Home Greek News Γκάφα Στεφανή: Κρίθηκε παράνομος διαγωνισμός για την προμήθεια drones για το μεταναστευτικό

Γκάφα Στεφανή: Κρίθηκε παράνομος διαγωνισμός για την προμήθεια drones για το μεταναστευτικό

by _
0 comment 181 views

Γκάφα Στεφανή: Κρίθηκε παράνομος διαγωνισμός για την προμήθεια drones για το μεταναστευτικό


Γκάφα ολκής διέπραξε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας – λόγω αρμοδιότητάς του, τον διαγωνισμό για την προμήθεια drones (πτητικών μέσων επιτήρησης) για το μεταναστευτικό,

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έχει απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τα ΜΜΕ. Όπως είχε αναφέρει με άρθρο του στη στήλη «Πολιτικός Καφές», ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης, αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα ότι ο υφυπουργός Αμυνας υπήρξε εκ των εκλεκτών του Πάνου Καμμένου κατά το πρώτο διάστημα της συνύπαρξής τους στο Πεντάγωνο, ενώ σε άλλο άρθρο επισήμανε ότι ο κ. Στεφανής δεν είχε πάρει χαμπάρι το «πάρτι» με τα γεύματα στους μετανάστες, αλλά και όσα γίνονταν με τις προδιαγραφές, που εντελώς τυχαία πήγαιναν «κουτί» με τις κατασκευές της Intrakat. 

Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε την  πολυδιαφημισμένη προμήθεια, καθώς έκρινε παράνομη την διαδικασία του κατεπείγοντος με την αποφυγή δημοσίευσης προκήρυξης και της κατάτμησης σε μικρότερες προκηρύξεις.

Όπως αναφέρει το www.armyvoice.gr, στον διαγωνισμό κλήθηκαν μόνο συγκεκριμένες εταιρίες, (όπως έχει γίνει ανάλογα με με τα πλωτά φράγματα) χωρίς να δημοσιευτεί η προκήρυξη, ενώ για να μην υπερβούν το νόμιμο ποσό, «έσπασαν» τον διαγωνισμό στα δυο, και έγινε έτσι η ανάθεση σε διαφορετικές εταιρίες.

Η προμήθεια, αρμοδιότητας ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, «σκόνταψε» όταν μια εταιρία από την Κρήτη, η «ALTUS LSA» προσέφυγε στα αρμόδια όργανα, καθώς είχε αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.

Η προσφυγή αυτή αποκάλυψε πλήθος ατασθαλειών στην όλη διαδικασία, που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των συμβάσεων με τις εταιρίες στις οποίες είχε κατακυρωθεί η διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα στο Διαύγεια, που φέρουν την υπογραφή του Αλκιβιάδη Στεφανή, μετά την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών προσφυγών, ακυρώθηκαν

Η ∆ιαδικασία Σύναψης Σύµβασης µε ∆ιαπραγµάτευση χωρίς προηγούµενη δηµοσίευση σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 µεταξύ του Πολεµικού Ναυτικού (ΠΝ) και της εταιρείας «DRONE SOLUTIONS S.A.»

Η ∆ιαδικασία Σύναψης Σύµβασης µε ∆ιαπραγµάτευση χωρίς προηγούµενη δηµοσίευση σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 µεταξύ του Πολεµικού Ναυτικού (ΠΝ)

Όπως αναφέρει το www.armyvoice.grτο ενδιαφέρον βρίσκεται στους λόγους της ακύρωσης, καθώς η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών προσφυγών αποδέχεται πλήρως της αιτιάσεις της εταιρίας ALTUS LSA, η οποία ζήτησε την ακύρωση της διαδικασίας επειδή δεν προσκλήθηκε,

Αριθμός απόφασης: 130 / 2020

Επειδή με τον δεύτερο λόγο προσφυγής ο προσφεύγων ισχυρίζεται ότι παρανόμως δεν προσκλήθηκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης καθώς διαθέτει τα προϊόντα που αποτελούν το συμβατικό αντικείμενο της επίμαχης πρόσκλησης και θα μπορούσε να ανταποκριθεί εγκαίρως και προσηκόντως στην εκτέλεση της σύμβασης.

Περαιτέρω, με τον τρίτο λόγο προσφυγής προβάλλει ότι η αναθέτουσα αρχή προέβη σε ανεπίτρεπτη κατάτμηση του συμβατικού αντικειμένου καθώς διεξάγει ταυτόχρονα δύο διακριτές διαγωνιστικές διαδικασίες,

με τη δημοσίευση δύο χωριστών προσκλήσεων σε διαπραγμάτευση με ταυτόσημο τίτλο και όμοιο µε αντικείμενο, ήτοι την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την υποβοήθηση του έργου των πλοίων του …. .

Επειδή, δοθέντος ότι σύμφωνα με τα εκτεθέντα στις προηγούμενες σκέψεις η αναθέτουσα αρχή κατά παράβαση της ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου προσέφυγε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης,

η εξέταση του δεύτερου και τρίτου λόγου της προσφυγής παρέλκει ως αλυσιτελής δοθέντος ότι η ανωτέρω πλημμέλεια της προσβαλλόμενης παρέχει αυτοτελές νόμιμο έρεισμα για την ακύρωσή της (πρβλ. Ε.Α. ΣτΕ 326/2011, 1238, 1132, 420/2010, 750/2007. Βλ. και ΑΕΠΠ 818/2018, σκ. 62 και ΑΕΠΠ 839/2018, σκ. 53, 969/2019 σκ. 49).

Επειδή γίνεται δεκτή εν συνόλω η εισήγηση.

Για τους λόγους αυτούς Δέχεται την προδικαστική προσφυγή. Ακυρώνει την υπ’ αριθμόν Φ.602.2/47/291977/Σ.3357 Πρόσκληση Πρόσκληση σε Διαπραγμάτευση της αναθέτουσας αρχής κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της παρούσας.

Διαβάστε όλο το σκεπτικό της απόφασης ΕΔΩ

Πηγή: www.armyvoice.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr