Home Greek News Αποκάλυψη: Κυκλώματα εμπρηστών με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων

Αποκάλυψη: Κυκλώματα εμπρηστών με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων

by _
0 comment 129 views

Αποκάλυψη: Κυκλώματα εμπρηστών με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων

Τους άγνωστους φακέλους των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής για τις διαδοχικές πυρκαγιές σε Αττική και Ζάκυνθο αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής». Οι υποκλοπές, οι ομολογίες για χρηματισμούς και οι ύποπτοι για εμπρησμούς που εξελέγησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές…


ψηλόβαθμα στελέχη κρατικών υπηρεσιών – ανάμεσα σε αυτούς προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών -, σημαντικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες φέρεται να εμπλέκονται σε δύο μεγάλα κυκλώματα εμπρησμών, με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων ή και για να ικανοποιηθούν άλλα συμφέροντα!

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής αλλά και οι δικαστικές αρχές έχουν συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία από υποκλοπές, καταθέσεις μαρτύρων και από ευρήματα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές για τη δράση επίορκων κρατικών υπαλλήλων που χρηματίζονται με μεγάλα ποσά για να αποψιλώνουν δασικές εκτάσεις!

Ακόμη στα κυκλώματα φέρεται να συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν μάλιστα επισκεφθεί προ μερικών μηνών τα γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι για να αναλύσουν μαζί με αξιωματικούς τους κινδύνους που διατρέχουν οι δασικές περιοχές της Αττικής! Αποδεικνύεται έτσι ότι πίσω από πυρκαγιές που κατακαίνε τα ελληνικά δάση κρύβονται πολλές φορές υποθέσεις διαφθοράς και συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οργανωμένη δράση

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσίασε τους άγνωστους φακέλους της οργανωμένης δράσης εμπρηστών έπειτα από άνωθεν εντολές – σε περιοχές της Αττικής αλλά και της Ζακύνθου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για την καταστροφική πυρκαγιά προ τριών εβδομάδων στην Κεντρική Εύβοια που κατέκαψε περίπου 27.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Από την έρευνα αυτή αποκαλύπτεται η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να «αδρανοποιήσουν» έναν 33χρονο κάτοικο της περιοχής που φαίνεται να είχε νοητικά προβλήματα και ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εννιά πυρκαγιές πέρυσι στην ίδια περιοχή και θεωρείται κύριος ύποπτος και για την εφετινή. Ο 33χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος στις 27 Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει νοσηλεία ή παρακολούθησή του από γιατρούς λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε. Και αυτό ενώ – όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας – είχε προχωρήσει, εκτός των άλλων, σε απόπειρα αυτοκτονίας τον περασμένο Μάιο εντός των φυλακών Κορυδαλλού καταπίνοντας μπαταρίες και ξυραφάκια και διασώθηκε από την έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νικαίας! Χωρίς και αυτό το δραματικό συμβάν που περιήλθε σε γνώση στελεχών της Πυροσβεστικής να οδηγήσει σε μια προσπάθεια να του παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια ή να υπάρχει επιτήρησή του.

Λαγονήσι και Ανάβυσσος

Ο πλέον σημαντικός φάκελος που έχουν σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική είναι αυτός για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 2017 σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο όπου αποτεφρώθηκαν 4.730 και 2.290 στρέμματα αντιστοίχως δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η πρώτη είχε ξεκινήσει από τα Καλύβια Θορικού και η δεύτερη από τη Λεωφόρο Αναβύσσου, κινήθηκαν προς τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και πήραν μεγάλες διαστάσεις ενώ προκάλεσαν και τον τραυματισμό δύο πυροσβεστών.

Η Πυροσβεστική ανακάλυψε εμφανή ίχνη εμπρησμού και άρχισε να ξετυλίγει το νήμα των συμφερόντων που σχετίζονταν με τις δύο αυτές πυρκαγιές που αφορούσαν αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και καταπατήσεις στην περιοχή. Σημαντικό τμήμα της έρευνας ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες και οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. αφού φαίνεται οι πυρκαγιές να συνδέονταν και με δράση επίορκων κρατικών υπαλλήλων. Προ μερικών εβδομάδων ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα που ανέδειξε την εμπλοκή στις δύο φωτιές 4-5 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επανεξελέγησαν πρόσφατα. Και αυτό γιατί η σχετική δικαστική έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί ώστε να σταθεί εμπόδιο στην υποψηφιότητά τους.

Στον φάκελο της υπόθεσης περιέχεται και μεγάλος αριθμός υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ κρατικών λειτουργών και ιδιωτών για παράνομες πράξεις και συναλλαγές. Επιπλέον, καταγράφεται προσπάθεια να αλλάξει ο χρόνος αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων που κατακάηκαν από τη φωτιά και να εμφανισθεί προγενέστερος. Ακόμη στον κύκλο των παράνομων συναλλαγών που σχετίζονταν με τον εμπρησμό αναμειγνύεται και ιδιώτης που έχει ακίνητη περιουσία κοντά στο σημείο εκδήλωσης της μίας πυρκαγιάς.

Στη Ζάκυνθο

Η δεύτερη μεγάλη έρευνα της Πυροσβεστικής και των δικαστικών αρχών που έχει συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία για άριστα οργανωμένους εμπρησμούς σχετίζεται με τις πυρκαγιές το 2017 στη Ζάκυνθο. Στο όμορφο νησί του Ιονίου είχαν σημειωθεί εκείνη την περίοδο περίπου 170 πυρκαγιές και είχαν αποτεφρωθεί περίπου 30.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Αν. Γκουρμπάτση το 61% των δασικών εκτάσεων της Ζακύνθου είναι ιδιωτικές, το 12% μοναστηριακές και το 27% δημοτικές (κοινοτικές) και γύρω από μεγάλο τμήμα από αυτές υπάρχει πόλεμος συμφερόντων. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 29 πυρκαγιές ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στη Ζάκυνθο ο αριθμός «εκτοξεύεται» στις 120 πυρκαγιές για την ίδια έκταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, το 60% των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας έχει μέσο χρόνο κατάσβεσης τις 7,5 ώρες (15 ώρες η μέγιστη), ενώ στη Ζάκυνθο η μέση διάρκεια των δασικών πυρκαγιών είναι οι 34 ώρες (μεγαλύτερη από όλους τους νομούς της χώρας)! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε πέντε συλλήψεις υπόπτων εμπρηστών, κυρίως για δύο μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή Βολίμες, ενώ φέρεται να είχε γίνει και χρήση κατάθεσης από κάτοικο του νησιού που είχε συλληφθεί για διακίνηση 300 κιλών χασίς και ήταν κρατούμενος στις φυλακές.

Νέες αυτοψίες

Ωστόσο την τελευταία διετία η έρευνα είχε επεκταθεί από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Κατά Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Ζάκυνθο – ακόμη και το τελευταίο χρονικό διάστημα – για να πραγματοποιήσουν νέες αυτοψίες και να προσδιορίσουν ποιοι υποκρύπτονται πίσω από τα διαδοχικά «καλοκαίρια της φωτιάς» στο νησί των Επτανήσων.

Με ενδεικτικό στοιχείο ότι ίσως η συγκεκριμένη έρευνα οδήγησε σε έναν εντυπωσιακό περιορισμό των πυρκαγιών (έχει σημειωθεί μία στην περιοχή του Αγαλά) την εφετινή χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο της υπόθεσης έχουν ενταχθεί καταθέσεις ιδιωτών από τη Ζάκυνθο ότι παρέδιδαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ – σε μετρητά – σε υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους. Προκειμένου να υπάρχουν με ταχείς ρυθμούς αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί εμπρησμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες για το σύστημα αυτό των συμφερόντων και τους εμπρησμούς στη Ζάκυνθο έχει δώσει κατάθεση και ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος που προχώρησε στη σχετική επιβεβαίωση στο «Βήμα της Κυριακής».


https://www.tovima.gr/2019/08/27/society/apokalypsi-kyklomata-empriston-me-symmetoxi-kratikon-ypallilon/?fbclid=IwAR3NeIG1n4FoEprs9vXgQgKVdKud7YqLz1x38PH_W7Vf4YGjmKJPCszqWwc

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr