Home Greek News Υπόθεση Novartis: Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε από το «κάδρο» τον Τσίπρα και στέλνει στην Προανακριτική τον Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis: Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε από το «κάδρο» τον Τσίπρα και στέλνει στην Προανακριτική τον Παπαγγελόπουλο

by _
0 comment 102 views

Υπόθεση Novartis: Γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε από το «κάδρο» τον Τσίπρα και στέλνει στην Προανακριτική τον Παπαγγελόπουλο

Γρηγόρης Τζιοβάρας
Χρήστος Μπόκας

Πως ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί Προανακριτικήμόνον για τον Δ. Παπαγγελόπουλο – «Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”», σχολιάζουν γαλάζια στελέχη, διακρίνοντας «εκνευρισμό» στην αντίδραση της Κουμουνδούρου – Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βουλή μετά την αποσφράγιση του φακέλου

«Έξω από το κάδρο» των πιθανολογούμενων ενόχων για την ενορχήστρωση της σκευωρίας κατά των αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης που στήθηκε με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis αποφάσισε να αφήσει η κυβερνητική ηγεσία τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με προφανή στόχο να ικανοποιηθεί το κοινό περί διακαίου αίσθημα, χωρίς, όμως, να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που η χώρα και η οικονομία της έχουν ανάγκη από νηφαλιότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει εμπράκτως τη βούλησή του, την οποία και στο παρελθόν είχε διακηρύξει, να μη μετατραπεί η Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών».

Αποδίδοντας, προσώρας τουλάχιστον, μόνον πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου «άναψε το πράσινο φως» για να υποβληθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει κατονομαστεί από πολιτικά στελέχη ως ο διαβόητος «Ρασπούτιν» που κινούσε τα νήματα της απόπειρας να ενοχοποιηθούν οι δέκα πολιτικοί που παραπέμφθηκαν από την προηγούμενη Βουλή.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια» φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του ετέθη το ζήτημα της μεταχείρισης που θα έκανε η γαλάζια Κ.Ο. στην υπόθεση μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε έπειτα από τις καταθέσεις που εδόθησαν στον Άρειο Πάγο. «Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν την ίδια ώρα πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές», επεσήμαναν.

«Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”»

Η ένταση με την οποία αντέδρασε η Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «φθηνό τακτικισμό», αποδιδόταν από γαλάζια στελέχη σε εκνευρισμό που προκλήθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φαίνεται ότι τα έχουν εντελώς χαμένα», σχολίαζε έμπειρο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. «Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”», συμπλήρωναν.

Στην κυβέρνηση επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τις προθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού πρώτα ανοιγόταν ο φάκελος που εστάλη στη Βουλή. Επειδή, ωστόσο, ακουγόταν διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματός –άλλοι ήθελαν να βρεθεί εντός του κάδρου και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άλλοι ήθελαν να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες προτού να ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στον Άρειο Πάγο- διαμηνύθηκε, μέσω διαρροών, η θέση την οποία αναμένεται τυπικά να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών», είναι η θέση στη οποία επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής. Και εφόσον ο φάκελος διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, η Βουλή είναι αυτή που θα εξετάσει το ζήτημα», συμπληρώνουν.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται η περίπτωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνουν: «Δεν κρίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν».

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατό η Προανακριτική Επιτροπή και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο της, ώστε να μη δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη στην οποία θα βρίσκεται ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαδικασίες στη Βουλή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής θα αναγγελθεί η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας που περιλαμβάνει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό της αρμόδιας εισαγγελίας δεν προτείνει γενικά την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά αναφέρει ονομαστικά τουλάχιστον τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την ενημέρωση για την διαβίβαση της δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο φάκελος αποσφραγίζεται, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου ενώ οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τον μελετήσουν προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον προσανατολισμό του Μαξίμου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Με τα έως τώρα δεδομένα οι βουλευτές θα καταγράφουν τις μαρτυρίες που στοιχειοθετούν την σκευωρία και θα ζητούν την διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παπαγγελόπουλου για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όπως της κατάχρησης εξουσίας.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα είναι κλειστές ενώ αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα.

Οι βουλευτές που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις οφείλουν να παραδώσουν πόρισμα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Εάν από τις έρευνες επιβεβαιωθεί η τέλεση των αδικημάτων από τον ελεγχόμενο υπουργό τότε το πόρισμα θα προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr