Home Greek News «Βέτο» ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια της ΝΔ να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων μέσω της ψήφου των ομογενών

«Βέτο» ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια της ΝΔ να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων μέσω της ψήφου των ομογενών

by _
0 comment 109 views

«Βέτο» ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια της ΝΔ να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων μέσω της ψήφου των ομογενών


«Βέτο» βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια της ΝΔ να αυξηθεί (έως και να διπλασιαστεί…) ο αριθμός των ψηφοφόρων μέσω της ομογενιακής ψήφου.

Πηγές της Κουμουνδούρου στέλνουν μήνυμα στο Μαξίμου ότι θα χαθεί η ευκαιρία να ψηφίζουν οι ομογενείς και να εκλέγουν βουλευτές εφόσον η κυβέρνηση επιμένει να προσμετρά τις ψήφους από το εξωτερικό στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και να θεωρεί ότι οι ψήφοι όσων ζουν στην Ελλάδα σταθμίζονται το ίδιο με τις ψήφους εκείνων που ζουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι για την απόδοση ψήφου στους εκτός επικράτειας πολίτες απαιτείται το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί με 200 ψήφους από τη Βουλή, αλλιώς το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζεται ποτέ. Ήδη διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (που αθροίζουν 101 ψήφους), ενώ το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την θέση του πλησιάζοντας την θέση της ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για «επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια» της ΝΔ και εκτιμούν ότι ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη «είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά».

«Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων», λένε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός της εβδομάδος να υπάρξει επικοινωνία και συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό. Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «επικοινωνιακό σόου» και καλούν το Μαξίμου «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».

«Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του Κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προ εβδομάδων πρόταση νόμου ώστε να εκλέγονται από τους ομογενείς από 3 έως 12 βουλευτές, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


https://www.newsone.gr/ellada/veto-syriza-sta-schedia-tis-nd-na-afxithi-o-arithmos-ton-psifoforon-meso-tis-psifou-ton-omogenon/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr