Σάλος έχει προκληθεί, μετά την προ ημερών ανακοίνωση, πως πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια,θα παραχωρηθεί με σκοπό την στέγαση μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Β.Αιγαίου, τα οποία ασφυκτιούν. Η παραχώρηση της εν λόγω πτέρυγας, έγινε μετά τη σχετική «πρόσκληση ενδιαφέροντος» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Θυμίζουμε πως εχθές σας ενημερώσαμε, πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παραχωρήσει τουριστικά καταλύματα και συγκροτήματα κατοικιών, προς μίσθωση, όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Η παραχώρηση της εν λόγω πτέρυγας του νοσοκομείου έγινε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με θέμα, «Παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ», επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Κάπου εδώ ξεκινούν τα ευτράπελα. Η απόφαση προβλέπει πως το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Για να φτάσει να μπορέσει να τους φιλοξενήσει βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το συνολικό κόστος μετατροπής και αναβάθμισης του κτιρίου ανέρχεται σε 1 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που θα δώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι αντιδρούν διαμηνύοντας πως «η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι Νοσοκομείο. Κάθε άλλη χρήση της είναι προσχηματική. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει»

Σημαντικό: Μέρος της έκτασης στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, έχει άμεση πρόσβαση σε κατοικίες και σχολεία. Σύμφωνα με το σκεπτικό που επικρατεί, τα…παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην εν λόγω πτέρυγα θα ενσωματωθούν στα σχολεία της περιοχής, πράγμα που έχει ανησυχήσει και ταυτόχρονα κινητοποιήσει τους γονείς αλλά και εν γένει τους κατοίκους της ήσυχης αυτής περιοχής.

Σημείωση: Θα είναι παιδιά ή ενήλικοι που παριστάνουν τους ανήλικους;
Οι εργαζόμενοι στην προ ημερών ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως : «οι φήμες που αρκετό καιρό τώρα σέρνονται για τη μετατροπή της Πτέρυγας Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, σε κέντρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων φαίνεται πως γίνονται βεβαιότητα, ύστερα από τη σημερινή απόφαση του υπουργού εργασίας που παραχωρεί ως χρησιδάνειο, το κτήριο της Πτέρυγας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη ως το 2024».

Και συνεχίζουν: «Η στέγαση και η ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων (που μόνο ανθρώπινη δεν είναι σήμερα) είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας. Τη διεκδικούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη. Μακρυά από μας λοιπόν κάθε σκέψη πως είμαστε αντίθετοι στην στέγαση και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Τα σημερινά κολαστήρια των προσφύγων, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης δομών. Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κρατικά κτήρια και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, σ’ όλη την Ελλάδα».

«Απαιτούμε την άμεση αξιοποίησή της Πτέρυγας Μπόμπολα με την επαναλειτουργία των κλινικών και των δομών που έκλεισαν. Η προσχηματική χρήση του για κάθε άλλο σκοπό θα μας βρει αντίθετους και δε θα την επιτρέψουμε», καταλήγουν.

Η Δήμητρα Κεχαγιά, δήμαρχος Πεντέλης, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook αναφέρει ότι «η πραξικοπηματική απόφαση παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης. Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει».

«Ρητά ξεκαθάρισα από χθες εγγράφως στον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια. Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την διοίκηση και να ενημερωνόμαστε μέσα από δημοσιεύματα. Διαβεβαιώ τους συμπολίτες μας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προχειρότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν καταλαβαίνω ποιοι «αρμόδιοι» του Υπουργείου επέλεξαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή να φέρουν μετανάστες τους οποίους αποκαλούν ανήλικους, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι θα είναι ηλικίες 16 – 20 ετών», σημειώνει η δήμαρχος Πεντέλης σε ανάρτησή της στο facebook και προσθέτει:

«Όλοι μαζί οι Μελισσιώτες με μια φωνή λέμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα σχέδιά τους. Αύριο πρωί θα είμαι με τους αντιδημάρχους έξω από το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη, μέχρι να μας δεχθεί και να μας διαβεβαιώσει ρητά και καθαρά, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα, ότι θα ακυρωθεί το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών στα Μελίσσια. Αν δεν το καταλάβει αύριο, θα το καταλάβει τις επόμενες μέρες με τον αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε να διαταραχθεί η ομαλή ζωή στην πόλη μας. Διαβεβαιώνω ξανά τους συμπολίτες μου, ότι θα παλέψω ώστε να μην αφήσω να συνελεστεί τέτοιο έγκλημα κατά της πόλης μας».

el.gr