Home Greek News Ορμητήριο του μεσογειακού λαθρεμπορίου το Μπρίντιζι

Ορμητήριο του μεσογειακού λαθρεμπορίου το Μπρίντιζι

by _
0 comment 134 views

Ορμητήριο του μεσογειακού λαθρεμπορίου το Μπρίντιζι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019, 13:28


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Η διακίνηση παραποιημένων (μαϊμού) προϊόντων, τα φορτία των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα με προορισμό λιμάνια της Ιταλίας, συνεχίζει να αποτελεί «μάστιγα» για τη γειτονική χώρα, οι Αρχές της οποίας τα τελευταία χρόνια έχουν κατασχέσει και συνεχίζουν να κατάσχουν μεγάλες ποσότητες, σημαντικής αξίας.

Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας (Guardia di Finanza), τονίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα φορτία που εισέρχονται με πλοία από την Ελλάδα, εντοπίζεται κυρίως στο λιμάνι του Μπρίντιζι, όπου συνεχίζει να αποτελεί πύλη εισόδου για παράνομες δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο τα απομίμητικά  προϊόντα που αποφέρουν μεγάλα κέρδη στις οργανώσεις καθώς η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων αλλά και καυσίμων έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των Αρχών. Μεγάλες ποσότητες φορτίων από την Ελλάδα, κατάσχονται επίσης και στο λιμάνι του Μπάρι και λιγότερες σε αυτό της Ανκόνα.

Μόλις τον τελευταίο μήνα, οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να εντοπίσουν φορτία με επώνυμα παραποιημένα προϊόντα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ τα οποία εισήλθαν στη χώρα τους από ελληνικά λιμάνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν, ο προορισμός του  εμπορεύματος είναι κινέζικες και ιταλικές εταιρείες ενώ αποστολείς φαίνονται κινέζικες εταιρείες από την Ελλάδα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αποστολείς εμφανίζονται ελληνικές εταιρείες και παραλήπτες ιταλικές. Επίσης όσον αφορά στην μεταφορά των εμπορευμάτων, η οποία γίνεται με φορτηγά, σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί είναι Έλληνες, και σε κάποιες άλλες Βούλγαροι, Ισπανοί, ακόμα και Εσθονοί.

Όπως επισημαίνει στο zougla.gr Ιταλός αξιωματικός που συμμετέχει στις επιχειρήσεις αυτές και συλλέγει τις πληροφορίες, «τα παράνομα φορτία από την Ελλάδα που πιάνουμε είναι πολλά και έχουν αυξητική τάση. Δεν είναι μόνο τα παραποιημένα προϊόντα. Είναι τα τσιγάρα, τα καύσιμα, είναι τρόφιμα παράνομα, ακόμα και ηλεκτρικά είδη μαϊμού. Έχουν μπει στο μικροσκόπιό μας πολλές εταιρείες ενώ ερευνούμε το ενδεχόμενο να υπάρχει και δάκτυλος της Ντραγκέτα και της Καμόρα σε συνεργασία με την Βουλγαρική και την Κινεζική μαφία».

Μόλις εχθές, η Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος του Μπρίντιζι σε συνεργασία με την υπηρεσία τελωνειακών, κατάφεραν και ξεσκέπασαν άλλη μια διαδρομή «μαϊμού» προϊόντων τα οποία προέρχονταν από ελληνικό λιμάνι.

Συγκεκριμένα πρόκειται για φορτίο αξίας 800.000 ευρώ με παπούτσια  μάρκας Converse. Σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές, τα προϊόντα είχαν προορισμό μια εταιρεία στην Ισπανία και μεταφέρονταν μέσα σε ένα μεγάλο φορτηγό το οποίο οδηγούσε Βούλγαρος.

Δείτε το βίντεο της κατάσχεσης:

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr