Home Greek News Στη Λευκωσία ο Πομπέο για υδρογονάνθρακες και Κυπριακό

Στη Λευκωσία ο Πομπέο για υδρογονάνθρακες και Κυπριακό

by _
0 comment 114 views

Στη Λευκωσία ο Πομπέο για υδρογονάνθρακες και Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 19:20

Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει λόγω χρονικής συγκυρίας αλλά και των διαχρονικών συνθηκών που επικρατούν στην Αν. Μεσόγειο, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Λευκωσία αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπεντζαμίν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη.

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο νησί ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στη Λιβύη, είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να εμπλακούν άμεσα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο λιβυκό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την λεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με την οποία καθορίζονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.Ήδη, η κρίση στη Λιβύη διεθνοποιείται με γοργούς ρυθμούς μετά την εμπλοκή της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Τουρκίας κι ως φαίνεται κι άλλων αφρικανικών χωρών της λεγόμενης ζώνης του Σαχέλ (κεντρική Αφρική). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η Ιταλική κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις αυτές. Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο.

Αναλυτικά σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, εν μέσω κλίματος έντασης για τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη Πομπέο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, με την Κύπρο να είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Κατά την παρουσία του στην Κύπρο ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη με βασικό θέμα στην ατζέντα τα ενεργειακά και το Κυπριακό. Θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Βλέπει στήριξη η Λευκωσία

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Λευκωσία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της επίσκεψης Πομπέο, αφού θεωρούν ότι η από μόνη της η παρουσία Πομπέο στην Κύπρο κομίζει στήριξη στις αμφισβητούμενες από την Άγκυρα περιφερειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό γιατί η επίσκεψη αποφασίστηκε μετά τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή ενώ θα γίνει πένε ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα.

Δημοσίως πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα ανταλλαγούν απόψεις για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Ενδιαφέρον για Κυπριακό

Aπό τη συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες-Ακιντζί τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο φανερώνει πάντως και το αναζωογονημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Το αμερικανικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται εξάλλου και στην απόφαση του Αμερικανού υπουργού να συναντηθεί εκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επαναβεβαιώσει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».


https://www.zougla.gr/kosmos/article/stin-kipro-o-pompeo-gia-idrogonan8rakes-ke-kipriako

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr