Home Greek News Προσκλητήριο για επενδύσεις στο Παρίσι – Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν

Προσκλητήριο για επενδύσεις στο Παρίσι – Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν

by _
0 comment 206 views

Προσκλητήριο για επενδύσεις στο Παρίσι – Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν

Νεφέλη Λυγερού


Όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού καιη απόφαση του ΚΑΣ που ανοίγει το δρόμο για να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση – Ανάπτυξη και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν

Με ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα του καταφτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο Παρίσι. Μετά από χρόνια κωλυσιεργιών, ανοίγει τελικά ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Αυτή είναι που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα, για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα έχει ένα ακόμα δείγμα γραφής να επιδείξει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ώστε να διεκδικήσει τηνπροσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα. Πρόκειται για την τρίτη συνάντησή των δύο ανδρών. Πρώτη φορά είχαν βρεθεί τον Μάιο του 2016 στο Παρίσι, ενώ ξανασυναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Σήμερα, θα υπάρξει υποδοχή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη από το ζεύγος Εμμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στο Ελιζέ. Θα ακολουθήσει το τετ-α-τετ συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και στη συνέχεια συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών.

Από την ελληνική πλευρά θα μετάσχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλός του Δημήτρης Μητρόπουλος.

Αν και δεν πρόκειται στην τετ-α-τετ συνάντηση να τεθεί το ζήτημα της μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα αυτό παραμένει πρωταρχικής σημασίας, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Υψηλοί τόνοι με την αντιπολίτευση

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει μάχη έξω από τα σύνορα, στο εγχώριο πολιτικό μέτωπο η κυβέρνηση φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους, εξαπολύοντας βέλη κατά της αντιπολίτευσης. «Η σύγχρονη Οδύσσεια του ελληνικού λαού παρατάθηκε 4,5 χρόνια γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να καθίσει με κάθε τρόπο στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Και για να ανέβει στην εξουσία, βύθισε την οικονομία, πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες των Ελλήνων, φόρτωσε με 10 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας όλους τους Έλληνες, κόστισε πάνω από 100 δισ. ευρώ στην παρούσα και τις επόμενες γενιές, υποθηκεύοντας μάλιστα τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2115», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η αναφορά του κ. Πέτσα ήταν η απάντηση στην εξής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση, σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους. Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, απορρίπτοντας διαλυτικά μέτρα για τη κοινωνία». Η εντολή του πρωθυπουργού είναι οι υπουργοί να μην αναλώνονται σε ανούσιους καυγάδες με την αντιπολίτευση, αλλά συγχρόνως να μην αφήνουν να πέσει και τίποτα κάτω.

Το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή εξαιτίας του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Darya, που υποτίθεται ότι θα καταπλεύσει στην Καλαμάτα. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν μέσω του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία και αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο έχουμε στείλει σε όλους τους τόνους», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η Αθήνα, άλλωστε, έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα, ώστε να αποφύγει την εμπλοκή σε μία διαμάχη που δεν την αφορά.

Τα ανοιχτά ζητήματα στο εσωτερικό μέτωπο

Παράλληλα, όμως, την αφορούν τα ποικίλα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα, τα οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει έναν ακόμα χρόνο. Ο χρόνος, λοιπόν, πιέζει ασφυκτικά προς την ανεύρεση μίας οριστικής λύσης.

Με γοργούς ρυθμούς κινείται και το υπουργείο Παιδείας, με την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία να βρίσκεται στο κέντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, πνευμονολόγο-εντατικολόγο και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Παρ’ ότι σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, θα ανακοινωθούν και επισήμως τα τέσσερα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σήμερα και αύριο, άλλωστε, αναμένεται να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι ακροάσεις από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των επικεφαλής της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Το πρόσωπο που θα προταθεί να αναλάβει το ΑΠΕ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. Οι πληροφορίες, πάντως κάνουν λόγο για γνωστό δημοσιογράφο, ιδιαίτερα ενεργό. Ο Νίκος Ταχιάος θεωρείται σίγουρος για τη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε, όπως και ο Κώστας Σπηλιόπουλος για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr