Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατέστρεψε ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έξω από την πόλη Ραμίγια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι του κινήματος, Αλ-Μανάρ, νωρίς τη Δευτέρα. Το Ισραηλινό drone βρίσκεται τώρα στα χέρια των μαχητών της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν σε ανακοίνωσή της.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν διασυνοριακά πυρά νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα σε ένα προάστιο της Βηρυτού που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε για το συμβάν αυτό το Ισραήλ, προκαλώντας φόβους για ξέσπασμα γενικευμένης σύρραξης.

Αρκετές ώρες νωρίτερα, συριακά μέσα ειδήσεων ανέφεραν ότι μη επανδρωμένα οχήματα (UAV) έπληξαν πολιτοφυλακές του Ιράν στην Ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία βασίζονται στις εκθέσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα UAV επιτέθηκαν σε στρατιωτικές ομάδες κοντά στο Al Bukamal, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Αναφέρθηκαν τραυματισμοί και απώλειες κατά την επίθεση. Το συριακό καθεστώς και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τον Λίβανο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει ένα δεύτερο, μεγαλύτερο εργοστάσιο πυραύλων Ιράν-Χεζμπολάχ και ετοιμάζεται να βομβαρδιστεί.

Ο Πομπέο απηύθηνε το «τελεσίγραφο» απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Jubran Basil, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Hassan Nasrallah της Χεζμπολάχ, και όχι μέσω των συνηθισμένων καναλιών της πρεσβείας. Το τελεσίγραφο παραδώθηκε στο Λίβανο τη μέρα μετά την παρουσίαση του IDF για ύπαρξη λεπτομερών αποδείξεων για την ύπαρξη εργοστασίου στο Nebi Shait όπου οι πύραυλοι επιφανείας της Χεζμπολάχ εξοπλίζονται με εξαρτήματα ακριβείας.

Ο Μ.Πομπέο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ έχουν πλήρη επίγνωση ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δημιούργησαν ένα άλλο, σημαντικότερο εργοστάσιο στο Λίβανο για να φιλοξενήσουν το κύριο έργο αναβάθμισης πυραύλων. Ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν το εργοστάσιο στο Nebi Shait ως «βιτρίνα» για να παραπλανήσουν το Ισραήλ.

Ο Πομπέο κάλεσε τον Λίβανο να αποσύρει αυτό το δεύτερο εργοστάσιο χωρίς καθυστέρηση, καθώς το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες προετοιμασίες για την καταστροφή του. Τόνισε ότι το Ισραήλ θα ενεργούσε με πλήρη αμερικανική υποστήριξη, ανεξάρτητα από τις συνέπειες της επιχείρησης. Οι πηγές που επικαλείται το ισραηλινό DEBKA (το οποίο φέρεται να συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας) σημειώνουν ότι το αμερικανικό μήνυμα δεν διευκρίνισε τη θέση του εργοστασίου εν λόγω εργοστασίου.

Για να υποστηρίξει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στη Βηρυτό, το Ισραήλ, την Τετάρτη το βράδυ, ενίσχυσε το φάσμα της αεροπορικής άμυνας στα σύνορα του Λιβάνου και της Συρίας με επιπλέον πυραύλους Patriot. Η ενεργοποίησή τους στο συγκεκριμένο σημείο έγινε προληπτικά, για την περίπτωση που η Χεζμπολάχ απαντήσει σε ενδεχόμενη καταστροφή των υποδομών όπου αναβαθμίζονται οι πύραυλοί της, εκτοξεύοντας drone-«καμικάζι» στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν νετανιάχου στο Λονδίνο – αυτή τη φορά με την πρόσθετη του ιδιότητα ως υπουργός Άμυνας – εντάσσεται στις προετοιμασίες αυτές.

Εκτός από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο Νετανιάχου θα συναντηθεί χωριστά με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερρ. Μαζί του θα είναι ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, κ. Amikam Nurkin, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF κ. Aharon Havilah. Θα παρουσιάσουν τα σχέδια δράσης του Ισραήλ στον Λίβανο τις επόμενες ημέρες.