Home Greek News ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;

ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;

by _
0 comment 89 views

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ;

ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;

Η παράδοση ήδη από την αρχαιότητα είχε συνδέσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τη μάχη της Ιμέρας θεωρώντας πως και οι δύο διεξήχθησαν την ίδια ημέρα. Ο Ηρόδοτος που στο έργο του καταγράφει τη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Περσών είναι ο πρώτος που υποστήριξε την άποψη αυτή, την οποία υιοθετούν τόσο ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί Ποιητικής» όσο και ο Πίνδαρος στον πρώτο «Πυθιόνικο», για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Αργότερα, ο Έφορος, ιστορικός του 4ου αιώνα π.Χ. που αποτέλεσε και πηγή του Διόδωρου Σικελιώτη, θεωρούσε πως η μάχη της Ιμέρας πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με τη μάχη των Θερμοπυλών.

Η μικρή χρονική απόσταση που χωρίζει τις μάχες σε συνδυασμό με τον κοινό χαρακτήρα και τη σημασία των νικών του ελληνικού κόσμου σε Ανατολή και Δύση εναντίον των βαρβάρων συνέβαλε στον παραλληλισμό των δύο νικών των Ελλήνων. Πιθανόν, η αυλή του τυράννου των Συρακουσών να είχε σημαντικό ρόλο στη διάδοση αυτής της πανελλήνιας προπαγάνδας που βρήκε άμεση απήχηση στη συνείδηση των Ελλήνων.

Μετά την μάχη της Ιμέρας

Ο τύραννος Γέλων, όταν ενίκησε του Καρχηδονίους κοντά στην Ιμέρα της Σικελίας και συνθηκολογούσε προς αυτούς, μολονότι ήταν εχθρός, τους ανάγκασε να περιλάβουν στις συνθήκες και έναν όρο, κατά τον οποίο, θα έπαυαν εις το εξής να θυσιάζουν τα τέκνα των προς τιμήν του Κρόνου.

Γέλων ὁ τύραννος, ὅτε Καρχηδονίους πρὸς Ἱμέρᾳ, κατεπολέμησεν, εἰρήνην ποιούμενος πρὸς αὐτοὺς ἠνάγκασεν ἐγγράψαι ταῖς ὁμολογίαις ὅτι καὶ τὰ τέκνα παύσονται τῷ Κρόνῳ καταθύοντες. [ΑΠΟ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ].

Ο Γέλων κατάφερε να εδραιωθεί και να ενισχύσει την εξουσία του στη Σικελία. Η νίκη κατά των Σημιτοφοίνικων Καρχηδονίων έλαβε πανελλήνιο χαρακτήρα και του προσέδωσε αίγλη και ισχύ. Με την πάροδο των ετών οι Συρακούσες έγιναν το πολιτικό και πνευματικό κέντρο όχι μόνο της Σικελίας αλλά ολόκληρης της Κάτω Ιταλίας. Τα λάφυρα που συγκεντρώθηκαν μετά τη νίκη χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση ναών και την αποστολή αναθημάτων στα ιερά κέντρα της κυρίως Ελλάδος όπως η Ολυμπία και οι Δελφοί. Ο λυρικός ποιητής Σιμωνίδης συνέθεσε το επίγραμμα του τρίποδα που στάλθηκε στο ιερό των Δελφών, με το οποίο οι Έλληνες της Σικελίας εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους στους θεούς:

Φημί Γέλων’ , Ιέρωνα, Πολύζηλον, Θρασύβουλον,
παίδας Δεινομένευς, τον τρίποδ’ ανθέμεναι,
εξ εκατόν λιτρών και πεντήκοντα ταλάντων
Δειμαρετίου χρυσού, τας δεκάτας δεκάταν,
βάρβαρα νικήσαντες έθνη• πολλήν δε παρασχείν
σύμμαχον Έλλησιν χείρ’ ες ελευθερίην.

Ακόμη, ένα μέρος των λαφύρων χρησιμοποιήθηκε για την κοπή αργυρών νομισμάτων που ονομάστηκαν «Δαμαρέτεια» προς τιμήν της συζύγου του Γέλωνα. Ανάλογες ήταν και οι κινήσεις του Θήρωνα, ο οποίος χρησιμοποίησε τον πλούτο που άφησαν πίσω τους οι Καρχηδόνιοι κτίζοντας λαμπρά οικοδομήματα καθιστώντας τον Ακράγαντα την ομορφότερη πόλη της Σικελίας.

ΠΗΓΕΣ
Α. Η Μάχη της Ιμέρας

https://www.historical-quest.com/arxeio/arxaia-istoria/624-h-maxi-tis-imeras.html

Β. ΗΘΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ – ΓΕΛΩΝΟΣ

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0191%3Achapter%3D19

Γ. Αυτόχθονες Έλληνες > ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr