Home Greek News Διεθνές Φιάσκο ο χειρισμός της υπόθεσης Οτσαλάν! Η CIA απομυθοποιεί τον Σάββα Καλεντερίδη για τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε…

Διεθνές Φιάσκο ο χειρισμός της υπόθεσης Οτσαλάν! Η CIA απομυθοποιεί τον Σάββα Καλεντερίδη για τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε…

by _
0 comment 513 views

Βόμβα CIA: Ο Σάββας Καλεντερίδης είχε δει τον Οτσαλάν και το…’98 χωρἰς την έγκριση της ΕΥΠ…

Διεθνές Φιάσκο ο χειρισμός της υπόθεσης Οτσαλάν! Η CIA απομυθοποιεί τον Σάββα Καλεντερίδη για τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε…

ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΕΣ οι κινήσεις του ίδιου τότε…

ΠΑΡΑΚΟΥΕ συνέχεια τας εντολάς των Ανωτέρων του! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;…

Η CIA κάνει λόγο στην ακόλουθη έκθεσή της για τον υπόθεση Οτσαλάν για….ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΑΣΚΟ  όσον αφορά στον χειρισμό της ιδιαίτερα από πλευράς του ίδιου του…ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ! Υπερ ΠΟΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ δρούσε τότε ο ίδιος;;;…

και….

Υπήρχε τότε μια συνιστώσα της ΕΥΠ που λειτουργούσε αυτόνομα και ότι οι αξιωματικοί αυτής της συνιστώσης ήταν επιρρεπείς προς την παραβίαση των επίσημων κυβερνητικών εντολών…!!! ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ???…


Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Οι “Studies in Intelligence” (Μελέτες σε Μυστικές Πληροφορίες) είναι ένα τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό για τις μυστικές πληροφορίες που δημοσιεύεται από το “Center for the Study of Intelligence” (Κέντρο για τη Μελέτη Μυστικών Πληροφοριών), μια ομάδα που ανήκει στη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA). Περιέχει τόσο χαρακτηρισμένα όσο και αποχαρακτηρισμένα άρθρα σχετικά με τη μεθοδολογία και το ιστορικό του τομέα συλλογής μυστικών πληροφοριών.

Το αποχαρακτηρισμένα πλέον άρθρο τους με τίτλο «Φιάσκο στο Ναϊρόμπι: Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της Ελλάδος και η σύλληψη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999» [(Studies in Intelligence Vol. 53, No. 1 (Extracts, March 2009)] του Μύρωνος Βαρουχάκη, που δημοσιεύθηκε το Μάρ. του 2009, μας αποκαλύπτει τα εξής απίστευτα για αυτούς που είχαν χειριστεί τότε την υπόθεση Οτσαλάν σε επιχειρισιακό επίπεδο…

Το 1999 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδος (EYP) διεξήγαγε μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου η οποία κατέληξε σε απογοήτευση και διέλυσε τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και άλλα έθνη. Η επιχείρηση ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), από την Ελλάδα σε μια χώρα στην Αφρική για να αποφύγει την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές.

Το σχέδιο της Αθήνας ήταν να κρύψει τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι μέχρι να μεταφερθεί σε άλλη θέση. Ο στρατιώτης Σάββας Καλεντερίδης, αξιωματικός της Ε.Υ.Π., ανατέθηκε να συνοδεύσει τον Οτσαλάν στον προορισμό του. Αντ ‘αυτού, οι πράξεις του στο Ναϊρόμπι όχι μόνο δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον Οτσαλάν από τους διώκτες του, αλλά οδήγησαν σε ένα διεθνές φιάσκο και τελείωσαν αρκετές σταδιοδρομίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του. Στην πορεία, οι Έλληνες εξέθεσαν την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού των μυστικών πληροφοριών τους, η οποία παραβίαζε πολυάριθμα βασικά στοιχειώδη των προτότυπων των μυστικών πληροφοριών όπως ισχύουν διεθνώς.

Αυτός ο απολογισμός των γεγονότων καταρτίστηκε από δημοσιεύματα, επίσημα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν διαρρεύσει τότε, μαρτυρίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια δίκης το 2003 για όσους έφεραν παράνομα το Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1999 και επιτάχυναν αυτή την κακή περιπέτεια.

Συνεχίζει να επισημαίνει το ίδιο άρθρο ότι …

Ήταν η παραμέληση σημαντικών επιχειρησιακών εκτιμήσεων της Αθήνας που είχαν καταδικάσει την προσπάθεια ουσιασστικά από την αρχή.

Διαρρεύσαντα έγγραφα δείχνουν ότι τόσο η τουρκική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζαν ότι ο Οτσαλάν ευρίσκετο στην Ελλάδα και γνώριζε πότε είχε μεταφερθεί στην Κένυα.

Η φυσική ασφάλεια του Οτσαλάν, των βοηθών του και της ομάδας συνοδείας ήταν ανεπαρκής.

Η επιλογή του Καλεντερίδη για την επικεφαλής της αποστολής του Οτσαλάν έφερε σημαντικά πλεονεκτήματα (την εμπειρία του στις τουρκικές υποθέσεις, την ευχέρεια του στη γλώσσα και τις γνώσεις του από την προϋπηρεσία ως πράκτορας του EYP στην Τουρκία). Ωστόσο, ταυτόχρονα, θα έπρεπε να υπήρχαν υποψίες για την καταλληλότητά του για την ευαίσθητη αποστολή.

Δηλαδή…

Πρώτον, οι προϊστάμενοί του ίσως να είχαν εξετάσει τις ρίζες της οικογένειάς του και την παράδοση του εθνικισμού που υπονοούσε, έστω και αν ο ίδιος ο Καλεντερίδης δεν τις εξέφραζε ποτέ ανοιχτά. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της ΕΥΠ αποκάλυψαν αργότερα ότι γνώριζαν ότι τον Δεκέμβριο του 1998, μόλις ένα μήνα πριν φθάσει ο Οτσαλάν, ο Καλεντερίδης ευρίσκετο στη Ρώμη ως διερμηνεύς σε μια συνάντηση που είχε ο Οτσαλάν με τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Παναγιώτη Σγουρίδη. Προφανώς, η αποστολή δεν ανατέθηκε ή κυρώθηκε από την ΕΥΠ.

HELLO???!!!!….

Δεύτερον, Την ίδια περίοδο, ο επικεφαλής της ΕYP, Σταυρακάκης, έλαβε μια συμβουλή ότι ο Οτσαλάν θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου του 1999. Ήταν εκείνη τη στιγμή ο διευθυντής του τμήματος κατάσκοσης του κ. Π. Κίτσος, δήλωσε στους ανωτέρους του ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνιστώσα της ΕΥΠ λειτουργούσε αυτόνομα και ότι οι αξιωματικοί αυτής της συνιστώσης ήταν επιρρεπείς προς την παραβίαση των επίσημων κυβερνητικών εντολών. Χμμμ….

Π.χ., Η αντιπαράθεση στο Ναϊρόμπι συνεχίστηκε μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου του 1999, όταν κατέστη σαφές ότι ο Καλεντερίδης δεν βοηθούσε την κυβέρνησή του αρνούμενος να διώξει τον Οτσαλάν από την κατοικία του πρέσβη Γεωργίου Κωτούλα. Συνέχιζε ο Καλεντερίδης να ΠΑΡΑΚΟΥΕΙ τις εντολές των ανωτέρων του από την ΕΥΠ, ακόμη και όταν διακυβευόταν η επιβίωση των δικών των σταδιοδρομιων στην ΕΥΠ! Παράκουσε στις εντολές ακόμη και υπουργών της τότε ελληνικής κυβερνήσεως!

3ον, Πράγματι, το 2002, ένας Τούρκος σχολιαστής κατηγόρησε τον Καλεντερίδη ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με την αυτονομία της περιοχής των προγόνων του, δραστηριότητα που ο συγγραφεύς συνέδεσε επίσης με την προπαγάνδα του ΡΚΚ.

4on) Η Αθήνα ίσως να μην είχε βγει αλώβητη από αυτό το επεισόδιο, ακόμα κι αν έκανε ο Καλεντερίδης όπως του είπαν. Στο τέλος, η άρνησή του επέκτεινε το πρόβλημα και επιδείνωσε το φιάσκο στο Ναϊρόμπι.

5ον) Σε αυτή την αποστολή, ο Καλεντερίδης φαίνεται να είχε παρακάμψει τα συμφέροντα της κυβέρνησής του και των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών του –όπως λένε οι Έλληνες, «φορούσε δύο καπέλα». Ο Καλεντερίδης δεν εξήγησε ποτέ δημόσια τη θέση του, αλλά γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις του: Ωρκίσθη ίνα υπηρετήσει και να προστατεύσει τη χώρα του και δεν ήταν η θέση του να κρίνει τα ζητήματα της πολιτικής, της διπλωματίας και των μυστικών πληροφοριών που οδήγησαν τις αλλαγές στην αποστολή του . Θα έπρεπε να είχε υπακούει στις εντολές του.

6ον) Τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραιτήθηκαν αμμέσως μετά την σύλληψη του Οτσαλάν. Ο ίδιος ο Καλεντερίδης παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

7ον) Δεδομένων των περιστάσεων στο Ναϊρόμπι και των πολλών εναλλακτικών τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο όπου υπήρχαν ελληνικές διπλωματικές εγκαταστάσεις, κτλ., προκαλεί εντύπωση η απόφαση της ΕΥΠ να μεταφερθεί ο Οτσαλάν εκεί.

Εν κατακλείδι, ο κο Καλεντερίδης, ο οποίος βγαίνει συνέχεια στα συστημικά ΜΜΕ της Ελλάδος ως «μεγάλος πολιτικός αναλυτής», κτλ., απ’ ό,τι φαίνεται, έχει ακόμη ΠΟΛΛΑ να μας εξηγήσει διότι, απ’ ό, τι φαίνεται, ΠΟΛΛΑ μας έχει…ΚΡΥΨΕΙ και τούτο σύμφωνα με την ίδια την….CIA. Το δε πιο  ενδιαφέρον από όλα είναι πως ο κ Καλεντερίδης έτυχε να βρεθεί στην Ρώμη το 1998 ως ένας απλός «διερμηνεύς» για τον κο…ΟΤΣΑΛΑΝ και ΧΩΡΙΣ να είχε ανατεθεί για αυτήν την δουλεία από την…ΕΥΠ.


Πηγή της εκθέσεως >> https://www.cia.gov/library/center

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr