Home Greek News Έλληνας της Αυστραλίας μιλά για την πύρινη κόλαση: Είναι τρομακτικό, έγινε στάχτη ένας παράδεισος

Έλληνας της Αυστραλίας μιλά για την πύρινη κόλαση: Είναι τρομακτικό, έγινε στάχτη ένας παράδεισος

by _
0 comment 232 views
-Γράφει ο Νώντας Ευαγγελόπουλος

Η Αυστραλίαζει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Οι φλόγες καίνε τα δάση σχεδόν όλης της χώρας, ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί, αμέτρητα ζώα έχουν καεί και οι εικόνες της καταστροφής συγκλονίζουν.

Αυτές οι πυρκαγιές ήρθαν στη πιο θερμή περίοδο του χρόνου (σ.σ. καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο), ενώ η χώρα προέρχεται από περίοδο ξηρασίας, κάτι που έχει βοηθήσει τη φωτιά να επεκταθεί ταχύτατα.

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Νότια Αμερική, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Σίδνεϊ βρίσκονται εδώ και καιρό μέσα σε ένα νέφος – δηλητήριο.

Η Αυστραλία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου γεωγραφικά και χιλιάδες Έλληνεςζουν εκεί εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας γίνει κομμάτι αυτή της γης, την οποία αγαπούν και νιώθουν ως δεύτερη πατρίδα τους βρίσκοντας έναν «παράδεισο» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το newsbeast.gr ήρθε σε επαφή με τον Παντελή Έλληνα ο οποίος γεννήθηκε στο Σίδνεϊ, μεγάλωσε στην Κάλυμνο και επέστρεψε μόνιμα πριν από 3,5 χρόνια στην Αυστραλία, μεταφέροντάς μας όσα συμβαίνουν στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας η οποία έχει επηρεαστεί από τις φονικές πυρκαγιές.

«Οι φωτιές στην Αυστραλία δεν είναι κάτι νέο και ούτε θα αποτελέσουν παρελθόν μόλις τελειώσει αυτή η ανείπωτη τραγωδία των τελευταίων δύο μηνών», μας λέει αρχικά ο Παντελής Έλληνας και συνεχίζει: «Το 2019 ήταν ένα από τα δυσκολότερα έτη στην ιστορία της Αυστραλίας, καθώς οι λιγοστές βροχές έφεραν την ξηρασία η οποία ήταν από τις βασικές αιτίες έτσι ώστε να εξαπλωθεί η πύρινη λαίλαπα σε χρόνο ρεκόρ, με τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε».

Πότε καταλάβατε ότι τα πράγματα είναι πλέον ανεξέλεγκτα; 

«Το μεγάλο κακό για εμάς άρχισε από τα τέλη Νοέμβρη, όταν και μαθαίναμε για τις πρώτες φωτιέςτου καλοκαιριού μας, αν και δεν θεωρώ πως δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή μιας και κανείς μας δεν μπορούσε να περιμένει το τι θα ακολουθούσε.

Άλλωστε, μιλάμε για έναν κρατικό μηχανισμό που δουλεύει ρολόι και δίνει πολύ βάρος σε τέτοια γεγονότα και έχει αντιμετωπίσει πυρκαγιές και ισχυρούς τυφώνες. Έτσι πιστέψαμε πως μέσα σε λίγες μέρες ο κίνδυνος θα αποτελούσε παρελθόν.

Λόγω της μεγάλης ξηρασίας, λοιπόν, που υπάρχει και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε πολλά μέρη της χώρας, δημιουργήθηκαν πολλές εστίες φωτιάς που εξαπλώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου ένα μήνα πριν, να ενωθούν πολλά από αυτά τα μέτωπα και να δημιουργηθούν τεράστιες εκτάσεις φωτιάς που έκαιγαν τα πάντα στο διάβα τους».

Πώς είναι τώρα η κατάσταση;

«Η κατάσταση χειροτέρεψε την τελευταία εβδομάδα όταν και δημιουργήθηκε αυτό που λένε εδώ “Mega Fire”. Μία έκταση φωτιάς στο μέγεθος της Ελβετίας, ενώ υπήρχαν άλλες σχεδόν 300 εστίες φωτιάς. Παράλληλα υπήρξαν και φαινόμενα που δημιούργησαν ανεμοστρόβιλους φωτιάς. Τρομαχτικό μόνο και στη σκέψη».

Πόσο έχει επηρεαστεί το Σίδνεϊ από τις πυρκαγιές;

«Ο καπνός από τις φωτιές έφτασε πάρα πολύ γρήγορα στο Σίδνεϊ, καθώς εστίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου μίας με δύο ώρες από την πόλη, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετές εβδομάδες η μυρωδιά καμένου να είναι καθημερινό φαινόμενο για τους πολίτες της πόλης.

Η καθημερινότητα έγινε δυσκολότερη με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως οι πόλεις που επηρεάστηκαν από τους καπνούς βρίσκονται στη κορυφή του κόσμου, σε ότι αφορά την μόλυνση του αέρα.

Μάλιστα με καμπάνιες στα ΜΜΕ απέτρεπαν το κόσμο να κυκλοφορεί και ειδικά παιδιά και ηλικιωμένους».

Η Όπερα του Σίδνεϊ. Το νέφος από τις πυρκαγιές έχει «πνίξει» την πόλη και η φωτογραφία από το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της Αυστραλίας είναι ενδεικτική της κατάστασης. Πίσω της φαίνεται η εμβληματική Sydney Harbour Bridge.


Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πόλη και τι αποφάσεις έχει λάβει η κυβέρνηση;

«Οποιαδήποτε μορφή φωτιάς απαγορεύτηκε. Όπως για παράδειγμα το μπάρμπεκιου στην αυλή του σπιτιού σου.
Παράλληλα, λόγω της ξηρασίας τα αποθέματα νερού έπεσαν κάτω από το 50% και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναγγείλει μέτρα.

Απαγορεύεται να πλύνεις το αμάξι σου, απαγορεύεται να ποτίσεις τα φυτά σου ή να πλύνεις την αυλή σου, ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση νερού του σπιτιού σου υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο, υπάρχει πρόστιμο».

Μία πόλη με εκατομμύρια κατοίκους κάτω από ένα τοξικό νέφος, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Τι θερμοκρασίες έχει περίπου αυτή την περίοδο το Σίδνεϊ και τι μέτρα προφύλαξης παίρνετε για το νέφος;

«Εδώ είναι καλοκαίρι και έχουμε πολλή ζέστη. Η θερμοκρασία κατά διαστήματα φτάνει και τους 40 βαθμούς, οπότε με το νέφος η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Στο δρόμο θα δεις πολλούς ανθρώπους με φορούν μάσκες για να μην εισπνέουν το δηλητήριο, οι οποίοι πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στις δουλειές τους».

Ο πύργος του Σίδνεϊ. Το ψηλότερο κτίριο της πόλης, ο οποίος φτάνει τα 309 μέτρα με την ορατότητα από την κορυφή του να είναι πλέον περιορισμένη.

Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες την κυβέρνηση για αυτή την καταστροφή;

«Ο κόσμος ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα όταν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, αποφάσισε να πάει διακοπές στη Χαβάη εν μέσω της κρίσης.

Διακοπές που αναγκάστηκε να διακόψει κακήν κακώς όταν υπήρξε ένα τεράστιο κύμα αποδοκιμασίας, αφού η χώρα ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εκείνος έλλειπε. Που πας όταν καίγεται το “σπίτι” σου;

Μάλιστα υπήρξε και αποδοκιμασία στην απόφαση του να υπάρξουν κανονικά βεγγαλικά στην αλλαγή του χρόνου και να ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια για αυτά, την ώρα που η χώρα καιγόταν».

Σε αντίθεση με το show πυροτεχνημάτων από τη Γέφυρα του Σίδνεϊ την πρωτοχρονιά, σε άλλες περιοχές της πόλης ανάλογες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Τι δράσεις υπάρχουν από τον απλό κόσμο που θέλει να βοηθήσει;

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι απίστευτη, με πολλούς να πηγαίνουν ως εθελοντές στη μεγάλη μάχη που δίνεται με τις φλόγες. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και τιμήθηκαν ως ήρωες για την Αυστραλία.

Προσφέρονται και χρήματα. Ο καθένας δίνει ό,τι μπορεί έστω και 1 δολάριο για να βοηθήσουν. Έχουν μαζευτεί έως τώρα περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια για τις περιοχές που καταστράφηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός ήδη έταξε πως θα δοθούν περισσότερα από 2 δις ώστε να υπάρξει αναδάσωση και βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους».

Τα ψηλά κτίρια της πόλης του Σίδνεϊ μέσα στην ομίχλη που δημιουργεί ο καπνός από τις φονικές πυρκαγιές.

Οι συγκλονιστικές εικόνες με τα άγρια ζώα της Αυστραλίας έχουν συγκλονίσει. Κοάλα, καγκουρό, σπάνια πουλιά κ.α. προσπαθούν να σωθούν από τις φλόγες και πολλά απ΄ αυτά κάηκαν ζωντανά…

«Είναι σπαραχτικό. Σχεδόν 1 δισ. ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους έμμεσα ή άμεσα από τις φωτιές. Το 1/3 των Κοάλα έχουν πεθάνει, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν πως κάποια συγκεκριμένα είδη έχουν αφανιστεί.

Νομίζω πως όλοι είδατε στην Ελλάδα τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, με απανθρακωμένα ζώα. Πραγματικά είναι τόσο λυπηρό που Αυστραλοί με τους οποίους δουλεύουμε μαζί στην όψη αυτών των χαμένων ψυχών, έκλαιγαν σαν παιδιά.

Θεωρώ πως το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής θα το αντιληφθούμε αργότερα, όχι μόνο γιατί η φωτιά ακόμα καίει και ο κίνδυνος για παραπάνω καταστροφή υπάρχει ακόμα, αλλά και γιατί δεν πιστεύω πως ο ανθρώπινος νους μπορεί να καταλάβει ακόμα ότι κάηκε η μισή χώρα. Έγινε στάχτη ένας παράδεισος. Είναι τρομακτικό».

Ενημέρωση στους οδηγούς για μεγάλους δρόμους οι οποίοι έχουν κλείσει λόγω των πυρκαγιών.

O τουρισμός πόσο έχει επηρεαστεί στην πόλη του Σίδνεϊ;

«Στον τομέα του τουρισμού δεν έχει υπάρξει κάποια πολύ μεγάλη μείωση θα έλεγα. Ο κόσμος από το εξωτερικό έρχεται στο Σίδνεϊ, με τη διαφορά πως τους βλέπεις να κυκλοφορούν με μάσκες.

Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι στον εσωτερικό τουρισμό και εννοώ τους κάτοικους μεγάλων πόλεων σαν τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, που συνήθως τέτοια εποχή του χρόνου όλοι ταξιδεύουν προς το Νότο και συγκεκριμένα σε περιοχές που κάηκαν, με την κυβέρνηση να ζητάει από το κόσμο να μην ταξιδέψει προς τα εκεί.

Εξάλλου μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται πολύ κοντά στις εστίες των πυρκαγιών».

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ζώα υπέφεραν και απανθρακώθηκαν. Πώς θα συνέλθει η χώρα όταν αυτή η τραγωδία φτάσει στο τέλος;

«Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκωθείς στα πόδια σου, να μετρήσεις τις πληγές σου και να προσπαθήσεις να συνεχίσεις. Όπως ακριβώς πιστεύω πως θα κάνει και η Αυστραλία. Είναι μία υπέροχη χώρα που κάηκε, αλλά θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Είναι η μόνη λύση».

Τις φωτογραφίες παραπάνω φωτογραφίες έστειλε στο newsbeast.gr ο Παντελής Έλληνας, ο οποίος εργάζεται σε συνεργαζόμενη εταιρεία με τον Δήμο του Σίδνεϊ για τη συντήρηση του κέντρου της πόλης.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr