Home Greek News Σκευωρία Novartis: «Kαίει» τον Δεσταμπασίδη ο Βουλκίδης – «Του έδωσα προμήθειες 400.000 ευρώ»

Σκευωρία Novartis: «Kαίει» τον Δεσταμπασίδη ο Βουλκίδης – «Του έδωσα προμήθειες 400.000 ευρώ»

by _
0 comment 115 views

Σκευωρία Novartis: «Kαίει» τον Δεσταμπασίδη ο Βουλκίδης – «Του έδωσα προμήθειες 400.000 ευρώ»

Χρήστος Μπόκας


Ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης που εξετάστηκε στην προανακριτική επιτροπή υποστήριξε ότι ο μόνος στον οποίο έδωσε χρήματα για «προμήθεια» ήταν το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, που θεωρείται ότι ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» – H πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου καταθέτει την Τρίτη

Το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη «καίει» ο κ.Εμμανουήλ Βουλκίδης με την κατάθεσή του στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Η κατάθεση του Εμμανουήλ Βουλκίδη ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα.  Η προανακριτική συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη και αναμένεται να εξεταστεί η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαφημιστής υποστηρίζει ότι μέσα σε μια πενταετία έδωσε περίπου 400.000 ευρώ στον κ.Δεσταμπασίδη, για το οποίο μέλη της προανακριτικής θεωρούν ότι είναι ο «κουκουλοφόρος» μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ.Βουλκίδης απέδωσε στον κ.Δεσταμπασίδη ρόλο «dealer μαρτύρων» αποκαλύπτοντας αποκάλυψε πως του πρότεινε να ενταχθεί και ο ίδιος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

«Βρεθήκαμε σε καφέ των Αμπελοκήπων παρουσία αστυνομικού και ο Δεσταμπασίδης μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Μάλιστα μου είπε ότι ο αστυνομικός είχε ασχοληθεί με πολλές διεθνείς δίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «εγώ τους απάντησα ότι δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών. Στην συνέχεια με κάλεσαν ως ύποπτο».

Ο κ.Βουλκίδης στις εξηγήσεις του επισήμανε ότι ο κ.Δεσταμπασίδης αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας. Κατά τους ισχυρισμούς του το εν λόγω άτομο το 2009 του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρεία αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ.Βουλκίδης ανέφερε: «Ο Δεσταμπασίδης μου πρότεινε να μου δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis και να παίρνει προμήθεια. Πήρε από εμένα συνολικά 400.000 ευρώ. Σε κανέναν άλλον δεν έδωσα χρήματα, μονό στον Δεσταμπασίδη για δουλείες που έγιναν αλλά ήθελε προμήθεια. Μάλιστα μου ζήτησε να κάνουμε εταιρεία και έχω μαζί μου τα χειρόγραφα του και το draft του συμφωνητικού».

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θ.Πλεύρης: Ποια η σχέση σας με την εταιρεία Νοβάρτις;

Εμμ.Βουλκίδης: Η σχέση μου με την εταιρεία Νοβάρτις ξεκίνησε από το 1996. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμουν με τον κ.Δεστεμπασίδη που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχα. Μου ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά.

Θ.Πλεύρης: Έχετε καταθέσει οτι επιστρέφατε χρήματα στον κ.Δεστεμπασίδη ως προμήθεια για να σας αναθέτει δουλειές.

Εμμ.Βουλκίδης: Βεβαίως. Όταν ανέλαβε ο κ.Δεστεμπασίδης, μου είπε ότι για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια.

Θ.Πλεύρης: Με τον κ.Φρουζή είχατε συνεργασία;

Εμ.Βουλκίδης: Όχι. Ποτέ. Με κανέναν Γενικό Διευθυντή εταιρείας δεν είχα.

Θ.Πλεύρης: Καταθέσατε οτι μόνο στον κ.Δεστεμπασίδη έχετε δώσει χρήματα.

Εμμ.Βουλκίδης: Στον μόνο άνθρωπο που έχω δώσει χρήματα είναι στον κ.Δεστεμπασίδη. Σε κανέναν άλλο δεν έχω δώσει χρήματα ποτέ. Κάποια στιγμή μάλιστα μου είχε ζητήσει να κάνω μια άλλη εταιρεία αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Έχω και έγγραφα αυτής της προτάσεώς του. Και μάλιστα χειρόγραφα δικά του. Όταν κληθώ στον ανακριτή, αυτά τα χειρόγραφα του Δεστεμπασίδη θα τα καταθέσω.

Θ.Πλεύρης: Τι έχετε να μας πείτε για αυτά που σας κατηγορούν οτι επιστρέφατε χρήματα στη Νοβάρτις για γίνουν κάποιες αθέμιτες συναλλαγές;

Εμμ.Βουλκίδης: Από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου. Δεν υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. Τα χρήματα που έδινα στον κ.Δεστεμπασίδη έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση.

Θ.Πλεύρης: Πόσα χρήματα δώσατε στον κ.Δεστεμπασίδη.

Εμμ.Βουλκίδης: Έχω δώσει περίπου 400.000€ μέσα σε πέντε έξι χρόνια. Μόνο στον Δεστεμπασίδη και σε κανέναν άλλο.

Να σημειωθεί ότι ο κ.Βουλκίδης είχε προχωρήσει στις ίδιες καταγγελίες και κατά την κατάθεσή του στην εισαγγελία Διαφθοράς τον περασμένο Μάιο και τα μέλη της προανακριτικής της Βουλής εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τους λόγους που η εισαγγελία δεν έχει εως σήμερα καλέσει τον κ.Δεσταμπασίδη για εξηγήσεις. Τονίζουν δε ότι, αν αποδειχθεί επισήμως ότι ο κ.Δεσταμπασίδης είναι ένας απο τους προστατευόμενους μάρτυρες, τότε δημιουργούνται επιπρόσθετα ζητήματα για την εισαγγελία Διαφθοράς καθώς θα αποδειχθεί ότι στήριξε τη δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων σε καταθέσεις ατόμων που όφειλε να ασκήσει βαρύτατες διώξεις.

Πάντως, στην κατάθεση Βουλκίδη στην εισαγγελία Διαφθοράς, ο κ.Δεσταμπασίδης απάντησε με προσφυγή στην Δικαιοσύνη μιλώντας για «κατασκευασμένα μυθεύματα».

Σε άλλο σημείο ο διάλογος είχε ως εξής:

Β.Κεγκέρογλου: Είναι από διάφορες δουλειές που γινόταν ανά έτος τα χρήματα που έλαβε ο κ.Δεστεμπασίδης;

Εμμ.Βουλκίδης: Μάλιστα

Β.Κεγκερογλου: Αυτά τα 433.000€ τα δώσατε στον κ.Φρουζή;

Εμμ.Βουλκίδης: Όχι. Με τον κ.Φρουζή ποτέ δεν συνεργάστηκα. Έχουμε συναντηθεί μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις

Β.Κεγκέρογλου: Ο Μάξιμος Σαράφης λέει οτι δίνατε χρήματα στον κ.Φρουζή ή στον κ.Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς

Εμμ.Βουλκίδης: Είναι αναληθές. Ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα

Β.Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;

Εμμ.Βουλκίδης: Όχι.

Β.Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;

Εμμ.Βουλκίδης: Όχι.

Β.Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;

Εμμ.Βουλκίδης:Όχι.

Β.Κεγκέρογλου: Πως γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;

Εμμ.Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι.

Β.Κεγκέρογλου: Σας έχουν προτείνει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;

Εμμ.Βουλκίδης: Ναι. Αρκεί να έχω κάτι να πω. Όταν όμως κατέθεσα το υπόμνημά μου στην κ.Τουλουπάκη, δεν της άρεσε που κατέθετα στοιχεία εναντίον του Δεστεμπασίδη. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας, αυτό μου το έχει προτείνει και ο κ.Δεστεμπασίδης. Μου πρότεινε να γίνω προστευόμενος μάρτυρας. Και πριν περίπου ένα χρόνο συνάντησα σε ένα καφέ στους Αμπελόκηπους, το «ΑΓΟΡΑ», μαζί με τον Δεστεμπασίδη έναν κύριο από τη ΓΑΔΑ που ήταν υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων που μου είπε ότι έχει βρεθεί σε πολλές δίκες και αν έχω να καταθέσω κάτι μπορώ να μπω σε προστατευόμενος μάρτυρας. Μου έδωσε μάλιστα και ένα χαρτί με τη σχετική διάταξη. Και μου είπε, αν θέλω, να πάμε στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Άφησε μάλιστα πάνω στο τραπέζι μία κάρτα του αλλά την πήρε ο Δεστεμπασίδης. Αυτή τη συνάντηση την κανόνισε ο Δεστεμπασίδης.

Δ.Μαρκόπουλος: Μα πώς σας έκανε τέτοια πρόταση;

Εμμ.Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Έτσι απλά. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα, ήρθε ο Δεστεμπασίδης και μου είπε οτι εγώ μπορώ να το κανονίσω.

Β.Κεγκέρογλου: Όταν πήγατε να καταθέσετε, σας ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο Μάξιμος Σαράφης εναντίον σας;

Εμμ.Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά καλά μέσα. Σχεδόν στο διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.

Β.Κεγκέρογλου: Μόνος σας πήγατε εκεί;

Εμμ.Βουλκίδης: Με τον δικηγόρο μου.

Β.Κεγκέρογκου: Με ποια ιδιότητα ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;

Εμμ.Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Εμένα μου είπε ο Δεστεμπασίδης «εάν θέλεις, εγώ μπορώ να σε φέρω σε επαφή να γίνεις προστατευόμενος μάρτυρας».

Β.Κεγκέρογλου: Είπατε πριν οτι ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να κάνετε νέα εταιρεία. Είχε προτείνει όνομα;

Εμμ.Βουλκίδης: Μάλιστα. Prestige

Β.Κεγκέρογλου: Σας πρότεινε και κάποιον συνέταιρο;

Εμμ.Βουλκίδης: Ναι. Τον κ.Νίκο Μπουρλιάγκα. Τον ήξερα γιατι διοργάνωνε εκδηλώσεις. Δεν είχα συνεργαστεί όμως μαζί του.

Β.Κεγκέρογλου: Εάν κληθείτε σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ.Δεστεμπασίδη, θα καταθέσετε τα ίδια;

Εμμ.Βουλκίδης: Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του κ. Βουλκίδη, ακολούθησε ο εξής διάλογος

Δ. Μπιάγκης: Μένω στην πρόταση Δεστεμπασίδη να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας. Είχατε χρόνια συνεργασία. Θυμηθείτε όλες τις λεπτομέρειες γι αυτή την πρόταση. Πώς προέκυψε η πρόταση;

Εμμ. Βουλκίδης: Μου είπε να μου κανονίσει να βρεθώ με τον Διευθυντή του τμήματος προστασίας μαρτύρων

Δ. Μπιάγκης: Που τον ήξερε;

Εμμ. Βουλκίδης: Δεν το γνωρίζω. Εγώ ξέρω οτι θα γινόταν ένα ραντεβού στο Χίλτον αλλά τελικά άλλαξε η ώρα και ο τόπος συνάντησης και πήγαμε στο μαγαζί «Αγορά».

Δ. Μπιάγκης: Τι ειπώθηκε εκεί;

Εμμ. Βουλκίδης: Μου είπε ο κύριος αυτός αν μπορώ να βοηθήσω την υπόθεση και αν ναι, υπάρχει η δυνατότητα να πάρω καθεστώς προστασίας.

Δ. Μπιάγκης: Πότε μιλήσατε τελευταία φορά με τον κ.Δεστεμπασίδη;

Εμμ. Βουλκίδης: Λίγο πριν το καλοκαίρι

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr