Home Greek News Επίσκεψη Πομπέο: Τι θα συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Επίσκεψη Πομπέο: Τι θα συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

by _
0 comment 96 views

Επίσκεψη Πομπέο: Τι θα συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Νεφέλη Λυγερού

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέοσηματοδοτεί την γενικότερη αναβαθμισμένη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας – Στις 10:30 η συνάντηση με Μητσοτάκη, στις 11:25 με Δένδια -Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μια ευημερούσα Ελλάδα θα είναι ο πιο ικανός εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο

Στην Αθήνα βρίσκεται απο νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του, με το επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού ΥΠΕΞ να ξεκινάει σήμερα, Σάββατο. Είχε προηγηθεί η σύντομη επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο και στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να συζητηθεί ο ρόλος των δύο μικρών Βαλκανικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επικύρωσης της ένταξής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα θα παραμείνει κάτι περισσότερο από δύο 24ωρα. Μεγάλο βήμα προόδου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών που είχε επισκεφτεί την χώρα (Τζον Κέρι, 4 Δεκεμβρίου 2015) είχε μείνει ελάχιστες ώρες, αναχωρώντας εσπευσμένα για την Τουρκία.

Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις, τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- μία φορά το Σάββατο και μία δεύτερη την Κυριακή το πρωί, κατ’ ιδίαν- όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιωτόπουλο είχε την Παρασκευή και ο αμερικανός ομόλογός του Μάρκ Έσπερ, ενόψει της επίσκεψης Πομπέο. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter, ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο γιατί η Ελλάδα είναι ένα από λίγα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για την άμυνα. Αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα πιστό φίλο των σύμμαχο των ΗΠΑ, σημείωσε ότι την προέτρεψε να συμμετάσχει στη διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία κρίσιμων συμφερόντων στον Κόλπο.

Μέσω σόσιαλ μίντια και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Πομπέο «έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευκαιρίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και εμβαθύνει τους δεσμούς στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, της άμυνας και πολλών άλλων».

Πράγματι, αν και στο κέντρο της επίσκεψης βρίσκεται η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, η οποία καλύπτει άμεσα και έμμεσα ενεργειακά, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ σηματοδοτεί την γενικότερη αναβαθμισμένη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα.

Προετοιμάζει, επίσης, και ουσιαστικά το έδαφος για το δεύτερο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου. Για τον σκοπό αυτό έρχονται στην Αθήνα έξι ανώτατα στελέχη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αυτά θα διεξάγουν τις συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με σκοπό να δημιουργηθούν πρόσθετοι μηχανισμοί και πεδία συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σταδιακά σε παίκτη-κλειδί για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία, μάλιστα, προσδίδει σ’ αυτή την αλλαγή μονιμότερο χαρακτήρα, αν και ακόμα βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο.

Η επίμαχη αμυντική συμφωνία παραχωρεί ελληνικές στρατιωτικές βάσεις για χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, ενώ κρίσιμη είνα και η από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου και μία γενικότερη ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμπτωση ότι η επίσκεψη του Πομπέο συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε 150 ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και την παραδοχή του επικεφαλής του Στειτ Ντιμπάρτμεντ ότι ήταν παρών όταν έγινε το τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του. Τηλεφώνημα, το οποίο οδήγησε στην έναρξη έρευνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του Αμερικανούπροέδρου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Οι διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου, στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 11:25 π.μ., ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια, στις 12:30 θα διεξαχθούν συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).

Το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.


https://www.protothema.gr/politics/article/932146/episkepsi-pobeo-ti-tha-suzitisei-o-amerikanos-upex-stin-athina/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr