Home Greek News Επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση των διαβημάτων της Ελλάδας στην Τουρκία για τον Έβρο

Επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση των διαβημάτων της Ελλάδας στην Τουρκία για τον Έβρο

by _
0 comment 106 views

Επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση των διαβημάτων της Ελλάδας στην Τουρκία για τον Έβρο


Μετά τις πρωινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Κατρούγκαλος, κάλεσε με επίσημη ερώτηση του στην Βουλή την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα προς την Άγκυρα σχετικά με το θέμα του Έβρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αρνηθεί να τις παραδώσει χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς όπως δήλωσε ήταν δύσκολο να… αποχαρακτηριστούν.

«Αθήνα, 27 Μαΐου 2020 ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ρηματικές διακοινώσεις σχετικές με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο»

Σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί προς την Τουρκία από το Υπουργείο Εξωτερικών δύο ρηματικές διακοινώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εισήγηση σας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 26/5/2020, η πρώτη ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά σε απάντηση του αιτήματος της για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη στο Νότιο Τμήμα του Έβρου.

Σύμφωνα με την ίδια Εισήγηση, «Η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη».

Σε σχετική απαράδεκτη και προκλητική δήλωση της 23/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.»

Επειδή, σε σχέση με ένα μείζον ζήτημα σαν αυτό, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες,

Επειδή μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να καταθέσετε στο Σώμα τις δύο ανωτέρω ρηματικές διακοινώσεις στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού.

Ο αιτούμενος βουλευτής Κατρούγκαλος Γιώργος»

Σκληρή επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια, εξαπέλυσε ήδη από χθες ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος για τα γεγονότα στον Έβρο:

«Ο Νίκος Δένδιας είχε ξεχωρίσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεπή θέση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις αποστάσεις που είχε πάρει απέναντι στα πιο ακραία δημαγωγικά χαρακτηριστικά της πολεμικής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η σημερινή όμως, απαράδεκτη δήλωση του περί «εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής» αποτελεί ντροπή.

Ούτε με δηλώσεις ότι «δεν είναι παρατηρητής των συνόρων», ούτε με τη συνεχιζόμενη επίκληση περί fakenews αλλάζει το γεγονός ότι σήμερα για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Δεν αποτελεί «κινητικότητα» η παραβίαση των συνόρων.

Και όταν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό. Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Περιμένουμε αύριο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – που φέρει την ουσιαστική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων και τις ενέργειές του- να μας πει υπό ποιες προϋποθέσεις έληξε το περιστατικό. Κυρίως περιμένουμε να τοποθετηθεί ο κ Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, το αναδυόμενο έλλειμμα στρατηγικής έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται ανεύθυνα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή >> https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/882171_episimo-aitima-toy-syriza-gia-tin-apodosi-ton-diavimaton-tis

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr