μία από αυτές και βιβλίο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Να θυμίσουμε ότι ο Ν.Τραμπ έχει αναλάβει προσωπικά πλέον την απόδοση ευθυνών κατά των πάσης φύσεως ΜΜΕ που συκοφανούν -κατά τον ίδιο- την πολιτική με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση την υπογραφή του διατάγματος για τον περιορισμό της ισχύος των Social Media. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι αυτό που δεν συγχωρούν οι Αμερικανοί στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι ενώ προεκλογικά είχαν κάνει «σημαία» τη Βενεζουέλα, μετεκλογικά οι εφοπλιστές με πάσης φύσεως στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται να παραβιάζουν «ωμά» το αμερικανικό εμπάργκο, υπέρ της Βενεζουέλας του «δικτάτορα» -κατά τη ΝΔ-, Νικολά Μαδούρο.  

Πηγή >> https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/884075_oi-4-ellinikes-naytiliakes-poy-mpikan-sto-stohastro-ton-ipa

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr