Home Greek News Προανακριτική για Novartis προς Άρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης» και «Κελέση»

Προανακριτική για Novartis προς Άρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης» και «Κελέση»

by _
0 comment 117 views

Προανακριτική για Novartis προς Άρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης» και «Κελέση»


Αυτή την ώρα μέλη της προανακριτικής επιδίδουν επιστολή-αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Τι θα ζητούν στην επιστολή – «Αναστοχασμό» πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Επόπτης εισαγγελίας Διαφθοράς: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή για «Σαράφη» και «Κελέση»…

Επιστολή–αναφορά επιδίδει αυτή την ώρα το προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα με την οποία θα τον ενημερώνει για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν, την ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας τους αλλά και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής (πρόταση ΝΔ που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής) αποφάσισε να συντάξει επιστολή στην οποία θα καταγράφονται όλα τα πραγματικά περιστατικά όπως: άρνηση προστατευόμενων να εξεταστούν, έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής, εξέταση των προστατευόμενων απο τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου με συγκεκριμένο τρόπο, άρνηση Ελ. Τουλουπάκη να αποστείλει κρίσιμα έγγραφα κ.α.. Με την ίδια επιστολή θα του ζητούν:

– να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά
– να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη

– να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη
– να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Στην ίδια επιστολή θα καταγράφονται και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) κατά την εισήγησή του εξήγησε πως: «Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουνΜε υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε. Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε αναστοχασμός. «Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Λάππας.

Απο το ΚΙΝΑΛ ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε: «Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του»

Επόπτης Εισαγγελίας Διαφθοράς: Νόμιμη η εξέταση και η βίαιη προσαγωγή των “κουκουλοφόρων” απο την προανακριτική της Βουλής

Νωρίτερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος επιβεβαίωσε την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Απαντώντας στην επιστολή – αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια της προανακριτικής για την βίαιη προσαγωγή των “κουκουλοφόρων” ο αντεισαγγελέας εξηγεί ότι “δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπο καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής”.

eggrafo-brakoumastsos

Δείτε επίσης

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr