Home Greek News Airbnb : Η εφορία εντατικοποιεί τους ελέγχους για τις αδήλωτες μισθώσεις

Airbnb : Η εφορία εντατικοποιεί τους ελέγχους για τις αδήλωτες μισθώσεις

by _
0 comment 118 views

Airbnb : Η εφορία εντατικοποιεί τους ελέγχους για τις αδήλωτες μισθώσεις

Newsroom

Στο κυνήγι των ιδιοκτητών ακινήτων που έγιναν «ξενοδόχοι» με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, προχωρεί η εφορία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ, πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες νοικιάζουν σπίτια στις πόλεις, εξοχικά, ακόμη και δωμάτια μέσα στην ίδια τους την κατοικία, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της Εφορίας.Στο σύνολό τους, δηλαδή, και οι 150.000 ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι εφέτος θα εισπράξουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να τα δηλώσουν.

Εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει αύριο, η εφορία προειδοποιεί ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εντοπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα αδήλωτα εισοδήματα ηλεκτρονικά και στο τέλος κανείς δεν θα ξεφύγει.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, μετά τα αποτελέσματα των αυτοματοποιημένων ελέγχων και τον εντοπισμό 20.000 ακινήτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν δηλώσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν και άλλοι διασταυρωτικοί έλεγχοι προκειμένου να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να εντοπιστούν εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για τον συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών.

Η ΑΑΔΕ έχει προσεγγίσει και ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμεταλλεύονται σημαντικό αριθμό ακινήτων μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες και δεδομένα για το φαινόμενο αυτό που άνθησε τα τελευταία χρόνια, αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αρχίζει να σημειώνει σημάδια κάμψης μετά την υπερπληθώρα ακινήτων που βγήκαν στην αγορά την τελευταία πενταετία.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο εντοπισμός των 20.000 αυτών ακινήτων έγινε μέσω ενός ειδικού προγράμματος που σάρωσε στην κυριολεξία μια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτή της Airbnb. Αμέσως μετά το αποτέλεσμα αυτό ο κ. Πιτσιλής έδωσε εντολή να σταλεί αίτημα προς την Airbnb ώστε να παρασχεθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking. com, ΗomeΑway κ.λπ.).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των διαμερισμάτων και των μονοκατοικιών που χρησιμοποιούνται με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι υπερδιπλάσιος.


Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr