Home Greek News Αναδρομικές περικοπές στις «χρυσές» συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Αναδρομικές περικοπές στις «χρυσές» συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

by _
0 comment 127 views

Αναδρομικές περικοπές στις «χρυσές» συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου

Newsroom

Στο τέλος Αυγούστου οι μέχρι πρότινος δικαιούχοι «χρυσών» συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το υπουργείο Εργασίας, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, έρχεται τις επόμενες ημέρες με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του πλαφόν των 4.608 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι οι οποίοι ελάμβαναν τους προηγούμενους μήνες υψηλότερες συντάξεις θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά με μηνιαία παρακράτηση του ενός πέμπτου των συντάξιμων αποδοχών, κάθε μήνα, εφεξής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31-12-2016.

Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Το πλαφόν εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (12-5-2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν παράλληλα ότι ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν τα 4.608 ευρώ προσαρμόζονται στο ύψος του πλαφόν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr