Home Greek News Σε πολεμική ετοιμότητα οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο

Σε πολεμική ετοιμότητα οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο

by _
0 comment 186 views

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:33

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις επιθέσεις με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ενώ αναμένουμε τη θέση της Σ. Αραβίας σχετικά με το ποιος πιστεύει πως είναι υπαίτιος για αυτήν την επίθεση»Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι «έχω βάσιμο λόγο να πιστεύω ότι γνωρίζω ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση» στις εγκαταστάσεις Abqaiq, τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου παγκοσμίως

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης ότι «βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ενώ αναμένουμε τη θέση της Σ. Αραβίας σχετικά με το ποιος πιστεύει πως είναι υπαίτιος για αυτήν την επίθεση».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής «απάντησης» στην επίθεση στη Σ. Αραβία, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς το Ιράν.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο άνω του 10%, έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό WTI έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε επιτρέψει την απελευθέρωση πετρελαίου από το Αμερικανικό Στρατηγικό Πετρελαϊκό Αποθεματικό, «αν χρειαζόταν», και είχε αναθέσει σε αρμόδιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις εγκρίσεις έργων πετρελαιαγωγών, έτσι ώστε να καλύψουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε: «(υπάρχει) αφθονία πετρελαίου!».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε το Σαββατοκύριακο ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό».

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» είπε ο Πομπέο.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες που σύμφωνα με αξιωματούχους αποτυπώνουν τα σημεία, 19 σε σύνολο, που επλήγησαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι επιπλέον συσκευές, οι οποίες φαινομενικά δεν πέτυχαν τους στόχους τους, εντοπίστηκαν βορειοδυτικά των εγκαταστάσεων και αναλύονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

«Fake news ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με Ιρανούς αξιωματούχους χωρίς προϋποθέσεις»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την προοπτική για μια ενδεχόμενη συνάντησή του με Ιρανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση «χωρίς προϋποθέσεις» είναι ανακριβή.

«Τα Fake News λένε ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με το Ιράν, ‘Χωρίς Προϋποθέσεις’. Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση (ως συνήθως!)» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Στην πραγματικότητα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήταν εκείνος που δήλωσε πως ο «πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις» με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, χθες, Κυριακή, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ροχανί

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:36

https://www.zougla.gr/kosmos/article/se-polemiki-etimotita-i-ipa-ston-persiko-kolpo

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr