Home Greek News Κρίσιμες στιγμές: Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας – Ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας

Κρίσιμες στιγμές: Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας – Ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας

by _
0 comment 146 views

Κρίσιμες στιγμές: Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας – Ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα, Δευτέρα, στην Κύπρο με σκοπό το συντονισμό ενεργειών των δύο χωρών, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ΣΕΥ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση αρχικά, στις 16:30 με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τις συναντήσεις του ο Ν. Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Σκοπός της επίσκεψης είναι και ο συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας υπο το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 του μηνός.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτές»

Σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας και των προκλητικών της ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Judith Garber μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης της ExxonMobil η οποία έχει αναλάβει τις εξορύξεις στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ.

«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo από την Αθήνα.

«Όπως ανέφερε χθες ο Mike Pompeo, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες» είπε η Αμερικανίδα πρέσβης.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Barber αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ’ αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Φατίχ, Γιαβούζ και πολεμικά πλοία «κυκλώνουν» την κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Φατίχ και Γιαβούζ είναι δίπλα-δίπλα στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπό την συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Συντονισμός Γαλλίας – Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν είχαν εχθές τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής Α.Ο.Ζ., αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματισθούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/1018524/krisimes-stigmes-ektaktos-stin-kypro-o-dendias-anisyxia-gia-tis-kiniseis-tis-agkyras

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr