Home Greek News «Greek – Hellenic Lobby» υπάρχει μόνο στη ελάχιστη βιβλιογραφία και μόνον κατ όνομα για να κερδίζουν κάποιοι επιτείδιοι επενδύοντας στα πανίσχυρα ιστορικά και πολιτισμικά brand name «Greece – Hellas»!

«Greek – Hellenic Lobby» υπάρχει μόνο στη ελάχιστη βιβλιογραφία και μόνον κατ όνομα για να κερδίζουν κάποιοι επιτείδιοι επενδύοντας στα πανίσχυρα ιστορικά και πολιτισμικά brand name «Greece – Hellas»!

by _
0 comment 178 views

«Greek – Hellenic Lobby» υπάρχει μόνο στη ελάχιστη βιβλιογραφία και μόνον κατ όνομα για να κερδίζουν κάποιοι επιτείδιοι επενδύοντας στα πανίσχυρα ιστορικά και πολιτισμικά brand name «Greece – Hellas»!


ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ! ΟΝΟΜΑΤΑ! ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ! ΠΡΟΣΩΠΑ! ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

By Alex Stefanopoulos

Η εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου (Λαμπρυνιάδη) στο αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ξανά θέτει, στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου μια σειρά ζητήματα,  αλλά και θέτει  πάλι εκ των πραγμάτων    πολύ  κρίσιμα ερωτήματα όπως αυτό που αφορά στην ύπαρξη ή όχι του Ελληνικού Lobby.

Το κρίσιμο ερώτημα, που ουδείς τολμά να θίξει δημοσίως είναι ότι ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ο πρώτος Τούρκος γεννημένος και μεγαλωμένος  πολίτης  που αναλαμβλανει τα ηνία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ και αυτό ήδη προβληματίζει έντονα αρκετούς στις ΗΠΑ.  Εκ των πραγμάτων τίθενται πολλά και καίρια ζητήματα καθώς ήθισται μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής να ηγείται, έστω και θεωρητικά μιας Ορθόδοξης Ελληνικής  Εκκλησίας, που ιστορικώς οι προκάτοχοι του, κυρίως ο μακαριστός  Αρχ. Ιάκωβος, από κάποιο σημείο είχε προσδώσει εθναχικό χαρακτήρα! Επομένως τίθεται εύλογα το μείζον ερώτημα  κατά πόσο θα μπορεί ένας πολιτογραφημένος και γεννημένος   Τούρκος, να ασκήσει ένα τέτοιο εθναρχικό ρόλο, αν στην καθημερινά θα συγκρούεται αν υποτεθεί ότι έχει ελληνική εθνική συνήδειση  με την ελληνική συνείδηση του ειδικώς όταν θα πρέπει να αρθρωθεί λόγος εναντίον της Τουρκίας.

Ήδη από τα πρώτα του δείγματα στον δημόσιο λόγο αλλά και οι αναφορές του στην Τουρκία έχουν αρχίσει και προσδίδουν μια ουσιαστική ουδεταιρότητα και αρχικώς διακριτή  απόσταση, από τα ελληνικά και Κυπριακά εθνικά ζητήματα. Πως θα μπορέσει να τα υποστηρίξει; Ειδικά αν καθημερινά θα ζει με τον φόβο, αν και αυτό καταγράφονταν πια τα τελευταία έτη, μη χρειασθεί να συγκρουσθεί σε πολλά επίπεδα υπέρ των εθνικών συμφερόντων, και εκ των πραγμάτων, αναγκασθεί να κάνει πίσω γιατί ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος και ίσως καίριος εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πάντως οι πρώτες συναντήσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, πάντα συνοδεία του πατρός Αλέξανδρου Καρλούτσου ο οποίος διορίστηκε αμέσως μετά την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του Αρχιερατικός Επίτροπος ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, (δηλ επί της ουσίας  δεύτερος τη τάξη στην ηγεσία  της Ελληνορθόδοξης Αρχ. Αμερικής) ήταν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump στις 17 Ιουλίου και μια μέρα νωρίτερα συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο για τις θρησκευτικές ελευθερίες που οργανώνει ετησίως το γραφείο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ουάσιγκτον. Αντιθέτως η Ελληνική και Κυπριακή  ηγεσία της ομάδος διαχείρισης όλων των επί μέρους εθνικών ζητημάτων, αλλά και γενικά οι ηγεσίες των μεγάλων εθνικοτοπικών οργανώσεων που δρουν παράλληλα και αυτόνομα καμιά φορά υπέρ των εθνικών θεμάτων,  βρίσκεται εν αναμονή.

Με την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου (Λαμπρυνίαδη) ως  7ου κατά σειρά Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον Μάιο του 2019, από την Πατριαρχική Σύνοδο, και με συνοπτικές  διαδικασίες που δοκιμάζουν για ακόμα μια φορά  την ψυχική και καθολική  ενότητα της Ομογένειας στις ΗΠΑ, αφού ήδη έχουν γίνει προσφυγές, από λαϊκούς και κληρικούς,   κατά της  νομιμότητας της διαδικασίας που ακολούθησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άνοιξε και επισήμως η επανάληψη της  συζήτησης -εδώ και 10ετιες- για το Ελληνικό / Greek Lobby.  Θεωρητικά, και πέρα από τι συμβαίνει στην πραγματικότητα,  όπως αναφέρεται και σε μικρή σχετική βιβλιογραφία αλλά και από επίσημες πηγές, όπως θα δούμε   φέρεται να  υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια για Lobby …

 

Από εκεί και πέρα όμως  τίθενται μια σειρά καίριων ερωτημάτων που εν πρώτοις τα απαντά η ίδια η πραγματικότητα σε ότι αφορά την πορεία, την εξέλιξη και τη κατάληξη, όπως στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων,  όλων των υπολοίπων   εθνικών υποθέσεων Ελλάδος και Κύπρου αλλά και του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών που απολαμβάνει η ήδη διαρκώς συρικνούμενη  μικρή ελληνική  στην Τουρκία.

Πριν απαντηθεί για το αν υπάρχει πράγματι Ελληνικό lobby, και επειδή η συζήτηση αυτή κρατά περισσότερο από δυο 10ετιες τώρα καλό θα ήταν να δούμε ορισμένα βασικά δεδομένα που έχουμε ως τετελεσμένα γεγονότα.  Πράγματι σε ένα επίπεδο και οι πηγές μαρτυρούν ότι υπάρχει! Ή τουλάχιστον υπήρχε μέχρι προτινος βασισμένο όμως σε ένα προσωποπαγές δεδομένο. Τότε τον Αρχιεπίσκοπο Κυρό Ιάκωβο, τώρα, στον γνωστό, περισσότερο μέσα από τις σελίδες των επικαίρων π. Αλέξανδρο Καρλούτσο!

Συνοπτικά τώρα, γιατί ειδικότερα με το αφιέρωμα που έχετε στις σελίδες που ακολουθούν δίδεται μια πρώτη εικόνα για το τι και πως  υπάρχει. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν υπάρχει πράγματι ελληνικό lobby αλλά αν και κατά πόσο αποτελεσματικο υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια δηλ από το 1964 και πιο οργανωμένα από το 1977 εως σήμερα.    Αν δούμε τώρα επί μέρους  τα μεγάλα εθνικά ζητήματα η διαπίστωση δεν είναι απλώς απογοητευτική αλλά μάλλον τραγική. Οδυνηρή. Και εξηγούμαι:

 

  • ΖΗΤΗΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ  ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ(ΓΛΩΣΣΑ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, κτλ) αλλά και μέρος εθνικής κυριαρχίας σε τμήμα της λίμνης των Πρεσπών. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΔΕΙΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 600.000 ΕΛΛΗΝΩΝ!

  • ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΖΕΙ. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΕΙ 10ΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΚΑΙ ΟΙ «ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ  ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ (ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, 132 ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ,  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ) ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ  ΚΑΙ «ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ» ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 Ν.Μ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΜΕ CASUS BELI  ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΔΧ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,  Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ «ΣΚΛΗΡΗΣ» ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ… ΜΕΤΡΑ  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΥΡΩΣΕΙΣ!

  • ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΠΡΟΦΥΓΩΝ

  • ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΥΠΟΙΣ ΦΑΙΡΕΤΑΙ ΝΑ  ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ ΑΛΛΆ ΚΑΙ 10ΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΤΠΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

  • Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ! ΑΠΟ ΤΟ 1972

  • ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ.

  • Η ΙΔΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ – ΤΕΝΕΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΕΣ

 

Πάμε τώρα να δούμε ειδικότερα κάποια πρόσφατα ζητήματα.

Στο ζήτημα των Σκοπίων, ότι και αν πούμε, ναι πράγματι οι ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις και ειδικά η Παμμακεδονική ΗΠΑ, ίσως από τις αρχαιότερες ομογενειακές οργανώσεις,  τουλάχιστον τις προηγούμενες 10ετιες έκανε όντως εξαιρετική εργασία! Υποδειγματική!  Έτσι έδειχνε! Αυτό καταγράφονταν με σειρά πρωτοβουλιών. Δράσεων και ακτιβιστικών ενεργειών.  Το αποτέλεσμα όμως ήρθε με την συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018.  Από την άλλη πλευρά τώρα οι Σκοπιανοί με το «MACEDONIA DIASPORA», ασχέτως αν εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ουσία πόσο μάλλον με τις δράσεις και τις μεθόδους από το εν λόγο αμερικανικό οργανισμό -και προφανώς διαφωνούμε με  την ιστορική διαστρέβλωση και παραχάραξη της ιστορίας –  ωστόσο, και φυσικά με την ουσιαστική συνδορμή του κράτους των Σκοπίων αλλά κυρίως την μεγάλη χρηματοδότηση από πηγές και ροές χρημάτων από την Τουρκία και άλλα φιλικά κράτη προς το νεότευκτο κράτος των Βορείων γειτόνων της Ελλάδος,  ύστερα από πολυετή αγώνες δράσης προώθησης εκείνων που εκείνοι πιστεύουν ως αληθή, κατάφεραν το απολύτως επιδιωκόμενο! Η ανάγνωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η καλύτερη επιβεβαίωση. Από την άλλη σχεδόν όλες οι Παμμακεδονικές οργανώσεις και σύλλογοι στις ΗΠΑ, πολλές φορές και επώνυμα με συνεχή ψυφίσματα επιστολές τους στην ελληνική πολιτική ηγεσία(πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς,  Ελληνικό Υπεξ κτλ)  διαρκώς αυτό που κατήγγειλαν ήταν η παντελής έλειψη συνεργασίας με το ελληνικό κράτος για αυτό το ζήτημα!

S 400 γράφονταν από συγκεκριμένους και  πολύ συγκεκριμένη πηγή αναφοράς διαδίδονταν μετ επιτάσεως το προηγούμενο διάστημα ότι η Τουρκία δεν θα τους πάρει(sic)  αλλά τους πήρε!

F 35 λέγεται και γράφεται, μάλιστα κάποιοι, οι ίδιοι κύκλοι που παρασύσουν μάλλον σκοπίμως, και τις ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις, μάλιστα,  έσπευσαν πρόωρα και να αυτοχρίσουν εαυτούς τους ως «νικητές»  εκθέτωντας και βάζοντας στο κάδρο και άλλα πρόσωπα(…) πανηγυρίζοντας ότι τα F35 δεν θα τα πάρει η Τουρκία! και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό  νόμο για τις χώρες που αντιστρατεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα νόμος “Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act” (Public Law 115-44) (CAATSA),(1)  είναι όμως έτσι;  Μια ματιά στον συγκεκριμένο νομοθέτημα που έλαβε η Αμερικανική  κυβέρνηση, και επικύρωσε  και επικαιροποίησε ο νυν Αμερικανός πρόεδρος   Donald Trump από τον Αύγουστο του 2017 και αφορά μόνον τις χώρες τις Ρωσίας του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, και τις χώρες που είτε βοηθούν είτε υποθάλπτουν (διεθνείς ή τοπικούς) τρομοκράτες δίνει απαντήσεις. Πάντως μέχρι στιγμής πουθενά δεν αναφέρεται επισήμως η Τουρκία ούτε και έχει ξεκινήσει η πολυδαίδαλος και από πλευράς χρόνου αρκετά χρονοβόρα  διαδικασία.

Το αποτέλεσμα θα δείξει. Το ρεπορτάζ όμως δεν επιβεβαιώνει ούτε δικαιώνει έστω και  αυτές τις φαιδρότητες και τους πανηγυρισμούς  όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα με τις ανακοινώσεις του Stade Department για τον Μάρτιο του 2020, για το πάγωμα όχι της συμπαραγωγής με την Τουρκία,  αλλά των συνομιλιών (!) με την Τουρκική πλευρά. Απόφαση   που ουσιαστικά δίδεται  περισσότερος χρόνος στην Τουρκία.  Όσο για τις πιθανές κυρώσεις που αναμένουμε να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μάλλον θα χρειασθεί να περιμένουμε πολύ…

Επομένως και μόνον αυτά όλα που συνοπτικώς προαναφέρθηκαν απαντούν όχι στον αν υπάρχει ελληνικό lobby  αλλά στο αν και κατά πόσο αυτό που υπάρχει επισήμως ως εταιρία lobby για την Ελλάδα και την Κύπρο ή έστω οι πολλές και χωρίς συνενόηση μεταξύ τους ομάδες διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων, έχουν  μεταξύ τους έστω την μινιμουμ συνενόηση. Εννοείται ούτε λόγος για συνολικό και καθολικό σχεδιασμό ή γενική στρατηγική για την από κοινού με το μητροπολιτικό κέντρο (Ελλάδα και Κύπρο)  χάραξη εθνικής ενιαίας και εθνικά επωφελούς κοινής  γραμμής.  Δεν υπάρχει! Αποσπασματικά μόνον κάποιες και χωρίς αποτέλεσμα  έστω σιχνές  συλλογικές  δράσεις. Αλλά ως εκεί!

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:  «Greek – Hellenic Lobby» υπάρχει μόνο στη ελάχιστη  βιβλιογραφία και μόνον   κατ όνομα για να κερδίζουν κάποιοι επιτείδιοι επενδύοντας στο πανίσχυρα ιστορικά και πολιτισμικά  brand name «Greece –  Hellas»!   Όλα τα άλλα είναι απλώς δημόσιες σχέσεις που πάντα εξ ορισμού καταλήγουν προς ίδιον όφελος.  Κάθε τι άλλο,  όπως τα γεγονότα δείχνουν και αποκάλυψαν  είναι  αν όχι  ωμή επαγγελματική εξαπάτηση των Ελληνικών και Κυπριακών κυβερνήσεων, τουλάχιστον ουτοπία και αφελής νοσταλγικού χαρακτήρα, εθνικής αγωνίας  ρομαντισμός. Δυστυχώς.

*(1) https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Pages/caatsa.aspx

ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

AMERICAN FOREGIN POLICY 

Το 1964 οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις προσπάθησαν να πείσουν τον Πρόεδρο Lyndon B. Johnson να αρνηθεί στην Τουρκία τη χρήση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποτρέψει το κίνημα ανεξαρτησίας των Ελληνοκυπρίων. Ο αντίκτυπος του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έφτασε στο ανώτερο σημείο του το 1974, όταν βοήθησε στην προώθηση νομοθεσίας στο Κογκρέσο που ευνοούσε μια ανεξάρτητη ελληνική Κύπρο, και ήταν αντίθετη με την τουρκική παρέμβαση εκεί. Αν και οι περισσότεροι παρατηρητές επέρριπταν κατηγορίες στους Έλληνες για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το 1974 στην Κύπρο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, η ελληνοαμερικανική κοινότητα και το λόμπι έπεισαν το Κογκρέσο να αρνηθεί αμερικανικό οπλισμό στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η AHEPA και το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο συνέβαλαν καθοριστικά στη διασφάλιση ενός νόμου που τροποποιούσε τη νομοθεσία περί εξωτερικής βοήθειας, για να διακόψει την παροχή βοήθειας προς κράτη έθνη που κάνουν χρήση της για σκοπούς άλλους πέρα από την εθνική άμυνα. Σε απάντηση στο εμπάργκο όπλων του Κογκρέσου, μια ενέργεια που στηρίχθηκε έντονα όχι μόνο από την κυβέρνηση  Nixon αλλά και από την ηγεσία του ίδιου του Κογκρέσου, η Τουρκία διέταξε το κλείσιμο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο έδαφός της.

Ένας νέος, πιο επαγγελματικός οργανισμός άσκησης πίεσης (Lobby), η Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHIPAC), εμφανίστηκε στη δεκαετία του ’70. Ασκούσε πιέσεις σε φίλα προσκείμενα μέλη του Κογκρέσου να απωθήσουν τις όποιες προσπάθειες για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Το AHIPAC, μετά το επιτυχημένο, φιλοϊσραηλινό AIPAC- και την η ΑΗEPA έκαναν εκστρατείες (από τη βάση), με αποτέλεσμα πάρα πολλές επιστολές, τηλεγραφήματα, τηλεφωνικά μηνύματα στο Κογκρέσο και το state Department, κάθε φορά που η κυβέρνηση έπαιρνε πρωτοβουλία για μια προσπάθεια άρσης του εμπάργκο. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πολύ μεγάλη και η αποτελεσματικότητα των λόμπι της δεν προερχόταν από τον αριθμό των γερουσιαστών και των βουλευτών που είχαν τη δυνατότητα να επηρεάσουν, αλλά από την επιτυχία τους να επηρεάσουν αυτά τα ελάχιστα μέλη που είχαν την δυνατότητα να επηρεάσουν το έργο του Κογκρέσου. Φυσικά, η αναδιοργάνωση της εξουσίας στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 συνέβαλε στην δυνητική αποτελεσματικότητα των λόμπι, όπως εκείνα που πίεζαν για ελληνικά θέματα που προκαλούσαν την ανησυχία.

Τα ελληνικά λόμπι αύξησαν επίσης την επιρροή τους με τη συνεργασία με άλλα εθνικά λόμπυ, όπως εκείνα που τάσσονται υπέρ των αρμενικών και ισραηλινών ζητημάτων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το AIPAC υποστήριξε την προσπάθεια του ελληνικού λόμπι να διατηρήσει το εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας, την ώρα που το AHIPAC υποστήριξε την προσπάθεια για άσκηση πιέσεων προκειμένου να εμποδιστεί η πώληση αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία. Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε στη συνέχεια, διακόπτοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, ένα παράδειγμα των απροσδόκητων συνεπειών για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι συμμαχίες. Μια συμμαχία ομάδων – ιδιαίτερα των αμερικανικών οργανώσεων των βετεράνων – που ανησυχούσαν για την στρατιωτική ασφάλεια και τη δύναμη των ΗΠΑ, συσπειρώθηκε για να υποστηρίξει την τελική επιτυχία της προσπάθειας για την άρση του εμπάργκο κατά της Τουρκίας.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ ιδρυτής του American Hellenic Institute «Δεν είναι ελληνικό λόμπι, αλλά ελληνοαμερικανικό λόμπι και λειτουργεί στη βάση εκείνων που πιστεύουμε ότι είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι στη βάση εκείνων που θεωρούμε ως τα συμφέροντα της Κύπρου ή της Ελλάδας» ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΧΡΟΝΗ ΑΠΟΨΗ 2008 δήλωση στον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ «η θέση μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι το αποκαλούμενο ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο, αναποτελεσματικό, ακίνδυνο και άσχετο προς την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην απάμβλυνση των απειλών εναντίον της ελληνικής εθνικής ασφάλειας και των ελληνικών συμφερόντων» 1

ΒΑΝ ΚΟΦΟΥΔΑΚΗΣ , καθηγητής πολιτικών επιστημών και κοσμήτορας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα  «Η ελληνική κοινότητα στην Αμερική οφείλει να οργανωθεί σωστά και να μην αναλώνεται σε ευκαιριακού τύπου δημόσιες εμφανίσεις με την αμερικανική ηγεσία. Δεν ασκούνται έτσι πιέσεις ούτε γίνεται το Lobby έτσι…»1

 

Πρώην Αρχ. Αμερικής Σπυρίδων «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι υπάρχει ελληνοαμερικανικό λόμπι υπό μορφή οργανωμένου φορέα, γι’αυτό και ο κατά κόρο χρησιμοποιούμενος όρος «ελληνοαμερικανικό λόμπι» μπορεί ν’αποβεί παραπλανητικός. Απλώς, υπάρχουν εδώ κι εκεί άτομα ή ένα-δυο επαγγελματικά γραφεία ή, στην καλλιτερη περίπτωση, μεμονωμένες οργανώσεις και μικρές ομάδες ομογενών που κατά καιρούς και ασυντόνιστα συνήθως επιδίδονται στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. «Εάν όντως υπήρχε οργανωμένο ελληνοαμερικανικό λόμπι, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα γενικότερα. Οι ισχύοντες στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων θα είχαν τουλάχιστο γνώση των ελληνικών θέσεων. Και οι αμερικανικές κυβερνήσεις θα μας αντιμετώπιζαν τότε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ και του εβραϊκοαμερικανικού λόμπι».1

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ : καθηγητής για το δίκαιο της Θάλασσας  στο πανεπιστήμιο Towson του Maryland κ. Θεόδωρος Καρυώτης, (πρώην σύμβουλος και του Ανδρέα Παπανδρέου)

«Όσον αφορά το λεγόμενο Ελληνοαμερικανικό λόμπι αποτελεί ένα μεγάλο μύθο όσον αφορά τη σπουδαιότητά του. Ένα τέτοιο λόμπι για να είναι χρήσιμο πρέπει να συμπεριφέρεται όπως αυτό των Εβραίων. Για τους Εβραίους πάντα έχει προτεραιότητα το συμφέρον του Ισραήλ και μετά αυτό των ΗΠΑ. Αναμφίβολα συνεχίζουν να διατηρούν τις Ελληνικές παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα αλλά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές δεν θα κατορθώσουν να διαφυλάξουν την Ελληνική γλώσσα. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα τους παραμένει η μεγάλη μόρφωση της πλειοψηφίας των Ελληνοαμερικάνων και φαίνεται ότι κατέχουν την πρώτη θέση σε σχέση με άλλες εθνικότητες».1

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΙΑΣ μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ 1989-1993 και  Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον 2005-2009 «Η μαχητικότητα έχει ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα επίσης. Γνωρίζετε ότι είμαι αιρετικός στις απόψεις μου στο ερώτημα «υπάρχει ή δεν υπάρχει ελληνικό λόμπι». Δεν έχετε παρά να κάνετε μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή σε οποιαδήποτε αμερικανική αρχή και να υποβάλλεται την ίδια ερώτηση. Θα εισπράξετε την απάντηση ότι υπάρχει.

Για μένα που εκπροσωπώ την Ελλάδα στις ΗΠΑ, η δύναμη του Ελληνισμού των τριών εκατομμυρίων είναι το ισχυρό μου έρεισμα. Το ότι υπάρχουν πολλοί σύλλογοι κι όχι ένας δεν μειώνει το γεγονός της ύπαρξης μιας ισχυρής κοινότητας τριών εκατομμυρίων, της οποίας η εμβέλεια στην πολιτική, στις επιστήμες, στα γράμματα, στα μέσα ενημέρωσης και στις τέχνες είναι εκατονταπλάσια της αριθμητικής της δύναμης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εγώ από τη θέση μου ξεπερνώ το επίπεδο των προσώπων και ζητώ τη στήριξη στα θέματα. Όταν όλες οι οργανώσεις και τα πρόσωπα συγκλίνουν στην προώθηση των θεμάτων, μου είναι αδιάφορο αν υπάρχουν ενστάσεις, αμφισβητήσεις ή διαφωνίες για τα πρόσωπα. Κι αυτό επιτυγχάνεται, αλλά θέλει πίστη στο στόχο». GREEK NEWS 2008

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ  καθηγητής Οικονομικών και πρώην Ελληνοαμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος της Βουλής της πολιτείας του Κονέκτικατ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού  «Oι Έλληνες έχουμε περισσότερη δύναμη και επιρροή, διότι κατ’ αρχάς είμαστε πολύ περισσότεροι. Το θέμα είναι ότι μερικοί από τους Σκοπιανούς είναι πολύ φανατικοί και εργάζονται πολύ σκληρά, αναμεταδίδοντας ψέματα σε όλο τον κόσμο μέσω ιστοσελίδων κ.λπ. Εμείς, όμως, είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι και συμβάλουμε σημαντικά στην πολιτική ζωή της χώρας. Μάλιστα, οι Έλληνες κάνουν πάντα πολύ μεγάλες δωρεές στα πολιτικά κόμματα και ενίοτε καλύπτουν ακόμα και προεκλογικές καμπάνιες υποψηφίων». ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ

ΜΑΪΚ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΥ  «Οι άνθρωποι εύκολα επικρίνουν τους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες για τις προσπάθειες τους και συχνά υποτιμούν πόσο ενωμένη είναι η ομογένεια και πόσο δυνατό ελληνικό λόμπι έχει. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η Κυβέρνηση της Αμερικής κοιτάει πρώτα απ’ όλα τα δικά της συμφέροντα. Χωρίς τις προσπάθειες, λοιπόν, των Ελληνοαμερικανών και των Κυπριοαμερικανών, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, γιατί το αξίζουν» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 2009

ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ πρώην πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ

«πρόταση της Ομογένειας προς όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πάντοντε η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά δύο πράγματα: 1ον) την καλύτερη διαθέσιμη επαγγελματική εταιρία Lobby και 2ον) την καλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, για να παρακολουθούν και να προωθούν τα συμφέροντα της χώρας στην πρωτεύουσα της μοναδικής υπερδύναμης. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Απόδειξη οι προφανείς επιτυχίες της πΓΔΜ και Τουρκίας με ελάχιστη διασπορά στις ΗΠΑ. Η πΓΔΜ έχει δυο επαγγελματικές φίρμες Lobby εδώ και μια στην Ευρώπη (δέστε συνημμένα συμβόλαια με την Quin/Kimberly και Orion). Μιλούμε για την προπαγάνδα που κάνει αυτή η χώρα εναντίον της ιστορικής μας κληρονομιάς. Νομίζετε πως την κάνει η διασπορά τους εδώ? Και αυτοί βέβαια συμβάλλουν, αλλά έχουν διεισδύσει σε πολλούς φορείς και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Η Τουρκία έχει το Livingston Group. Ακόμη και οι νήσοι Cayman έχουν το Livingston Group που προωθεί τα συμφέροντά τους. Αυτό που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα είναι να προσλάβει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ LOBBY και πρέπει να το προσλάβει ΑΜΕΣΩΣ»! 1

 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ διευθυντής Καθημερινής, επί σειρά ετών ανταποκριτής Ελληνικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ

«Ο ελληνισμός της Αμερικής βρίσκεται μπροστά σε βαθιά κρίση. (….)Μετά τον Ιάκωβο χάθηκαν η αίγλη και η επιρροή παρά τις προσπάθειες του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός συνεχιστής της δικής του σχολής(…)Πέρα από την Εκκλησία, όμως, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, χρειαζόμαστε ηγετικές φυσιογνωμίες που θα ηγηθούν του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Η συγκυρία είναι καλή για τα ελληνικά συμφέροντα λόγω της απρόβλεπτης Τουρκίας και της στρατηγικής σχέσης μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Εκκλησία και λόμπι, με φωτεινές εξαιρέσεις όπως το HALC, έχουν μείνει στη δεκαετία του 1990.Η Ελλάδα ποτέ δεν κέρδισε τις μεγάλες μάχες της χωρίς τον ελληνισμό της διασποράς σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Και γι’ αυτό είναι μείζων εθνική προτεραιότητα να καλυφθεί άμεσα το κενό ηγεσίας στην Εκκλησία της Αμερικής και να ανασυνταχθεί το ελληνοαμερικανικό λόμπι.» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20.12.2018

 

ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ δημοσιογράφος -συγγραφέας  μόνιμη ανταποκρίτρια Ελληνικών ΜΜΕ στον Καναδά «Η υπόθεση του λόμπι για τα εθνικά μας θέματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπήρξε ανέκαθεν ερασιτεχνική, ασυνεχής και διασπαμένη. Οι όποιες προσπάθειες για λόμπι εκ μέρους του ομογενειακού στοιχείου έγιναν σε στιγμές που περνούσαν κρίση τα εθνικά θέματά μας, οπότε συσπειρώθηκαν διάφορες ομάδες πάντοτε παράλληλα με κάποιες άλλες για να δημιουργήσουν κλίμα επιρροής ad hoc στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν αντιλήφθηκε πως το λόμπι είναι μια συνεχής και συνεπής προσπάθεια ενημέρωσης των γραφειοκρατών για την εξωτερική πολιτική μας στις πρωτεύουσες -κλειδιά Η ανάθεση του λόμπι σε ερασιτεχνικές ομάδες της ομογένειας έχει αποδειχτεί ανεπαρκής και ολίγη».1

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ επί σειρά ετών ανταποκριτής του ΑΠΕ στις ΗΠΑ συνεργάτης στο ΒΗΜΑ και νυν αρθρογράφος στον Φιλελεύθερο Κύπρου «Αθήνα και η Λευκωσία, παρά τις παροδικές και φιλότιμες προσπάθειες, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την Ομογένεια. Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας παραμένει βαθιά διχασμένη, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει ενιαίο και διεκδικητικό λόγο, περιοριζόμενη σε σπασμωδικές κινήσεις. Οι ανικανότητες, οι φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα που διέπουν τη δράση ορισμένων παραγόντων, ευτυχώς όχι όλων, αποτελούν ανασταλτικές αιτίες. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μοναδικές. Απλά, χρειάζεται σωστή υποδομή, συντονισμός, ξεκάθαροι στόχοι, διείσδυση σε ινστιτούτα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής, αποεμπορευματοποίηση του λόμπι και προπάντων αγνές προθέσεις για τα δίκαια του Ελληνισμού».1

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣδημοσιογράφος εκδότης της ομογενειακής GreekNews

«Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά παρρησίας, προτρέπουμε την Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες για όσα μας συμβαίνουν στον πρόεδρο Ομπάμα, στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, στη Χίλαρι Κλίντον και στους διάφορους κατά καιρούς εμφανιζόμενους «φιλότουρκους» Αμερικανούς επίσημους, είτε τους λένε Φριντ, είτε Μπράιζα, ή Γκόρντον. Εμείς φταίμε για όλα! Οχι μόνο γιατί δεν κάνουμε το σωστό, όχι μόνο γιατί δε κάνουμε τίποτε για να αλλάξουμε δρόμο, αλλά και γιατί ψάχνουμε για δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους τράγους στους οποίους θα επιρρίψουμε τη ευθύνη των λαθών μας». GREEK NEWS

 

 GREEKAMERICANNEWSAGENCY -EDITORIAL 2008 «Το Ελληνικό ή για να ακριβολούγουμε Κυπριακό Lobby. Θα μπορούσε να είχε απτά αποτελέσματα μετά από 34 χρόνια παρουσίας αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός. Στρατηγική. Πρόγραμμα και κυρίως, ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των προσώπων των φορέων και των παραγότνων εκείνων που εμφανίζονται να εκπροσωπούν τα Ελληνικά, Κυπριακά αλλά και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δυστυχώς αυτό που λείπει είναι η εσωτερική συνενοήση. Λείπει η δομή και η ανέωση του έμψυχου δυναμικού. Κυριαρχούν τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα που ξεκίνησαν τους αγώνες για το 7 προς 10 με την Τουρκία, το Κυπριακό, αλλά και τα δίκαια του Αιγαίου έναντι των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Στο μεταξύ, και ενώ το υποτιθέμενο Ελληνικό Lobby είχε να αντιμετωπίσει μόνο την Τουρκία ξαφνικά μετά το 1992 σκάει και το ζήτημα της FYROM και τα πράγματα, παρά τις αρχικές δυναμικές αντιδράσεις του ελληνισμού, κατέστησαν ακόμα πιο σαφές ότι το ελληνικό lobby έχει σοβαρές αδυναμίες και τελικά δεν είναι παρά ένας μύθος. Ένας μύθος που είχε περίτεχνα φιλοτεχνήσει γύρω από το όνομα και την επιρροή του ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αμερικής κυρός Ιάκωβος. Μια αδιαμφισβήτητα ηγετική πολτική φυσογνωμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες εποχές. Με την εκδημία του όμως φάνηκε το τεράστιο κενό. Η προχειρότητα και επιφανειακή και χωρίς δομές οργάνωση του λεγόμενου ελληνικού lobby. Από εκεί και πέρα κυριάρχησαν τα πρόσωπα, οι διαφοετικές προσωπικές πολιτικές (αυτοπροβολής) και οι στενοί του συνεργάτες όπως ο Andrew Athens. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει την ορθή προώθηση των Ελληνικών Κυπριακών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μόνο η εσωτερική ριζική αναδιαμόρφωση. Να μπούν δομές. Κανόνες. Να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός. Όραμα μπορεί να υπάρχει, αυτό που δεν υπάρχει είναι στρατηγική και εσωτερική συνεννόηση των προσώπων και των θεσμών. Επικοινωνία με το μητροπολιτικό κέντρο(στην Αθήνα) και κυρίως να υπάρξει κεντρική εθνική στρατηγική στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το όποιο lobby. Η Τουρκία από το 1776 έχει την ίδια επεκτετατική εξωτερική πολιτική έναντι της Ελλάδος που αναλόγως κυβερνήσεως αλλάζει κάθε φορά. Με αποτέλεσμα να χάνεται ο ορίζοντας οι στόχοι και οι προοπτικές της όποιας κάθε φοράς ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όσο λοιπόν και αν κάποτε καταφέρει να οργανωνθεί και να ανανεωθεί το λεγόμενο ελληνικό lobby αν δεν υπάρξει αυτή η βασική προϋποθέση πάντα θα αναζητούμε τα αίτια της μη αποτελεσματικότητας, και πάντα θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Εκτός αν για να οργανωθούμε σωστά και αποτελεσματικά χρειάζεται πάλι(φευ) μια νέα εθνική τραγωδία, γιατί μόνο τότε -δυστυχώς- ο Ελληνισμός παραμεριίζει μικρότητες και μικροπρέπειες και αποδεικνύει την συνέχεια και την σύνδεση με την μεγάλη ιστορία του γράφοντας λαμπρές σελίδες. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ εκεί…μακάρι».    *1 GREEK AMERICAN NEWS AGENCY / PROINI

 

«Manatos & Manatos»  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ»…

εδώ και πολλά χρόνια φέρονται και παρουσιάζονται από πολλά τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, κυρίως λόγω των καταχωρίσεων που κάνουν σε αυτά ως  «Κυριάρχη, νόμιμη, και μοναδική «επίσημη δύναμη» (με βάση τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ) στην Αμερικανική πρωτεύουσα(Ουάσιγκτον) είναι οι εταιρία «ΜΑΝΑΤΟΣ & ΜΑΝΑΤΟΣ».  Είναι όμως έτσι; Έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στο έργο τους όποιο και αν είναι αυτό και δεν περιορίζεται στις προσωπικές και ιδιωτικές  δημόσιες σχέσεις τους και επ οφελεία μόνον των δικών τους συμφερόντων;  Τα  έργα οι πράξεις και κυρίως τα ισχνά  αποτελέσματα δεκαετιών σε ότι αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις με την Αλβανία και το τελικό αποτέλεσμα με το ζήτημα των Σκοπίων   είναι αυτά που μιλάνε και καταδυκνείουν αν πράγματι όσες δράσεις υπάρχουν στο ενεργητικό αυτής της εταιρίας εξυπηρετούν την Ελλάδα και την Κύπρο ή ίδια συμφέροντα… Πάντως   οι Andrew & Mike Manatos, πατέρας και υιός, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρίας εμφανίζονται να είναι επισήμως  οι έλληνες λομπίστες που κάνουν Lobby για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για τον εαυτό τους… Η εταιρία με βάση πάντα το «πόθεν έσχες» και αυτά που δηλώνει στις ειδικές φόρμες προς τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα ανά τρίμηνο και στην γραμματεία της Γερουσίας, που εν τω μεταξύ δημοσιοποιεί η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία της στο διαδίκτυο, εμφανίζεται να εκπροσωπεί συγκεκριμένους ΕλληνοΑμερικανικούς και ΚύπροόΑμερικανικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί ανά έτος διαφοροποιούνται αλλά ως επί το πλείστον είναι οι: THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH) Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων, ΠΣΕΚΑ- Παγκόσμια Συντονιστική επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, The Hellenic-American Heritage Council (HAHC), GREEK AMERICAN POLITICAL ACTION COMMITTEE (GREEKPAC), AHEPA, UNITED HELLENIC AMERICAN CONGRESS, Hellenic American Leadership Council και οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου(Archons of the Ecumenical Patriarchate)

Βασικοί χρηματοδότες επισήμως εμφανίζονται να είναι τα πρόσωπα που ηγούνται αυτών των οργανισμών που προαναφέραμε και φυσικά ο γνωστός Άγγελος Τσακόπουλος της εταιρίας AKT Development ο οποίος φαίνεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που το απαιτούν οι ανάγκες, ενώ για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτοί που πληρώνουν είναι Αρχοντες (του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ένας ανεξάρτητος οικονομικά ισχυρός οργανισμός που χρηματοδοτεί το πνευματικό καθίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη. Μια ματιά στον οικονομικό πίνακα με τα έσοδα και τους χρηματοδότες της εταιρίας που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι αρκετή για να δώσει ένα πρώτο στίγμα των επίσημων δραστηριοτήτων της εταιρίας «Manatos & Manatos». Ακόμα είναι η φορολογική αναφορά πεπραγμένων που καταθέτουν στην γραμματεία της γερουσίας που αποκαλύφθηκε για   πρώτη φορά το 2009 από  το Greek American News Agency σε αυτή την «δήλωση» περιγράφονται όλες οι επίσημες δραστηριότητες της εταιρίας που κάνει lobby για λογαριασμό της Ελλάδας της Κύρπου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ, & ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • Greek Orthodox Archdiocese of America / Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής
  • ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ (THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH)
  • DYNAMIS STRATEGIC ADVISORS / GEORGE GIGICOS
  • United Hellenic American Congress (UHAC)
  • International Coordinating Committee–Justice for Cyprus (PSEKA)

American Hellenic Institute (AHI) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1974

  • Pancyprian Association of America
  • AHEPA (μέχρι την δεκαετία του 1990 μετά άλλαξαν στρατηγική)
  • Hellenic Caucus από το 1996
  • Hellenic American Leadership Council» (HALC) ιδρύθηκε 23 Ιανουαρίου 2012
  • Congressional Hellenic-Israel Alliance (CHIA) λειτουργεί ως άτυπη συνεεργασία μεταξύ φορέων και των δυο πλευρών τα τελευταία 5 χρόνια

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ KAI ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ  ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ  ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΡΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ 1964 (εως σήμερα 2019)

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ…και πέρασαν στο Πάνθεων των Αθανάτων

+ Αρχιεπίσκοπος  Κυρός Ιάκωβος  έφυγε  10 Απριλίου 2005

+Stephen John Brademas Jr. έφυγε τον Ιούλιο του 2016

+Andrew A. Athens, Chairman, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); National Chairman, United Hellenic American Congress (UHAC), Honorary President, World Council of Hellenes Abroad (SAE) έφυγε τον Μάρτιο του 2013

+Δημήτριος Δημητρίου ηγετικό στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης – έφυγε το 2013

+ Γεώργιος Λιβανός ηγετικό στέλεχος της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής

+Ted Spyropoulos,  ηγετικό στέλεχος του ΕλληνοΑμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και τελευταίος πρόεδρος του ΣΑΕ ΗΠΑ- έφυγε το 2014

+ Nikos Mouyiaris, Executive Vice President, Pancyprian Association of America / Hellenic American Leadership Council» (HALC) – έφυγε τον Ιανουάριο του 2019

Και   10αδες ακόμα πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες  και απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έδωσαν μάχες και τώρα έχουν φύγει από την ζωή.

 

Οι συνεχιστές…

τ.Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων (1996-1999)

π.Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Δημήτριος (1999- 2019)

Father Alexandros Karloutsos* (από 1987 εως σήμερα 2019)

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (από Ιούνιο 2019)

Μιχάλης Δουκάκης (Michael Stanley Dukakis) κυβερνήτης Μασαχουσέτης, υποψήφιος για την Προεδρία το 1988

Paul Spyros Sarbanes Γερουσιαστής με τους δημοκρατικούς  από το 1977 – 2007

Η Ολυμπία Σνόου / Olympia Jean Snowe) γερουσιαστής με τους ρεμπουμπλικάνους από το 1979 εως το 2012

Philip Christopher, Vice Chair, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); President, International Coordinating Committee–Justice for Cyprus (PSEKA); President, Pancyprian Association of America

Andrew E. Manatos, President, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); Executive Board Member, UHAC and PSEKA

John Catsimatides, chairman, and CEO of Gristedes Foods

Panikos Papanicolaou, Supreme President, Cyprus Federation of America

George J. Tsunis, Chairman/CEO Chartwell Hotels

Tasos D. Zambas, Alternate President, PSEKA; Chairman, Justice Committee, Cyprus Federation of America Endy Zemenides, President, Hellenic American Leadership Council; Vice President, PSEKA

Dr. Nicolaos Alexopoulos , American Hellenic Council of California, President,

Zenon Christodoulou, President. Greek-American Chamber of Commerce

George Dovellos, Board of Directors, United Hellenic American Congress

Angelo Tsakopoulos Chairman, AKT Development

Endy D. Zemenides, Executive Director, Prior to joining HALC

George Gigicos, with  US President Donald Trump campaign’s director of advance from the outset, will take on that role at the White House / DYNAMIS STRATEGIC ADVISORS

Βασιλείος Σταθάκος, επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ

Γεώργιος Αλμυρούδης, πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας

Μιχάλης κ Αλίκη Χαλκιά, Grand Prospect Hall δωρητές χρηματοδότες επί μέρους προσπαθειών

 

Αναφέρθηκαν ενδεικτικά κάποιες προσωπικότητες που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν διαχρονικά.

Αλλά υπάρχουν  100αδες άλλες προσωπικότητες που συνεχίζουν να προσφέρουν άοκνα και κυρίως  αθόρυβα από το πόστο τους ο κάθε ένας και η κάθε μια στις εθνικές υποθέσεις Ελλάδος και Κύπρου. Αρκετοί εξ αυτών σε θέσεις κλειδιά σε κέντρα λήψης αποφάσεων.  Άνθρωποι που  συνεχίζουν να δίνουν  αγώνες και μάχες με, να αναλαμβάνουν  πρωτοβουλίες με  μαζικές και συλλογικές δράσεις, ψηφίσματα που εκδίδουν  για μεγάλα ζητήματα  όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.  Είναι όλοι εκείνοι που δημιουργούν τα μεγάλα  συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον, τον Καναδά  και την Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ  και σήμερα πια δεν υπάρχουν κοντά μας εν ζωή…

 

Η ΨΥΧΗ  ΚΑΙ Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ  ΑΛΛΑ  ΚΑΙ Η Η  ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΩΡΑΤΟΣ   ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ  ΟΙ Α’ΒΑΘΜΙΕΣ ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

CHIAN FEDERATION, PANMACEDONIAN FEDERATION,PANARCADIAN FEDERATION

PANCRETIAN FEDERATION,PANLACONIAN FEDERATION, PSEKA,

VELOUCHI – EVRYTANIAN ASSOCIATION,

FEDERATION OF HELLENIC SOCIETIES OF GREATER NEY YORK

NATIONAL HELLENIC SOCIETY,GREEK AMERICAN MOTORCYCLE ASSOCIATION

ATHENIAN’S SOCIETY INC, UNITED PIREOTES OF AMERICA,

AETOLOAKARNANIAN MUTUAL SOCIETY, AGRINION BENEVOLENT SOCIETY

DAUGHTERS OF ROUMELI SOCIETY, SOCIETY OF DIPLATANOS “SAINT MARINA “, INC.

NAFPACTIAN BROTHERHOOD, GALAXIDI BROTHERHOOD EANTHE

SILLOGOS EVRYTANON AMERIKIS “PANAGIA I PROUSSIOTISA” ,

THERMOPYLES PHIOTIDOS, BENEVOLENT SOCIETY ATHANASIOS DIAKOS

PETRINA BROTHEHOOD OF NY, MUTUAL AID SOCIETY AIGIOTON VOSTITSA

EPIDAUROU LIMIRAS ASSOCIATION, BROTHERHOOD ”MANI”  CALAVRITAN ”LAVARON TOU 21″ ,

MESSINIAN BENEVOLENT ARISTOMENIS, GEROS TOU MORIA

PANELIAKOS SOCIETY,  SOCIETY ARNIOTON ST. ATHANASIOS

ANAVRETI VRISEON SOCIETY , GARGALIANI “TELOS AGRAS”

DAFNIOTON SOCIETY “ST. GEORGE” , GYTHION ASSOCIATION

KALAMATA ASSOCIATION “SAINTS APOSTOLOI” ,

ASSOCIATION MAGOULIOTON OF SPARTA, SOCIETY PATRINON KOSTIS PALAMAS

ASSOCIATION LACONON QUEENS AND LI , SPARTAN SOCIETY INC.

PAN KORINTHIAN BROTHERHOOD ,  KOUTOUMOU SOCIETY

PANERICOUSA,  LEFCADIAN BENEVOLENT SOCIETY, KEFALOS SOCIETY “O KEFALOS” ,

ITHACIAN SOCIETY “ODYSSEUS” ,CEPHALONIAN SOCIETY AINOS ,

AESCULAPIAN THESSALIAN BROTHERHOOD ,DOLIOTON BROTHERHOOD “ST. CHRISTOFER” ,

PYRRHUS BENEVOLENT ,DAUGHTERS OF EPIROS,  SOCIETY EPIROTES ANAGENISI

LADIES AUXILIARY SOULIOTISSES,   ST. DEMETRIOS KOSTARAZI ,

SOCIETY MACEDONIANS “ALIAKMON” , ARISTOTELIS SOCIETY OF HALKIDIKI

KASTORIAN YOUTH , PANKILKISIOTON ASSOCIATION OF NY

THESSALONIKIAN SOCIETY , SOCIETY OF DISTRICT OF KAVALA “PHILIPPI”

SOCIETY OF KASTORIANS OMONOIA , BENEVOLENT SOCIETY OF LADIES OF KASTORIA NY ,

SOCIETY OF MAVROVON ,SOCIETY DRAMINON “AGIA VARVARA” ,

PANTHRACIAN UNION OF AMERICA “ORPHEUS” ,PAN-ICARIAN BROTHERHOOD CHAPTER PANDIKI ,

PAN-ICARIAN BROTHERHOOD CHAPTER KOURSAROS , MYTILENIAN SOCIETY OF AMERICA

PAN-LEMNIAN ”HEPHAESTOS” , PAN-SAMIAN “PYTHAGORAS” , ANDROS SOCIETY OF U.S.A. ,

NISYRIAN SOCIETY OF NY ,  ZOODOHOS PIGHI OF ANDROS , PANCHIAKI KORAIS , LERIAN SOCIETY ,

CRETAN ASSOCIATION OMONOIA NY ,CRETANS BROTHERHOOD NY ,

EROTOKRITOS & ARETOUSA CRETON ASSOCIATION. INC ,  LABRYS CRETON ,

CRETAN WOMAN ASSOCIATION PASIPHAE,   SYLLOGOS KRITON O MINOS,

PANCYPRIAN ASSOCIATION, INC ,  PANCYPRIAN YOUTH DIVISION ,

ENOSIS ETHNIKOFRONON,   GREEK CULTURAL CENTER INC.

PONTION SOCIETY “KOMNINOI” ,  PANEVOIKOS SOCIETY OF AMERICA

PONTIAN SOCIETY “PONTOS” ,  PAN MEGARIAN SOCIETY

NORTHERN CHIOS SOCIETY “PELINEON” , GREEK AMERICAN FOLKLORE

ERMOUPOLIS SYROS SOCIETY,  PANIKARIAN BROTHERHOOD “NEA IKARIA”

EL GRECO,  “ST. DEMETRIOS” NAUPAKTIAS BROTHERHOOD OF AMERICA

GREEK AMERICAN HOMEOWNERS,  YANNINA CULTURAL ASSOCIATION

SOCIETY AGIOGALOUSION,    BENEVOLENT SOCIETY “ELEFTHERIANI” OF U.S.A. & CANADA

PARPAROUSION SOCIETY,  GREEK SOCIETY ELATOUSION ,MESTA SOCIETY OF AMERICA EDUCATIONAL FUND INC ,  SAINT NICHOLAS CHURCH OF FLUSHING,   “ALEXANDER THE GREAT” MACEDONIA  , EPARHIA KYNOURIAS , SYLLOGOS NOMOU MAGNISIAS “ARGONAYTES” , SAINT DEMETRIOS OF ASTORIA, DEMETRIOS CHURCH OF JAMAICA , PANHELLENIC ORG MAR. CAVO MELANIOS , LYKOURGIAN LACONIAN GUARD  ,OTHONI SOCIETY OF USA, INC ,  LOGASTRA ASSOCIATION, HELLENIC ORGANIZATION OF UNIVERSITY GRADUATES , CEPHANONIAN BROTHERHOOD , SOCIETY KATERINIOTON , PHILOPTOHOS ADELFOTIS ARAHOVITON NAFPAKTIAS , HOLY CROSS CHURCH OF WHITESTONE,   AKTINA PRODUCTION INC, OLYMPIAKOS FAN CLUB,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ FAN CLUB , RETIREMEN’S CLUB OF ASTORIA ,

INCURABLE ILLNESS FOUNDATION , GREEK ORTHODOX CHURCH PROPHET ELIAS,

PANKRITIKI ENOSIS ATHLITISMOU , ST ELEUTHERIOS GREEK ORTH CHURCH

PAN-GREGORIAN,  HELLENIC AMERICAN COMMUNITY ASSOCIATION,

LACONIAN PROFESSIONAL , HERMES THE HELLENIC AMERICAN MOTO

ENOSIS EVRYTANON AMERIKIS “TO KARPENISI” , AEK FAN CLUB OF USA, DEMETRIOS OF MERRICK, AGIOS MAMAS OF APHRODISIA CHIOS, GREEK AMERICAN MOTHERS OF NY ,  OMILOS METANASTON KARITSIS, HELLENIC MUSIC FOUNDATION ,  AMORGOS SOCIETY

HOLY TRINITY GREEK ORTHODOX CHURCH , GREEK-AMERICAN SOCCER CLUB ATLAS

ASTYPALIAN SOCIETY,

 

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ  1   2 ,


Πηγή >> http://www.alexstefanopoulos.gr/2019/08/07/greek-hellenic-lobby-yparchei-mono-sti-elachisti-vivliografia-kai-monon-kat-onoma-gia-na-kerdizoyn-kapoioi-epiteidioi-ependyontas-sto-panischyra-istorika-kai-politismika-brand-name-greece-hellas/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr