Home Greek News Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

by _
0 comment 127 views

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, 18:05


Από το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εξουσιοδοτήθηκε να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων (σύμφωνα την επετηρίδα) -για κάθε θέση- δικαστικών.

Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων

Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

Γεώργιoς Λέκκας, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019),

Πηvελόπη Ζωvτανού, αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,

Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,

Ειρήvη Καλoύ, αποχωρεί σε δυο χρόνια,

Δήμητρα Κoκoτίvη, αποχωρεί σε δυο χρόνια.

Ακόμη, για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάννη.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Ποιους είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συγκληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου υπό τον Αλέξη Τσίπρα είχε αποφασίσει τον διορισμό της Ειρήνης Καλού ως πρόεδρο και τη Δήμητρας Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του ανώτατου δικαστικού θεσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η Ειρήνη Καλού είχε διαχειριστεί ως ανακρίτρια την υπόθεση του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα μετά από πολύωρη απολογία είχε αφήσει τότε ελεύθερο τον Γιάννη Αγγέλου στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή επιβάλλοντας μια ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή χρηματική εγγύηση της τάξης των 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια μετά από αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, για μείωση της εγγυοδοσίας του έριξε την εγγύηση στις 300.000 ευρώ.

Η Ειρήνη Καλού είναι 65 ετών και γεννήθηκε στην Ηλιούπολη Αττικής.  Διορίστηκε ως: α) Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981, β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 15-1-1997, στον βαθμό του Εφέτη στις 3-2-2000,στον βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009 και στον βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη κατάγεται από την κοινότητα Δαμιανών της Ευρυτανίας, είναι συνομήλικη με την κ. Καλού, δηλαδή επίσης 65 ετών και φέρεται πως τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης  για τη νομική της κατάρτιση κυρίως στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Είναι μία δυναμική δικαστική λειτουργός που διορίστηκε ως  Πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981. Πρωτοδίκης έγινε στις 31-8-1982 υπηρετώντας στην Αθήνα. Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών  προήχθη στις 11-12-1997, ενώ έγινε Εφέτης στις 2-8-2001, πρόεδρος Εφετών  στις 23-7-2010 και αρεοπαγίτης.

Πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

“Όχι” Παυλόπουλου στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, επέστρεψε ανυπόγραφα τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Από τη στιγμή που τα διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είχαν οποιαδήποτε νομική ισχύ και, επομένως, δεσμευτικό χαρακτήρα για τη σημερινή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η νέα κυβέρνηση θα προτείνει πρόσωπα υπεράνω υποψίας για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Προωθείται νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, 18:51

https://www.zougla.gr/greece/article/i-epiloges-tou-ip-dikeosinis-gia-tis-8esis-proedrou-ke-isageleos-tou-ariou-pagou

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr