Home Greek News Η πρόταση της κυβέρνησης προς την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων – Πως φτάσαμε στις δηλώσεις Δένδια

Η πρόταση της κυβέρνησης προς την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων – Πως φτάσαμε στις δηλώσεις Δένδια

by _
0 comment 125 views

Η πρόταση της κυβέρνησης προς την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων – Πως φτάσαμε στις δηλώσεις Δένδια


Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τις οποίες προτείνει ουσιαστικά στην Τουρκία να καθίσουν οι δύο χώρες στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να υπάρξει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα απαντώντας ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας είπε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».

Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».

«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Δηλαδή, ο Ν.Δένδιας προσκαλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές δικαστικώς! Μόνο που από την στιγμή που η «διευθέτηση» αυτή θα γίνει σε πράγματα που αφορούν εξολοκλήρου την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική ιδιοκτησία σε περιοχές που θεωρούνται ότι φιλοξενούν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μιλάμε για εθελούσια προσφορά «συνεκμετάλλευσης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως συμφωνεί με αυτό και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Πως φτάσαμε ως εδώ; Να θέλουμε από μόνοι μας να «συνεκμεταλλευθούμε» αυτά που βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι δικά μας;

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν κατανοήσει πως η χώρα έχει περιέλθει σε γεωστρατηγική αδυναμία μετά και την οικονομική και κινδυνεύει με άμεση γεωστρατηγική έκλειψη.

Οι πολιτικοί αποφάσισαν να περιλάβουν τις δαπάνες για την άμυνα της χώρας στα μνημόνια και αυτό είχε καταστροφικό αποτέλεσμα το οποίο η χώρα θα το πληρώσει πολλαπλάσια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα το 2010, το 2012 και τρίτη φορά το 2015, όταν δηλαδή υπογράφτηκαν τα τρία μνημόνια που κατέστρεψαν την χώρα, τώρα έρχεται ο αναγκαστικός συμβιβασμός.

Γιατί όταν λείπουν 25 δισ. ευρώ εξοπλισμών, αυτό στοιχίζει όταν έρχονται οι κρίσιμες ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειώσουμε πως όταν έλαβε χώρα η κρίση των Ιμίων το 1996 η Τουρκία βρισκόταν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ αλλά ουδέποτε η Άγκυρα δέχτηκε περικοπές στις δικές της ένοπλες δυνάμεις, γνώριζε πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα τις χρειαστεί…


https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/831770_i-protasi-tis-kyvernisis-pros-tin-toyrkia-gia-synekmetalleysi-ton

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr