Home Greek News Ο Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά των ΗΠΑ! Θέλει να μεταφερθούν στην…Σούδα ο Τράμπ!

Ο Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά των ΗΠΑ! Θέλει να μεταφερθούν στην…Σούδα ο Τράμπ!

by _
0 comment 152 views

New York Times: Ο Ερντογάν κρατάει «ομήρους» 50 πυρηνικά των ΗΠΑ.

GreekNewsOnDemand.com: Θέλει να μεταφερθούν στην…Σούδα ο Τράμπ!!!


Αποκάλυψη Greek News On Demand (Ελληνικά Νέα Τώρα στα Ελληνικά): Αποσύρουν τα πυρηνικά από τη βάση του Ιντσιρλίκ οι ΗΠΑ και τα μεταφέρουν στην Σούδα! Η απόσυρση θα σήμαινε το de facto τέλος της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας! Τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης του αποθέματος πυρηνικών όπλων από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, μετέδωσε τη Δευτέρα, ότι τα δύο υπουργεία εξέταζαν σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 50 πυρηνικών όπλων που είχαν αποθηκευτεί στη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία η οποία βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα και τη χρησιμοποιούν από κοινού αμερικανικές και τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις. Το δημοσίευμα σημειώνει, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο, ότι η απόσυρση θα σήμαινε το de facto τέλος της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας. Η είδηση έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων μαχητών.

Σύμφωνα με δικές μας αποκλειστικές πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν τα πυρηνικά τους όπλα στην μεγάλη και ασφαλή βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η εξέλιξη αυτή αν φυσικά υλοποιηθεί θα σημάνει πολλά για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής…

Θυμίζουμε ότι, τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και διέκοψε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία.

Πάμε τώρα σε όλα όσα έχει αναφέρει για αυτό το θέμα η «New York Times» σε χθεσινό άρθρο τους (πατήστε εδώ) σε σχέση με τη πολεμική σύραξη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων….

Αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: ο κ. Τράμπ  έχει αγνοήσει μηνύματα προειδοποιήσεων των συμβούλων του σχετικά με τις πιθανές καταστροφές αν ακολουθούσε το ένστικτό του να αποσυρθεί από τη Συρία και να εγκαταλείψει τους μακροχρόνιους συμμάχους της Αμερικής , τους Κούρδους. Δεν είχε κανένα σχέδιο Β, εκτός από το να φύγει. Η μόνη έκπληξη είναι πόσο σύντομα όλα κατέρρευσαν γύρω από τον πρόεδρο και την εξαντλημένη, άπειρη ομάδα εξωτερικής πολιτικής του.

Μέρα με τη μέρα, πιάνονται απροετοίμαστοι, προσφέροντας διαφορετικές εξηγήσεις για το τι είχε πει ο κ. Τράμπ στον κ. Ερντογάν, πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί του, ακόμα και αν η Τουρκία παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ. Για κάποιο διάστημα ο κ. Τράμπ έλεγε ότι ενήργησε επειδή το Ισλαμικό Κράτος ήταν ήδη νικημένο και επειδή είχε δεσμευτεί να τερματίσει “ατελείωτους πολέμους” τραβώντας αμερικανικά στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόσθεσε 2.000–στη Σαουδική Αραβία.

Τη μια μέρα καλούσε τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, και την άλλη απειλούσε να «καταστρέψει και να εξαλείψει τελείως» την οικονομία της Τουρκίας εάν περνούσε μια γραμμή που δεν είχε καθορίσει ποτέ.

Απλά, ο κ. Ερντογάν συνέχισε.

Το λάθος του κ. Τράμπ, που παραδέχτηκαν ανεπισήμως σε συνομιλίες μερικοί βοηθοί του, ήταν που μίλησε τηλεφωνικώς απροετοίμαστος τη 6η Οκτωβρίου με τον Ερντογάν και έπειτα απέτυχε στο να εξηγήσει στον ίδιον τις πιθανές συνέπειες – από οικονομικές κυρώσεις σε μείωση της συμμαχίας της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Από τότε απειλεί αναδρομικά με τα δύο. Αλλά δεν είναι σαφές αν ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ανάμεσα στα δύο.

Το δράμα δεν έχει τελειώσει καθόλου.  Οι Κούρδοι, εξ ανάγκης, άλλαξαν θέση την Κυριακή, γυρίζοντας την πλάτη τους στην Ουάσινγκτον και συντασσόμενο με το μέρος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ένος ανθρώπου που τον έχουν χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» οι ΗΠΑ για το δήθεν «γεγονός» ότι έχει «επιτεθεί» στον δικό του λαό με δηλητηριώδη αέρια, κτλ.Στο Πεντάγωνο, οι αξιωματούχοι αγωνίζονταν με τη σωστή απάντηση εάν οι τουρκικές δυνάμεις – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ – άνοιγαν πύρ και πάλι σε οποιονδήποτε από τους 1.000 περίπου Αμερικανούς στρατιώτες στις θέσεις τους στη Συρία.Αυτά τα στρατεύματα είναι παγιδευμένα προς το παρόν, αφού η Τουρκία απέκλεισε τους δρόμους κι η αφαίρεσή τους μπορεί να απαιτήσει αερομεταφορά.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρντμεντ και του Υπουργείο Ενέργειας εξέταζαν σιωπηλά τα σχέδια για την εκκένωση περίπου 50 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία αποθήκευσαν εδώ και καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό αμερικανικό έλεγχο, στη βάση Incirlik της Τουρκίας, περίπου 250 μίλια από τα συριακά σύνορα.

Αυτά τα όπλα, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος, αποτελούσαν ουσιαστικά πλέον….ομήρους του Ερντογάν .Και το να τα βγάλουν και πετάξουν έξω από από το Incirlik οι Αμερικανοί, θα σήμαινε το de facto τέλος της τουρκο-αμερικανικής συμμαχίας. Ωστόσο, το να τα διατηρηθούν εκεί, είναι να διαιωνιστεί μια πυρηνική «ευπάθεια» που θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί πριν από χρόνια.

“Νομίζω ότι αυτό είναι πρωτοφανές –μια χώρα με αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στα εδάφη της που βάλλει κυριολεκτικά  κατά των αμερικανικών δυνάμεων”, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Jeffrey Lewis από το Κέντρο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων James Martin ( James Martin Center for Nonproliferation Studies).

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν διεκδικεί τις δικές του πυρηνικές φιλοδοξίες: Μόλις πριν από ένα μήνα, μιλώντας σε υποστηρικτές, είπε ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» κανόνες που κρατούν την Τουρκία από το να κατέχει τα δικα της πυρηνικά όπλα.

“Δεν υπάρχει αναπτυγμένο έθνος στον κόσμο που να μην τα έχει” είπε ο ίδιος.(Ενώ, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι δεν τα έχουν!).


Πηγή >> Η “New York Times”: Trump Followed His Gut on Syria. Calamity Came Fast.  / -του David E. Sanger

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr