Home Greek News Ξετυλίγοντας το μυστήριο της Λέρου

Ξετυλίγοντας το μυστήριο της Λέρου

by _
0 comment 108 views

Ξετυλίγοντας το μυστήριο της Λέρου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, 10:01


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από τους υπόπτους που βρίσκονται στο κάδρο των Αρχών για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο. Οι έρευνες που πραγματοποιούν κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής τα οποία κατέφτασαν από την πρώτη στιγμή στο νησί συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ήδη έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν πηγές της Κατεχάκη στο zougla.gr εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση ακόμη και πολίτες.

Εάν αυτό διαπιστωθεί τότε ο δρόμος προς την Δικαιοσύνη θα είναι διττός: πέρα από την άμεση και προς το παρόν μόνη εμπλοκή της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου που ενημερώνεται για κάθε νέα εξέλιξη αναμένεται να επέμβει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση φαίνεται να βρίσκεται αρκετά χρόνια πριν», επισημαίνει με νόημα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποδεικνύοντας το «αμαρτωλό» παρελθόν της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου. Τον Ιανουάριο του 2016 στους ετήσιους ελέγχους των καυσίμων του Πολεμικού Ναυτικού σε διάφορες βάσεις ανά την Ελλάδα η βάση της Λέρου είχε παρουσιάσει μεγάλο έλλειμα που ξεπερνούσε τα 280.000 λίτρα καυσίμων. «Δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με καύσιμα πολεμικά πλοία και στην δικογραφία που σχηματίστηκε φέρονται να εμπλέκονται στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη Λέρο», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Στις έρευνες συμμετέχουν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όμως χάρη στην στελέχωση και στον τρόπο λειτουργίας ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής οι διαδικασίες αναζήτησης υπευθύνων και ευθυνών «ξεκλείδωσαν» με ταχύτατους ρυθμούς. Οι άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών και τα όσα κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να έχουν ήδη οδηγήσει σε νέο πλαίσιο τις έρευνες. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας βγαίνουν προς τα έξω με το σταγονόμετρο, εντούτοις, οι τρεις βασικοί ύποπτοι έχουν σύμφωνα με πληροφορίες δώσει τις πρώτες καταθέσεις.

Βασικοί «πρωταγωνιστές» είναι ένα εν ενεργεία στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο εν αποστρατεία. Πρόκειται για έναν αποθηκάριο ο οποίος πήρε μετάθεση από την Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που έχουν αποστρατευθεί. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους δεν έχει βρεθεί το επίμαχο στρατιωτικό υλικό, το οποίο οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν στα χέρια ποιων, με ποιον τρόπο και με τι σκοπούς έχει καταλήξει.

Συνολικά 6 οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, 2 ρουκετοβόλα τύπου LAW, 30 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι, 2 νάρκες και απροσδιόριστος αριθμός καπνογόνων διαπιστώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί.

Η κλοπή έγινε γνωστή μόλις την περασμένη Δευτέρα, όμως, στους κόλπους της βάσης είχε εξακριβωθεί νωρίτερα, κατά τις ίδιες πηγές. Ένα κρίσιμο ερώτημα για την πορεία των ερευνών αποτελεί και το πότε αφαιρέθηκαν. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τον Δεκέμβριο του 2018, όποτε και πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος έλεγχος. Αυτή η καταγραφή, εντούτοις, φέρεται να μην ήταν πλήρης. Έτσι, οι αστυνομικοί ως αφετηρία βάσης έχουν τον Σεπτέμβριο του 2018, διότι τότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία αξιόπιστη καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού στη βάση στη Λέρο δίχως να έχει διαπιστωθεί οτιδήποτε το μεπτόν. Η συγκεκριμένη καταγραφή πραγματοποιήθηκε με την αλλαγή του διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία που φώτισε τις έρευνες και προσανατόλισε προς τους τρεις βασικούς υπόπτους ο μετατεθείς διαχειριστής μαζί με δύο άνδρες των Ο.Υ.Κ. οι οποίοι έχουν πια αποστρατευθεί ζήτησαν και έλαβαν από τον νέο διαχειριστή όχι μόνο τα κλειδιά, αλλά και τους κωδικούς για να μπορέσουν να μπουν στην αποθήκη με τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Η δικαιολογία που φέρονται να είπαν είναι ότι ήθελαν να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο οπλισμός. Οι ίδιοι, πάντως, κατά ασφαλείς πληροφορίες δεν έχουν παραδεχτεί την οποιαδήποτε εμπλοκή τους.

Ωστόσο,  ο βιντεοληπτικός έλεγχος που έγινε από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της αποθήκης επιβεβαιώνει την παρουσία τους στο σημείο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Η κουλτούρα των ειδικοδυναμιτών και κυρίως των ΟΥΚαδων έχει εγγενή στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την συμβατική κουλτούρα του στρατεύματος, κάτι που ισχύει στην πλειονότητα των υπολοίπων σωμάτων. Υπάρχει μια ηθελημένη “αταξία” και τάση αποφυγής τήρησης τυπικοτήτων, πέρα από τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Οπότε είναι συχνή η μετακίνηση υλικού χωρίς βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό από μία αποθήκη έχει βρεθεί σε άλλη βάση πολλά χιλιόμετρα μακριά», υπογραμμίζουν σχετικά πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εν προκειμένω, πάντως, το σενάριο αυτό δεν είναι επουδενί το επικρατέστερο, αφού κατά έγκυρες πληροφορίες σε ελέγχους που έγιναν σε άλλες βάσεις δεν βρέθηκε το παραμικρό.

Ο συναγερμός που έχει σημάνει στις Αρχές είναι «κόκκινος» με την Αντιτρομοκρατική να προσπαθεί να απαντήσει στο εάν αυτός εξοπλισμός θα μπορούσε να έχει καταλήξει στα χέρια τρομοκρατών. «Το αντιαρματικού οπλο LAW είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Διαθέτει ισχύ πυρός που δεν την αντέχει κανένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, ούτε καν αυτό του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ενας μη γνώστης εύκολα μπορεί να το χειριστεί, δεν κάνει ανάκρουση οπότε δεν χρειάζεται ισχυρή σωματοδομή και επίσης αποκρύπτεται εύκολα, αφού είναι ορατά μόλις 63 εκατοστά του μήκους του και αυτά πριν τη χρήση του», υπογραμμίζουν γνώστες που ειδικεύονται σε ζητήματα οπλισμού και τρομοκρατίας.

Και καταλήγουν: «Αυτά τα αντιαρματικά είναι μίας χρήσεως. Το αφήνεις και φεύγεις και όποιον πάρει ο Χάρος, συνεπώς είναι εξαιρετικά κρίσιμο να βρεθούν και να επιστραφούν στη θέση τους»…

Δήλωση του υπουργού Εθνική Άμυνας: «Σύντομα θα ξέρουμε, ποιος, τι, πότε, πώς»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το βράδυ της Παρασκευής έκανε την ακόλουθη δήλωση από την Αλεξανδρούπολη:

«Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και με ταχείς ρυθμούς, γιατί από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οι εντολές και επιστρατεύτηκε η κατάλληλη δύναμη των ελεγκτικών αρχών.

Είτε των στρατιωτικών αρχών με παρουσία Στρατιωτικού Εισαγγελέα από το Ναυτοδικείο είτε με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκειμένου να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση.

Αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγεται η προανάκριση, η σχετική έρευνα στη Βάση της Λέρου .Η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Δεν επιζητούμε να έχουμε πληροφόρηση ώρα με την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά.

Οι έρευνες εντείνονται, προφανώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δεν είναι όμως η δουλειά μας να ζητάμε περαιτέρω πληροφόρηση. Θα περιμένουμε το πόρισμα, αυτό δεν θα αργήσει. Προχωράει με γοργό ρυθμό και εντατικό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας θα δούμε και με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε.

Είπα από την πρώτη στιγμή να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό, είναι σοβαρό το θέμα ασφαλώς, σύντομα όμως θα ξέρουμε, ποιος, τι, πότε, πώς. Θα περιμένουμε όμως, πρέπει να σεβαστούμε τη μυστικότητα της διαδικασίας και να κρατήσουμε για την ώρα ότι οι ρυθμοί ήταν άκρως ικανοποιητικοί.

Θεωρώ ότι η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση. Το πόρισμα ασφαλώς θα είναι αποκαλυπτικό και διδακτικό. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει η έρευνα γρήγορα, διότι ασφαλώς αυτό το θέμα για εμάς, για την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι θέμα σοβαρό.

Ξέρουμε όμως ότι οι διαταγές, οι κανόνες ασφαλείας υπήρχαν. Η ιεραρχία είχε επικοινωνήσει τους κανόνες ασφαλείας και την ανάγκη τήρησής τους προς τα κάτω. Από εμένα δεν είναι θέμα διαδικασίας, αλλά κάποιου προσώπου που παρατύπως δεν τήρησε αυτή τη διαδικασία. Τα άλλα θα τα δούμε όταν με το καλό προκύψουν τα πορίσματα των ερευνών».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, 10:02

https://www.zougla.gr/greece/article/ksetiligontas-to-mistirio-tis-lerou

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr