Home Greek News Project Opus: Η μυστική επιχείρηση οκτώ χωρών κατά της Τουρκίας στην Λιβύη

Project Opus: Η μυστική επιχείρηση οκτώ χωρών κατά της Τουρκίας στην Λιβύη

by _
0 comment 222 views

Project Opus: Η μυστική επιχείρηση οκτώ χωρών κατά της Τουρκίας στην Λιβύη


Μυστική αποστολή με στόχο την αποτροπή της Τουρκίας να παράσχει όπλα μέσω θαλάσσης στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη πέρυσι το καλοκαίρι, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Στην επιχείρηση, με το κωδικό όνομα «Project Opus», συμμετείχαν 8 χώρες, (σ.σ. μην ανησυχείτε η Ελλάδα δεν ήταν μέσα φυσικά) όπως αποκαλύπτει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Μάλτα, η Λιβύη, η Αγκόλα, η Νότια Αφρική οι ΗΠΑ ακόμη και η… Μποτσουάνα!

Ειδικές επιχειρησιακές μονάδες αποτελούμενες από μέλη ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας (security), που μεταμφιέστηκαν σε ερευνητές-επιστήμονες γεωφυσικής και πετρελαίου πραγματοποίησαν επιδρομές σε τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με την έκθεση, προκειμένου να σταματήσουν την Τουρκία να παραδίδει όπλα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ.

Είκοσι  «ερευνητές» στάλθηκαν από το Αμάν της Ιορδανίας στη Βεγγάζη της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, με αεροπλάνο στα τέλη Ιουνίου του 2019.

Στόχος του Opus ήταν να παράσχει στον Χαφτάρ «τη δυνατότητα να αποκόψει τη θαλάσσια αποστολή όπλων της Τουρκίας στην κυβέρνηση στην Τρίπολη»αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνει και τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ των μελών της ομάδας.

Η μυστική επιχείρηση διευθύνονταν από 10 εταιρείες, ανάμεσά τους και 2 με το όνομα Lancaster6 και Opus Capital Asset, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, αγόρασαν 6 στρατιωτικά ελικόπτερα από τη Νότια Αφρική τον Ιούνιο του 2019, τα οποία παραδόθηκαν μέσω Μποτσουάνας στη Λιβύη.

Η Opus Capital Asset ενοικίασε ταυτόχρονα δύο φουσκωτά σκάφη από τη Μάλτα για 90 ημέρες, με κόστος 5.000 ευρώ την ημέρα, τα οποία μεταφέρθηκαν επίσης στη Βεγγάζη στις 27 Ιουνίου 2019. Τόσο τα σκάφη όσο και τα ελικόπτερα ήταν εξοπλισμένα με πολυβόλα.

Η επιχείρηση ωστόσο διακόπηκε στις 2 Ιουλίου, όταν η ομάδα ταξίδεψε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο με σκάφη από τη Βεγγάζη στην πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένα από τα σκάφη έμεινε πίσω στη Βεγγάζη λόγω ζημιών. Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ δεν αναφέρουν το λόγο της εκκένωσης, ούτε έχει διερευνηθεί ακόμη γιατί έμεινε στη Λιβύη ο σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός που αγοράστηκε, παρά μόνο ότι η ειδική μονάδα κρούσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αιφνιδίως τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας.

Το όνομα του ιθύνοντος νου του Project Opus δεν αναφέρεται επίσης στην έκθεση, ενώ οι 2 εταιρείες που ονοματίζονται αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

ΠΗΓΗ >> https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/881882_project-opus-i-mystiki-epiheirisi-okto-horon-kata-tis

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr