Home Greek News Βαρουφάκης για τον Γ. Παπανδρέου: Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος από αυτόν (για το Μνημόνιο)

Βαρουφάκης για τον Γ. Παπανδρέου: Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος από αυτόν (για το Μνημόνιο)

by _
0 comment 93 views

Βαρουφάκης για τον Γ. Παπανδρέου: Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος από αυτόν (σχετικά με το Μνημόνιο)


Η εκρηκτική σχέση του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Παπανδρέου

Τι έλεγε για τον πρώην πρωθυπουργό ο σημερινός τσάρος της οικονομίας.


 |


Αντικομφορμιστής, πολυγραφότατος και πολέμιος του μνημονίου, ο κοσμοπολίτης καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς ανέλαβε την θέση του τσάρου της Οικονομίας και το βάρος της διαπραγμάτευσης τους χρέους καθώς και της αναδιαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος με τους δανειστές. η εμφάνισή του στην ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου φορώντας ένα σακάκι Helmut Lang, ο τρόπος που μαγνητίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις τηλεοπτικές κάμερες με τις ασυνήθιστες δηλώσεις του, το ουάου που αναφώνησε στην χειραψία με τον Νταΐσεμπλουμ, συνθέτουν μια εκρηκτική και απρόβλεπτη προσωπικότητα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης όμως έχει διαμορφώσει μία εκρηκτική σχέση με τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου ήταν σύμβουλος μέχρι το 2006 και έκτοτε επιτίθεται στον πρώην Πρωθυπουργό για τον χαοτικό τρόπο που διέθετε για να χειριστεί τα πράγματα που τον αφορούσαν αλλά και της χώρας κατά την διάρκεια της κρίσης. Η σχέση του Γ. Βαρουφάκη με την οικογένεια Παπανδρέου ξεκινά από το 1975, οπότε η μητέρα του δραστηριοποιείται στο πλευρό της Μαργαρίτας Παπανδρέου ως μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) σε εκστρατείες της νεοσύστατης οργάνωσης στην επαρχία για τα δικαιώματα των γυναικών. «Αυτές οι εκστρατείες άλλαξαν την μητέρα μου, την μετέτρεψαν σε πολιτικό όν για το οποίο ήμουν περήφανος», είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του. Αρκετά χρόνια αργότερα θα υπερασπιζόταν την Μαργαρίτα Παπανδρέου στο δικαστήριο καταθέτοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με λογαριασμό 500 εκ. ευρώ που φερόταν ότι της άνηκε στην Λίστα Λαγκαρντ.

Δάσκαλος του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ο εκπαιδευτικός Πέτρος Μώραλης, πατέρας του σημερινού δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης το 1977, πήγε να συναντήσει τον δάσκαλό του στην βουλή, καθώς ο Π. Μώραλης είχε αναλάβει την διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τότε γνώρισε τον Αν. Παπανδρέου ο οποίος έδωσε συστατική επιστολή στον σημερινό υπουργό Οικονομικών για να ξεκινήσεις τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Essex στην Μ. Βρετανία. 

Με την πάροδο των χρόνων ο Γ. Βαρουφάκης περιπλανήθηκε ανά τον κόσμο, αφού δίδαξε επί 23 χρόνια σε Μ. Βρετανία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Αυστραλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκινούν οι επαφές με την οικογένεια Παπανδρέου και γνωρίζει τον μετέπειτα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στα τέλη του 2006 ξεκινά η κόντρα του Γ. Βαρουφάκη με τον Γ. Παπανδρέου, όπως καταγράφεται από τα άρθρα και τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο νέος Υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος δεν είχε δόλο

Σε ερώτηση που του είχαν απευθύνει, αν πιστεύει ότι  η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε δόλο, έχει απαντήσει: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι υπήρξε δόλος από τον κ. Παπανδρέου…Πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι στην κυβέρνηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου αξίζει η πολιτική καταδίκη – ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα την κρίνει πολύ σκληρά και πως η διαχείριση της Κρίσης από αυτήν θα αποτελεί καλό case-study για το πως δεν πρέπει να διαχειρίζεται κανείς μια Κρίση. Όμως, άλλο η πολιτική καταδίκη και εντελώς άλλο η συκοφαντία».

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει σημειώσει ότι του προκαλεί θλίψη το σημερινό θέαμα του Γιώργου Παπανδρέου«Να εξανίσταται ότι τον έριξε η διαπλοκή Τραπεζιτών-ΜΜΕ-Εργολάβων όταν δεν τον πείραζε καθόλου η δουλικότητά τους και η ασπίδα προστασίας που του προσέφεραν όσο τον χρειάζονταν για να τους εξασφαλίζει τις δόσεις των Μνημονιακών δανείων. Να συμπεριφέρεται ως παρεξηγημένος ήρωας που ορθώθηκε εναντίον των συμφερόντων τους, κάτι που (εάν έκανε) το έκανε όταν ήταν πλέον πολύ αργά και είχε ήδη αποφασιστεί η αποπομπή του. Να ζει το όνειρό του στην Αμερική, διδάσκοντας στο Harvard… «διαχείριση κρίσεων», αρνούμενος να δεχθεί ότι η χώρα του καταρρέει επειδή εκείνος, (α) απέτυχε παταγωδώς να συλλάβει την πεμπτουσία της Κρίσης και (β) την διαχειρίστηκε όπως ο Herbert Hoover είχε διαχειριστεί το Κραχ του 1929». 

Ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να οργανώσει τίποτα 

Σε ηλεκτρονικό δημοσίευμα ο κ. Βαρουφάκης έχει αναφερθεί στον πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας:«Ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει τίποτα. Όταν έχασε τις εκλογές του 2007, του έστειλα επιστολή όπου του εξηγούσα γιατί δεν μπορούσα να τον υποστηρίξω ποτέ ξανά. Ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε κοντά στον Γ. Παπανδρέου από το 2004.
Έχει επισημάνει για τον πρώην Πρωθυπουργό ότι: «Ο Γιώργος ενθουσιάζεται με μία ιδέα και μετά την ξεχνάει». Μάλιστα ο οικονομολόγος περιγράφει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που βίωσε ο ίδιος το 2004: «Συμμετείχα πολύ ενεργά με τον Αλέκο Παπαδόπουλο στη συγγραφή του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ του 2004. Οι δυο μας καθίσαμε και το βγάλαμε βασικά, κάτι που αποδεικνύει και πόσο σαθρή ήταν εκείνη η προεκλογική καμπάνια. Λόγω της αλλαγής από την προεδρία του Σημίτη στον Παπανδρέου, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση λειτουργούσε ως ένα μικρό κόμμα. Αν και σύντομα άρχισα να απογοητεύομαι με τον τρόπο που δούλευε ο Γιώργος Παπανδρέου, που οργάνωνε τους συνεργάτες του, δηλαδή εμάς. Ήταν ό,τι πιο σαθρό και χαοτικό μπορεί να φανταστεί άνθρωπος και τελικά απωθούσε τους ανιδιοτελείς ανθρώπους και συσπείρωνε τους ιδιοτελείς. Δεν ήταν εσκεμμένο. Δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει την πολιτική δουλειά, δεν ήταν εις θέσιν να οργανώσει τίποτα. Από το 2005 άρχισα να απομακρύνομαι και τον Δεκέμβριο του 2006 παραιτήθηκα επισήμως. Όταν έχασε τις εκλογές, του έστειλα επιστολή όπου του εξηγούσα γιατί δεν μπορούσα να τον υποστηρίξω ποτέ ξανά. Του είπα ότι οποιοσδήποτε άλλος θα ήταν καλύτερος στη θέση του προέδρου. Ο οποιοσδήποτε!».

Αγαπητέ Γιώργο: ανοιχτή επιστολή Βαρουφάκη στον Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011

Τέλος, σε άρθρο του στο Protagon.gr με τον τίτλο «Αγαπητέ Γιώργο», που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, όπου κυριαρχούσε στα ΜΜΕ η πλατεία των αγανακτισμένων,  αναφέρει για τον πρώην Πρωθυπουργό: «Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο. Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. ….Βροντοφώναξε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εγκαλείται επειδή ζούσε με δανεικά και, τώρα που πτώχευσε, να της επιβάλουν κι άλλα δανεικά τα οποία εκείνοι που της τα επιβάλουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε. …. Στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες μπορεί να μην έχουμε Άμεση Δημοκρατία (κάτι που απαιτεί όχι μόνο συμμετοχικούς θεσμούς αλλά και άσκηση εκτελεστικής εξουσίας) όμως έχουμε μια αναβίωση της Αρχαίας Αγοράς στην οποία ο αντιεξουσιαστής Γιώργος θα ένιωθε σαν στο σπίτι του.
ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη – εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε». 

https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-ekriktiki-sxesi-tou-g-baroufaki-me-ton-g-papandreou

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr