Home Greek News Αποδεκτά χωρίς όρους τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- Διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα των τραπεζών

Αποδεκτά χωρίς όρους τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- Διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα των τραπεζών

by _
0 comment 125 views

Αποδεκτά χωρίς όρους τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- Διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα των τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης

Αυτή η απόφαση έχει μεγάλη σημασία τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση.

Αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές.

Στην πράξη κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο , δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνονται αυτά αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες.

Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Πως σχολίασε ο Χρ. Σταϊκούρας

Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε τα εξής:

«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/214418/apodekta-xoris-oroys-ta-ellinika-omologa-apo-tin-ekt-diasfalizetai-pliros-i-reystotita-ton-trapezon?

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr