Home Greek News Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ: «Λύστε διαφορές με Τουρκία με διάλογο» – Περίεργη αναφορά σε «μεγάλα νησιά»

Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ: «Λύστε διαφορές με Τουρκία με διάλογο» – Περίεργη αναφορά σε «μεγάλα νησιά»

by _
0 comment 180 views

Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ: «Λύστε διαφορές με Τουρκία με διάλογο» – Περίεργη αναφορά σε «μεγάλα νησιά»


Αρχικό κείμενο (9:45) Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα δήλωσε πως οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο, ενώ στο τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αρνήθηκε ν’απαντήσει παραπέμποντας στην επιστολή του Μ.Πομπέο.

Επίσης ο Τζέφρι Πάιατ έκανε μία περίεργη δήλωση όταν επανέλαβε τη θέση του ότι τα νησιά έχουν και αυτά δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτή τη φορά αναφέρθηκε στα «μεγάλα νησιά», σαν την Κρήτη και όχι σε «κατοικημένα» όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενη δήλωσή του, στα οποία περιλαμβάνεται το Καστελόριζο.

«Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημειώνει ότι «θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες».

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αποκλείει κανέναν, και για αυτόν τον λόγο επικροτούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία τους να ξεκινήσουν τα στρατιωτικά τους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προσθέτει ο κ. Πάιατ.

«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med».

Στην ερώτηση ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τζέφρι Πάιατ αποφεύγει να πάρει σαφή θέση παραπέμποντας στην επιστολή Μάικ Πομπέο, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής απαντά: «Δεν θα μπω σε υποθετικά σενάρια αλλά θα σας πω ότι έχουμε εκφρασθεί πολύ καθαρά πάνω σε αυτά τα θέματα. Στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πομπέο εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια, και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Βέβαια η επιστολή αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βεβαίωση ασφαλείας, όπως άλλωστε είδαμε και στην περίπτωση των Κούρδων.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/845729_tzefri-paiat-themata-shetika-me-tin-oriothetisi-thalassion-zonon

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr