Εμπλοκές, υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις – Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ


Εμπλοκές, υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις – Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ


Στο «κόκκινο» παραμένει η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο – Οι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από  Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες – Σε καλό κλίμα η συνάντηση

Σε έναν νέο μπαράζ προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία ναρκοθετώντας ουσιαστικά την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την ελληνική πλευρά να ήταν έτοιμη να εκφράσει στην κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Νίκου Παναγιωτόπουλου – Χουλουσί Ακάρ  τη δυσαρέσκειά της χώρας για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο όσο και για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 68 παραβιάσειςτου εθνικού εναέριου χώρου!

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν την Τεταρτη, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση των δύο ανδρών με τις πληροφορίες να μιλούν για καλό κλίμα. Μένει να δούμε βέβαια αυτό πώς θα μεταφραστεί στη συνέχεια και σε ό,τι έχει να κάνει μμε την καθημερινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που η Τουρκία, συνειδητά αυτή τη φορά, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Ουρούτς Ρέϊς» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός  της ελληνικής ΑΟΖ.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί επίσης και ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου,  μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου,  θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Πηγή >>


GUTE-URLS

Wordpress is loading infos from protothema

Please wait for API server guteurls.de to collect data from
www.protothema.gr/greece/article...