Home Greek News Ο κύβος ερρίφθη: Οι ΠΑΣΟΚογενείς «συνιδιοκτήτες» του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύβος ερρίφθη: Οι ΠΑΣΟΚογενείς «συνιδιοκτήτες» του νέου ΣΥΡΙΖΑ

by _
0 comment 181 views

Ο κύβος ερρίφθη: Οι ΠΑΣΟΚογενείς «συνιδιοκτήτες» του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Η χτεσινή εκδήλωση στο Κάραβελ των ΠΑΣΟΚογενών στελεχών ίσως να αποτελέσει σημείο καμπής στην πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο η ίδια η συμμετοχή όσο και το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν την αδιαπραγμάτευτη απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει ως το τέλος τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χτες τρία μηνύματα:

  1. Οι ΠΑΣΟΚογενείς είναι «συνιδιοκτήτες» και όχι προσκεκλημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Θα ηγηθεί ο ίδιος της εσωκομματικής διαδικασίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) για την εμπέδωση της νέας «ταυτότητας ΣΥΡΙΖΑ».
  3. Ο μετασχηματισμός απαιτεί ένα νέο ιδεολογικό αφήγημα όπου η αριστερή και η ΠΑΣΟΚική παράδοση είναι ισότιμες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Παύλος Πολάκης, εκ των βασικών στελεχών των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε: «Ο κύβος ερρίφθη».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Παππάς δήλωσε στο CNN Greece:

«Το άνοιγμα του κόμματος εγγυάται την αριστερή του φυσιογνωμία. Όλες οι θετικές παραδόσεις του αριστερού κινήματος στη χώρα χτίζουν το κοινό τους σπίτι. Από το πανεπιστήμιο μέχρι τη δουλειά, ενώνουμε δυνάμεις».

Δύο ισότιμες παραδόσεις

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ήταν όσο πιο σαφής γινόταν.

Πρώτον, μίλησε καθαρά για διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλώς για άνοιγμα.

«Να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί τη καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεύτερον, ενέταξε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο πολιτικές παραδόσεις ισότιμης σημασίας. Συγκεκριμένα, είπε:  «Από τη μεταπολίτευση του 1974, στη χώρα μας υπήρξαν δυο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη. «Τα κομμουνιστικά κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο. Και το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και ορμητική πολιτική δύναμη, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά. Και οι δυο πόλοι είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης».

Στη συνέχεια, απατώντας στην κατηγορία του ΚΙΝΑΛ περί ηγεμονισμού, τόνισε:

«Μα θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σε αυτή».

Οι μηχανισμοί

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ηγέτες του κόμματος «δεν θα επιβάλλονται με τη δύναμη των μηχανισμών, αλλά με την ικανότητά τους να εμπνέουν και να πείθουν».

Προσέθεσε ότι «διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών, που δε θα μένουν στάσιμα και δε θα παγιώνουν σχέσεις διανομής θέσεων και αξιωμάτων».

Αυτό, ενδεχομένως, σημαίνει εκλογή των συνέδρων με ενιαία λίστα σε επίπεδο νομαρχιακών και όχι τοπικών οργανώσεων –αν και προς το παρόν όλες οι πλευρές κρατάνε κρυφά τα χαρτιά τους.

Στις Βρυξέλλες

Το άνοιγμα του κ. Τσίπρα συνεχίζεται και στο διεθνές επίπεδο. Την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσκαλείται αν και δεν είναι πρωθυπουργός πλέον.

Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, με την επιβολή νέων κυρώσεων.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr