Η νεότερη ηγέτης στον κόσμο: Η 34χρονη Sanna Marin, νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας


Η νεότερη ηγέτης στον κόσμο: Η 34χρονη Sanna Marin, νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Newsroom

Φινλανδή Sanna Marin αναμένεται να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός κράτους στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών. Και μάλιστα ηγούμενη μίας κυβέρνησης συνεργασίας που αποτελείται από πέντε κόμματα, όλα με επικεφαλής γυναίκες.

Μέχρι προσφάτως κατείχε τη θέση της υπουργού Μεταφορών, μετά την παραίτηση του Antti Rinne από την αρχηγία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος όμως, ανέλαβε εκείνη τα ηνία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την απεργία των ταχυδρομικών.

Όταν αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, η 34χρονη θα πάρει την πρωτιά για τον νεότερο επικεφαλής κράτους στον κόσμο, αφήνοντας δεύτερο τον 35χρονο Ουκρανό Ολέξιι Χόντσαρουκ. Αμέσως επόμενη είναι η 39χρονη Νεοζηλανδή Τζασίντα Άρντερν.

Η 34χρονη θα είναι, επίσης, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Η ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος, Katri Kulmuni, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι 32 ετών.

Συνολικά τέσσερις από τις πέντε επικεφαλής των κομμάτων της κυβέρνησης είναι κάτω των 35 ετών.

8

Πηγή: Facebook/Sanna Marin

Ποια είναι η Sanna Marin

Μεγάλωσε από μία ιδιαιτέρως υποστηρικτική μητέρα, η οποία την έπεισε ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε ονειρεύεται.

Ήταν το πρώτο από τα μέλη της οικογένειάς της που έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση και μετά την ένταξή της στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κατάφερε πολύ σύντομα να ανελιχθεί στην ιεραρχία.

Στα 27 της διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Τάμπερε, ενώ τρία χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής, σύμφωνα με το BBC.

Τον Ιούνιο του 2019 της ανετέθη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.

Έχει μία κόρη, 22 μηνών.

2 copy

Πηγή: Facebook/Sanna Marin

Τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η κυβέρνησή της;

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Απριλίου στην Φινλανδία και ορίζει τον πρωθυπουργό του κράτους.

Το βρετανικό πρακτορείο σημειώνει πως η Marin δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς όταν σχηματίστηκε η κυβερνητική συμμαχία είχε ήδη συμφωνήσει στους όρους της συνεργασίας.

Ωστόσο, μετά τη νίκη της στην «κούρσα» της ηγεσίας των Σοσιαδημοκρατών διαμήνυσε ότι δεν θα εργαστεί όπως οι προκάτοχοί της.

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη (σ.σ. του λαού)», είπε σε δημοσιογράφους.

Δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία της, τονίζοντας πως δεν σκέφτηκε ούτε το πόσο χρονών είναι, αλλά ούτε και το φύλο της, όταν μπήκε στην πολιτική.


https://www.cnn.gr/news