Home Greek News Ελληνικό: Ομόφωνο «Ναι» για την επένδυση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Ελληνικό: Ομόφωνο «Ναι» για την επένδυση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

by _
0 comment 138 views

Ελληνικό: Ομόφωνο «Ναι» για την επένδυση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων


Παρακάμφθηκε άλλο ένα εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, μετά την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη – «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

Μια μέρα μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που άνοιξε τον δρόμογια την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), που είναι αρμόδιο για το θέμα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν το ΚΣΝΜ συνεδρίασε σχετικά με τα κτίρια που βρίσκονται εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και των περιορισμών που υφίστανται για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως “νεώτερα μνημεία”, το Συμβούλιο αποφάσισε πως οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα νεώτερα μνημεία και τις περιοχές προστασίας τους, θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Για τη ακρίβεια, θα κατατίθενται οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και θα ορίζονται οι περιοχές προστασίας τους.

Συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτή η δημιουργία χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του κτιρίου «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Το πρόβληα λύθηκε, δεδομένου ότι ο χώρος είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στον αδήμοτο χώρο.

Το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηριστεί «νεώτερο μνημείο» εντός Μητροπολιτικού πόλου που πήρε το όνομα «ΣΑΑΡΙΝΕΡ», από τον Φλαμανδό αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε συμβάλλει στη διαμόρφωσή του τη δεκαερτία του ’60.

Επίσης στα νεώτερα μνημεία συγκαταλέγονται τα 3 υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το υπόστεγο «ΠΑΓΟΔΑ», το οποίο μάλιστα βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, προβλέπειται να διατηρηθεί κα ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ο οποίος θα συνδεθεί με το κτίριο «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Συνολικά, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού πόλου.

Μενδώνη:  Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης

Μετά από τη χθεσινή έγκριση του ΚΑΣ, της αίτησης θεραπείας της προηγουμενης ΚΥΑ, η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μημείων ανοίγει για τα καλά τον δρόμο στην υλοποίηση του έργου.

Μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις, τόσο τη χθεσινη από το ΚΑΣ όσο και τη σημερινή από το ΚΣΜΝ, η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και η σημερινή, επίσης ομόφωνη, γνωμοδότηση του ΚΣΜΝ για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης υπουργικής απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα την 7η Ιουλίου του 2019, γύρισε σελίδα».

Στη δήλωσή της, η υπουργός σημειώνει πως «η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr