Home Greek News Νέα κακουργηματική δίωξη για την π.διευθύντρια της τράπεζας Πειραιώς Αγούλου που υπεξαίρεσε 43,3 εκτα. ευρώ. Κατάδικαστηκε σε ισόβια αλλά αφέθηκε ελεύθερη σε 2 χρόνια

Νέα κακουργηματική δίωξη για την π.διευθύντρια της τράπεζας Πειραιώς Αγούλου που υπεξαίρεσε 43,3 εκτα. ευρώ. Κατάδικαστηκε σε ισόβια αλλά αφέθηκε ελεύθερη σε 2 χρόνια

by _
0 comment 456 views

Μόνο στο edolio5! Νέα κακουργηματική δίωξη για την π.διευθύντρια της τράπεζας Πειραιώς Αγούλου που υπεξαίρεσε 43,3 εκτα. ευρώ. Κατάδικαστηκε σε ισόβια αλλά αφέθηκε ελεύθερη σε 2 χρόνια


Του Άρη Σπίνου

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, για πρώτη στα Παγκόσμια ποινικά χρονικά ανέστειλε την συνέχιση της εκτέλεσης ποινής ισόβιας κάθειρξης, κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύει από 1ης Ιουλίου 2019 ο οποίος καταργεί την επιβολή ισοβίων δεσμών για εγκλήματα κατάχρησης και απιστίας στην υπηρεσία!Το πρωτόδικο δικαστήριο την καταδίκασε σε ισόβια για υπεξαίρεση σε βάρος Τράπεζας και επιπλέον σε κάθειρξη 6 ετών για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία.To edolio5 είχε παρουσιάσει σχετικό ρεπορτάζ!

Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια δεσμά για υπεξαίρεση 43,5 εκατ. ευρώ, αλλά εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορεί προσωρινά ελεύθερη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της στο εφετείο.

Πρόκειται για μια από τις αμφιλεγόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που αυτή την φορά βρήκε εφαρμογή, στην πρώην διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς στην Ζάκυνθο, Αγγελική Αγούλου η οποία το 2017 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, ως εγκέφαλος της υπεξαίρεσης μαμούθ, σε βάρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και 148 καταθετών της.

Η καταδικασθείσα πρώην διευθύντρια είχε παραπεμφθεί σε δίκη, με την κατηγορία ότι από τον Απρίλιο του 2003 έως και τέλη Ιουνίου του 2007, ιδιοποιήθηκε παράνομα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 148 πελατών που τηρούνταν στο εν λόγω υποκατάστημα, ποσό ύψους 43.572.567,76 ευρώ, προκαλώντας ισόποση ζημία στην Τράπεζα.

Η απίστευτη κομπίνα κράτησε από το 2003 ως το 2007 και η πρώην διευθύντρια είχε βγάλει αρκετά χρήματα από τους υψηλούς τόκους των συνολικά 43,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταθέσει οι δικαιούχοι, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν οι ίδιοι αφού επανατοποθετούσε τα χρήματα στους λογαριασμούς που πίστευαν ότι είναι προθεσμιακοί αφού τους έδινε φωτοτυπημένα παραστατικά. Δηλαδή για πολλά χρόνια η Αγγελική Αγούλου είχε «τζογάρει» το ποσό των 43,5 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμούς καταθέσεων, κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά από τους τόκους!

Εκτός από την διευθύντρια, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 17 ετών και ένας πρώην υπάλληλος της Τράπεζας που με εντολή της τοποθετούσε στην θέση τους τα χρήματα του δικαιούχου κάθε φορά που επρόκειτο να λήξει ένας λογαριασμός.

Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Άλλοι δύο υπάλληλοι της τράπεζας που εργάζονταν στα ταμεία, αθωώθηκαν.

Η πρώην διευθύντρια δηλαδή είχε δημιουργήσει τους 148 προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών από την Τράπεζα από το 2003 μέχρι και το 2007, χωρίς να τους περνάει στο κεντρικό σύστημα, καθώς τους έδινε φωτοτυπημένα παραστατικά με τα οποία εμφανίζονταν ότι διέθεταν προθεσμιακό λογαριασμό. Η ίδια φέρεται να κέρδιζε χρήματα από τα υψηλά επιτόκια, διότι στο μεσοδιάστημα προέβαινε στις αναλήψεις των χρημάτων αυτών χωρίς οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν και στη συνέχεια τα χρήματα επανατοποθετούνταν, αφού είχαν αποδώσει τόκο.

Το πρωτόδικο λοιπόν δικαστήριο την καταδίκασε σε ισόβια για υπεξαίρεση σε βάρος Τράπεζας και επιπλέον σε κάθειρξη 6 ετών για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία. Εν αναμονή εκδίκασης της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό η κατηγορούμενη ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι να γίνει αυτό. Και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας με την υπ΄ αριθμόν 243/2019 απόφασή του της άνοιξε την πόρτα της φυλακής (κρατούνταν στο Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβας), «πατώντας» στον νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών:

«Με την υπ’ αριθμ. 340/15-3-2017 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών η αιτούσα και ήδη κρατούμενη στο Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θηβών, καταδικάσθηκε: α) σε ποινή ισόβιας καθείρξεως για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Τράπεζας (Πειραιώς) που εδρεύει στην ημεδαπή μεταχειρισθείσα ιδιαίτερα τεχνάσματα, με την ιδιάζουσα επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 1 Ν. 1608/1950, ήτοι υπεξαιρέσεως το αντικείμενο της οποίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και β) σε ποινή πρόσκαιρης καθείρξεως έξι (6) ετών για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή (Πειραιώς) το δε όφελος και η ζημία υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Κατά της ανωτέρω αποφάσεως άσκησε νομοτύπως και εμπροθέσμως την υπ’ αριθμ. ./2017 έφεσή της (της οποίας η εκδίκαση δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί), που όμως η άσκηση της δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 497, κατά τα εκτιθέμενα ειδικότερα στη μείζονα σκέψη. Μετά την έκδοση της παραπάνω αποφάσεως οδηγήθηκε στις φυλακές προς έκτιση της επιβληθείσας σ’ αυτήν ποινής και κρατείται σ’ αυτές ήδη επί χρονικό διάστημα δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών.

Με την ισχύ όμως του νέου Ποινικού Κώδικα από 1ης Ιουλίου 2019 επήλθαν οι εξής νομοθετικές μεταβολές εν σχέσει προς την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως, για την οποία επιβλήθηκε στην αιτούσα η ποινή της ισόβιας καθείρξεως. Ειδικότερα: α) Με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 462 καταργήθηκε ο ν. 1608/1950 που προέβλεπε την επιβολή ποινής ισόβιας καθείρξεως (και) για την αξιόποινη πράξη της υπεξαιρέσεως στην υπηρεσία (258 Π.Κ.) β) Καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 263Α Π.Κ. σύμφωνα με την οποία για την εφαρμογή (και) του άρθρου 258 υπάλληλοι θεωρούνται και όσοι υπηρετούν μόνιμα ή πρόσκαιρα και με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση: β) σε Τράπεζες που εδρεύουν στην ημεδαπή κατά το νόμο ή το καταστατικό τους…» και γ) Καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 258 Π.Κ. (υπεξαίρεση στην υπηρεσία) και πλέον η υπεξαίρεση από υπάλληλο τράπεζας ξένου κινητού πράγματος προβλέπεται και τιμωρείται σε κακουργηματική μορφή με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή (παρ. 2 άρθρου 375 Π.Κ.). Οι ως άνω ποινικές διατάξεις, ως επιεικέστερες θα εφαρμοσθούν, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 2§1 Π.Κ., κατά την εκδίκαση της εφέσεως της αιτούσας και συνεπώς και στην περίπτωση που ήθελε κριθεί ένοχη θα της επιβληθεί (σε περίπτωση μη αναγνωρίσεως ελαφρυντικής περιστάσεως όπως άρθρου 84§2 περ. α’ ή του άρθρου 84§ε’ Π.Κ.) ανώτατη ποινή καθείρξεως δέκα (10) ετών για την υπεξαίρεση και έξι (6) ετών για την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και ανώτατη συνολική ποινή καθείρξεως, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 94§1 νέου Π.Κ., δέκα τριών (13) ετών. Όσον δε αφορά στα ουσιαστικά κριτήρια που διαλαμβάνονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 497 Κ.Π.Δ., προέκυψαν τα εξής: Η αιτούσα οποία έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, δεν υπήρξε κατά το παρελθόν φυγόποινη ή φυγόδικη ούτε κρίθηκε ένοχη για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, ενώ δεν προέβη σε προπαρασκευαστικές της φυγής της ενέργειες. Αντιθέτως τήρησε τους επιβληθέντες σ’ αυτήν κατά την προδικασία όρους της εγγυοδοσίας ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ, της απαγορεύσεως εξόδου της από την χώρα και της εμφανίσεως της στο Α/Τ του τόπου κατοικίας της την 1η ημέρα εκάστου μηνός.

Εξάλλου από της αποκαλύψεως από τα ελεγκτικά όργανα της εγκαλούσας Τράπεζας των φερομένων ως τελεσθεισών από αυτήν αξιοποίνων πράξεων η αιτούσα απομακρύνθηκε από την υπηρεσία αυτής και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση τελέσεως παρομοίων πράξεων εις βάρος της Τράπεζας. Επιπροσθέτως η αιτούσα εμφανίσθηκε τόσον ενώπιον του Ανακριτή και απολογήθηκε όσο και ενώπιον του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου καθ’ όλη την πολύμηνη διάρκεια της δίκης (από 4-11-2015 έως και 15-3-2017) και υποβλήθηκε στην εκτέλεση της επιβληθείσας σ’ αυτήν ποινής. Από όλα τα προεκτιθέμενα συνάγεται ότι αυτή, αν αφεθεί ελεύθερη, δεν είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα και ότι η επιβολή των όρων που αναφέρονται στο διατακτικό της αποφάσεως αυτής αρκούν κατ’ άρθρο 497 σε συνδ. με άρθρο 282§2 Κ.Π.Δ., για να την αποτρέψουν από την τέλεση νέων εγκλημάτων και να εξασφαλίσουν την παρουσία της στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Πατρών) και στην υποβολή της στην εκτέλεση της καταδικαστικής αποφάσεως που τυχόν θα της επιβληθεί… Ενόψει των ανωτέρω, και ανεξαρτήτως βλάβης υπέρμετρης και ανεπανόρθωτης για την ίδια την αιτούσα ή για την οικογένεια της, που δεν προέκυψε στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γίνει δεκτή ως και κατ’ ουσίαν βάσιμη η υπό κρίση αίτηση και να ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης αποφάσεως μέχρι την οριστική εκδίκαση της ασκηθείσης εφέσεως κατ’ αυτής, επιβαλλομένων στην αιτούσα των περιοριστικών όρων που αναφέρονται ειδικότερα στο διατακτικό της αποφάσεως.»!

Το edolio5  σας αποκαλύπτει  σήμερα άλλη μια πτυχή της υπόθεσης αυτής. Η καταδικασθείσα σε ισόβια και 6 επιπλέον έτη Αγγελική Αγούλου, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 81/2019 Απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών παραπέμπεται και σε νέα δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, κακουργηματικού χαρακτήρα για του ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη διάπραξη από άλλον της άδικης πράξης της πλαστογραφίας εγγράφων με χρήση, τελεσθείσας κατ’ εξακολούθηση.

Πιο συγκεκριμένα το ΣΕΠ, αποφάσισε τα παραπάνω  στην Πάτρα στις 15 Απριλίου 2019 και η απόφασή του αυτή εκδόθηκε στις 16 Μαΐου 2019:Ευλόγως τίθεται το ερώτημα.

 
Ποιος διασφαλίζει ότι η κατηγορούμενη θα παρουσιαστεί  στο εφετείο που εκκρεμεί αφού η φυλάκιση της είναι μονόδρομος εν όψη μάλιστα και της νέας κακουργηματικής δίκης που πρόκειται να ξεκινήσει;

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr