Home Greek News Κλιμάκωση: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση στην Καρπασία της Κύπρου λένε οι Τούρκοι – Συναγερμός στην Αθήνα

Κλιμάκωση: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση στην Καρπασία της Κύπρου λένε οι Τούρκοι – Συναγερμός στην Αθήνα

by _
0 comment 154 views

Κλιμάκωση: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση στην Καρπασία της Κύπρου λένε οι Τούρκοι – Συναγερμός στην Αθήνα


Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» φέρεται να έχει ξεκινήσει γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Sabah καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στα Κατεχόμενα από όπου και στείλει μήνυμα προς Αθήνα, Λευκωσία, ΕΕ και ΗΠΑ.

Βέβαια πρέπει να εξακριβωθεί αν όντως γίνεται η γεώτρηση αυτή την στιγμή ή αν είναι απλώς τουρκικός ισχυρισμός. Στην περίπτωση του Fatih όμως αποδείχτηκε πως δεν ήταν ισχυρισμός.

«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατoλική Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας.

Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου.

Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατολική Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros»αναφέρει η Sabah  προσθέτοντας ότι το τουρκικό Ναυτικό βρίσκεται σε επιφυλακή με πλοία, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί 24ώρου βάσεως.

Η εφημερίδα «Sabah» αναφέρει επίσης ότι υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με την επίσκεψή του σήμερα στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας θα στείλει μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει πως η Άγκυρα θα γνωστοποιήσει την απαίτησή της επί των ενεργειακών πόρων στην περιοχή ανεξάρτητα από το τι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στις 18-20 Νοεμβρίου θα βρεθεί στη Νίκαια της Γαλλίας στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνουν νέοι από τις χώρες της ανατ. Μεσογείου, όπου θα εξηγήσει κι εκεί τις θέσεις της Τουρκίας για την Α.Μεσόγειο.

Επί του πρακτέου τι σημαίνουν αυτά: Οι Τούρκοι δεν θέλουν πόλεμο, είναι διαθέσιμοι όμως να απειλούν με πόλεμο και να προχωρούν κάθε μέρα σε νέες προκλητικές ενέργειες οι οποίες θα δημιουργούν ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ.

Όταν υπάρχουν τετελεσμένα υπάρχουν πλέον μόνο δύο επιλογές για την Αθήνα. Η πολεμική αντίδραση ή διαπραγμάτευση του τύπου «όλα στην μέση».

Αυτό δηλαδή που ζητούν ΗΠΑ και Τουρκία. Μετά την Καρπασία θα έχει σειρά και το Καστελόριζο, όλα γίνονται με μέθοδο…

Στην Αθήνα ανησυχούν ιδιαίτερα και οι ΕΔ βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.pronews.gr/kypros/794837_o-kyvos-errifthi-giavoyz-xekinise-geotrisi-stin-karpasia-tis-kyproy

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr