Home Greek News Guardian: Εμπλοκή 2.000 μισθοφόρων της Τουρκίας στη Λιβύη

Guardian: Εμπλοκή 2.000 μισθοφόρων της Τουρκίας στη Λιβύη

by _
0 comment 110 views

Guardian: Εμπλοκή 2.000 μισθοφόρων της Τουρκίας στη Λιβύη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 11:32

Το παραδοσιακό αντιτουρκικό αίσθημα που επικρατεί στη Λιβύη και ξεκινά από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενισχύθηκε τα τελευταία 24ωρα με την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 2.000 πρώην τζιχαντιστές μαχητές που ανήκουν στο σώμα μισθοφόρων της Τουρκίας βρίσκονται ήδη στη χώρα για να στηρίξουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Όπως έχει δημοσιεύσει το zougla.gr και αποκαλύπτει με λεπτομέρειες σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ σήμερα ο βρετανικός «Guardian», οι 2.000 μαχητές που δραστηριοποιούνταν μέχρι τώρα στα μέτωπα της Συρίας, πολεμώντας για τα τουρκικά συμφέροντα, έχουν καταφθάσει στα πεδία των μαχών της Λιβύης για να πολεμήσουν στο πλευρό του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj και εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ.

Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι προσφέρει μηνιαίο μισθό ύψους 1.500 δολαρίων καθώς και την παροχή τουρκικής υπηκοότητας στους μισθοφόρους αυτούς, οι οποίοι στη Συρία πληρώνονταν με μόλις 50 δολάρια τον μήνα.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη κατάσταση. Το αντιτουρκικό αίσθημα στη χώρα είναι ήδη έντονο και θα ισχυροποιηθεί, λόγω της εμπλοκής της Άγκυρας, και αυτό είναι προς όφελος του Χαφτάρ» δηλώνει στον «Guardial» η αναλύτρια διεθνών σχέσεων και ειδική σε θέματα Λιβύης Claudia Gazzini.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρώτοι 300 μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού – ουσιαστικά των ισλαμιστών ανταρτών – κατέφθασαν στη Λιβύη την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ ακόμη 350 ακολούθησαν στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας της πόλης στα ανατολικά.

Στις 5 Ιανουαρίου ακόμη 1.350 μαχητές από την Τουρκία έφτασαν στη Λιβύη, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι πρώτοι νεκροί

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Guardian», ήδη τουλάχιστον τέσσερις μισθοφόροι έχουν πέσει νεκροί στα πεδία των μαχών της Λιβύης. Επισήμως, οι αντάρτες «σκοτώθηκαν στη Συρία σε μάχες με τους Κούρδους»…

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί – του τουρκικού στρατού δηλαδή – που έχουν σταλεί στη Λιβύη είναι μόλις 35 και έχουν συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι στις τάξεις του στρατηγού Χαφτάρ πολεμάνε 3.000 μισθοφόροι από το Σουδάν και άλλοι 600 από την ομάδα Βάγκνερ της Ρωσίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα επηρεαστούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι οι μισθοφόροι της κάθε πλευράς πολεμάνε σε αντιμαχόμενες παρατάξεις, ενώ και στη Συρία ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις, ο ρωσικός στρατός έχει βρεθεί απέναντι στους υποστηριζόμενους μαχητές από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 11:38

https://www.zougla.gr/kosmos/article/guardian-emploki-2000-mis8oforon-tis-tourkias-sti-livi

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr