Home Greek News Η «παραμύθα» της συμφωνίας των Πρεσπών γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος

Η «παραμύθα» της συμφωνίας των Πρεσπών γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος

by _
0 comment 121 views

Η «παραμύθα» της συμφωνίας των Πρεσπών γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος


Το αφήγημα της συμφωνίας των Πρεσπών που για δυο και πλέον χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να μας πείσει πόσο καλό ήταν για την Ελλάδα και την Ευρώπη φαίνεται να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος.

Το βέτο στην ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων παράγει πολιτικές εξελίξεις και βεβαίως πολλά συμπεράσματα όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την στάση της Ελλάδας. Και αναφέρομαι σε αυτούς τους πολιτικούς γίγαντες του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να μας πείσουν ότι ένας κακομοίρης δήμαρχος από τα Σκόπια που λαδωνόταν για μερικές ψωροχιλιάδες ευρώ κι ένας έμπορος ναρκωτικών από την Αλβανία θα έσωζαν την Ευρώπη. Μιλάμε για αστεία πράγματα… που όπως αποδεικνύει ο χρόνος, αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας.

Όπως και τα υπόλοιπα που μας έλεγαν υπό μορφή καθημερινής προπαγάνδας ότι «η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια».

Παραμύθια της Χαλιμάς…

Το Γαλλικό μπλόκο στις διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας και των Σκοπίων έχει πολύ παρασκήνιο, αφού πλέον αποδεικνύεται ότι η ανεξέλεγκτη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν έχει καμία ουσία, αλλά είναι και επικίνδυνη όταν μιλάμε για χώρες που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις και δεν έχουν καμία κουλτούρα πολιτικής ενοποίησης.

Το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο» που εκτείνεται μέχρι την Αλβανία και τα Σκόπια, προφανώς και ανησυχεί την Γαλλία, αφού με την είσοδο των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα ανοίξουν οι διάδρομοι των μεταναστευτικών ορδών από την Τουρκία και την Μέση Ανατολή χωρίς να υπάρχει καμία συμφωνία διαχείρισης αυτών των ροών.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το δημιούργημα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν Γερμανική κυρίως προελεύσεως. Υπό τον φόβο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν θα πρέπει να υποδεχθεί και αυτός στη χώρα του μετανάστες. «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Aλβανία;».

Όπως τόνισε, ο Μακρόν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία διεύρυνσης». Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, η διαδικασία της διεύρυνσης είναι σήμερα «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Ο Ζόραν Ζάεφ για παράδειγμα, πίστεψε ότι με την υπογραφή μιας συμφωνίας θα έπαιρνε έπαθλο την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της χώρας του. Το ίδιο πίστεψε και ο Έντι Ράμα.

Το ίδιο επιχείρησε να μας πείσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που είχε σηκώσει ολόκληρο πανηγύρι ότι η ιστορία της «Βόρειας Μακεδονίας» θα καταστήσει την Ελλάδα πανίσχυρη δύναμη στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε.

Να μπουν δηλαδή άρον άρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυο χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν υπάρχει κανένας θεσμικός ρόλος της δικαιοσύνης, δυο χώρες που η έννοια της Δημοκρατίας είναι ακόμα δοκιμαζόμενη.

Πολιτική αναταραχή στα Σκόπια

Με την πρωθυπουργική του καρέκλα πλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ το «όχι» του Εμανουέλ Μακρόν – και κατ΄ επέκταση της Ε.Ε. – στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, εξέλιξη για την οποία εξέφρασε την απογοήτευση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά την Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας ότι και η χώρα του σε κάποιους τομείς δεν την έχει εφαρμόσει με συνέπεια!

Ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων και στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στα εμπορικά σήματα, ώστε να μην διαταχθεί το εμπόριο των δύο χωρών.

Το βράδυ της Κυριακής ύστερα από πολύωρη σύσκεψη του Ζάεφ με τους αρχηγούς των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων αποφασίστηκε η διεξαγωγή με υπηρεσιακή κυβέρνηση πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου – περίπου έξι μήνες πριν από τη κανονική λήξη της θητείας της σκοπιανής Βουλής.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ουσιαστικά ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το 2020, που θα επανεξετάσει το αίτημα των Σκοπίων θα οριστεί από το κυβερνών κόμμα, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκπροσωπηθούν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων επίσης συμφώνησαν στη συνεδρίαση πως η χώρα είναι κομμάτι της Ευρώπης και της αξίζει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένειας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πενταρόφσκι εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να μιλήσουν για το όραμά τους για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε πως είναι η τρίτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιο είδους πρόκληση και πως «για τρίτη φορά η πρότασή μας δεν γίνεται αποδεκτή».

Επίσης, τόνισε πως στη συνεδρίαση υπήρξε ομοφωνία πως πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ολοκληρωθούν όσο το συντομότερο δυνατόν.

Απευθυνόμενος προς τον λαό, είπε:

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να γίνουμε και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από αυτό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


https://www.newsbomb.gr/bomber/tromokratis/story/1022547/paraitisi-zaef-o-makron-gkremizei-tin-paramytha-tis-symfonias-ton-prespon

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr