Home Greek News Νίκος Δένδιας στους TIMES: Σχεδιασμένη επίθεση της Τουρκίας

Νίκος Δένδιας στους TIMES: Σχεδιασμένη επίθεση της Τουρκίας

by _
0 comment 147 views

Νίκος Δένδιας στους TIMES: Σχεδιασμένη επίθεση της Τουρκίας


Ο Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στους Financial Times κατηγορεί την Τουρκία για «σχεδιασμένη επίθεση» αναφορικά με τα γεγονότα στον Έβρο.

«Σχεδιασμένη επίθεση» την Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τα γεγονότα στον Έβρο όπου μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα.

Σε άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Η “διπλωματία του εκβιασμού” που ασκεί η Τουρκία στο θέμα των προσφύγων πρέπει να λάβει τέλος», ο κ. Δένδιας αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, κατηγορώντας τις αρχές της γειτονικής χώρας ότι οργάνωσαν μετακίνηση ανθρώπων προς την Ελλάδα, κατά παράβαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δέχτηκε ξαφνική, μαζική και οργανωμένη πίεση από μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά της σύνορα. Χιλιάδες άτομα ενθαρρύνθηκαν να πάρουν λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και αλλού προς τα ελληνικά σύνορα. Ήρθαν αφότου Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά. Οικογένειες με μικρά παιδιά οδηγήθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, με στόχο την εξυπηρέτηση της μηχανής προπαγάνδας της Άγκυρας. Υπήρχαν όμως και μεγάλες και οργανωμένες ομάδες νέων  ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι ενήργησαν με την υποστήριξη, την υποκίνηση και την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Δένδιας.

Προσθέτει ότι αυτό συνέβη παρότι οι ελληνικές αρχές διαμήνυσαν με διάφορους τρόπους ότι η παράνομη διάσχιση των συνόρων δεν θα γίνει ανεκτή.

«Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν, αυτές οι ομάδες νέων χρησιμοποίησαν βία, εκτοξεύοντας πέτρες και δακρυγόνα που παράγονται στην Τουρκία, ενάντια στους Έλληνες συνοριοφύλακες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τους ενθάρρυναν ή, στην καλύτερη περίπτωση, έκλεισαν τα μάτια», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών, στο άρθρο του.
Συνεχίζοντας, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι ήταν μια «σχεδιασμένη επίθεση» ενάντια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Δεν επρόκειτο για μια αυθόρμητη κίνηση. Ήταν μια σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και εναντίον των Ευρώπης. Για να αυξήσουν τον αντίκτυπο των μεθόδων τους, Τούρκοι Υπουργοί έκαναν λόγο για μετανάστες που πυροβολήθηκαν με πραγματικά πυρά από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και ότι κάποιοι έχασαν τη ζωή τους. Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν fake news. Έχουν, δε, διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση».
Αναφερθείς στον παραλληλισμό των γεγονότων στον Έβρο με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από την τουρκική ηγεσία, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «αποτελεί ασέβεια στη μνήμη των εκατομμυρίων που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Ναζί.

«Η Ελλάδα κατέβαλε ένα πολύ μεγάλο φόρο αίματος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολεμώντας πλάι-πλάι με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους της, ενώ η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη μέχρι το 1945».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη στάση της Ευρώπης καθώς «στάθηκε δίπλα μας και εξέφρασε πλήρως την αλληλεγγύη της, στέλνοντας μέσα και προσωπικό για να προστατεύσει τα κοινά σύνορα της Ένωσης».

«Η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη στην απόρριψη των τουρκικών εκβιαστικών μεθόδων που αποσκοπούσαν στο να αποσπάσει η Τουρκία κέρδη εις βάρος του ανθρώπινου πόνου», υπογραμμίζει.
Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας προειδοποιεί ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η ΕΕ θα συνεργαστούν με την Τουρκία υπό καθεστώς εξαναγκασμού, απειλής ή εκβιασμού.

«Ίσως έφθασε η στιγμή, ειδικά δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που όλοι αντιμετωπίζουμε με την πανδημία, για να κατανοήσει η τουρκική ηγεσία ότι η διπλωματία του εκβιασμού δεν είναι πια αποτελεσματική».

Sputnik  30/3/2020

Σχ. : Φυσικά και ήταν μια σχεδιασμένη επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Στην οποία η Ελλάδα αντέδρασε με τον δέοντα τρόπο. Πλην όμως τώρα μετά από αυτή την ¨μάχη¨ καλά είναι να επισημαίνουμε και τις αδυναμίες που εντοπίσαμε.

Σοβαρότατες ελλείψεις στον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Και μόνο η εικόνα μεταφοράς στρατιωτών με ¨Στάγιερ¨ που είχαμε στον στρατό πριν από 30 χρόνια, τα λέει όλα…  Για να μην μιλήσουμε για θερμικές κάμερες κλπ….

Είναι σαφές πως παρά την προειδοποίηση που είχε κάνει ο Σοϊλού προς τον Κουμουτσάκο, αιφνιδιαστήκαμε.  Σε αυτό είτε φέρει ευθύνη  η ΕΥΠ που δεν ενημέρωσε, είτε η κυβέρνηση ενημερώθηκε αλλά δεν έπραξε τα δέοντα. Πάντως προφανώς κάτι δεν πήγε καλά.

Πρέπει επειγόντως να συνεχιστούν τα οχυρωματικά έργα στον Έβρο. Το ευκταίο θα ήταν να επανατοποθετηθούν νάρκες. Διότι είναι ένα φτηνό και αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής ενάντια στους εισβολείς. Διαφορετικά ΤΕΙΧΟΣ παντού.

Να ενισχυθεί επίσης η παρουσία των Ελλήνων που διαμένουν στο Δέλτα και στα γύρω χωριά. Αυτοί αποτέλεσαν τους ακρίτες, χάρη στους οποίους τις πρώτες μέρες δεν μπήκαν ΧΙΛΙΑΔΕΣ άτομα…

Γενικότερα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η παρουσία του ελληνικού πληθυσμού στον Έβρο.

https://tourkikanea.gr/ellinotourkikes-sheseis/qw-sinora-73/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr