Home Greek News ΑNAΤΡΟΠΗ! – Εκανε μια τρύπα στο νερό το Φατίχ!

ΑNAΤΡΟΠΗ! – Εκανε μια τρύπα στο νερό το Φατίχ!

by _
0 comment 101 views

ΑNAΤΡΟΠΗ! – Εκανε μια τρύπα στο νερό το Φατίχ!


Πανικό προκάλεσε στη Λευκωσία η είδηση της περασμένης Κυριακής, περί επιτυχούς γεώτρησης του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στα ανοικτά της Πάφου διότι ήταν κεραυνός εν αιθρία, ενώ και η Άγκυρα συνελήφθη εξαπίνης αφού η πληροφόρηση των αρμοδίων υπουργών περί του αντιθέτου συνηγορούσε.
Χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε η Άγκυρα να εξακριβώσει ότι η δική της πληροφόρηση ήταν σωστή και πως το Φατίχ δεν έχει βρει φυσικό αέριο.
Η παρανόηση, όπως και η διαρροή, προήλθε σύμφωνα με πηγές της «Κ» της Κύπρου, από τις Βρυξέλλες και λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.
Η Τουρκία διαμηνύει πλέον διπλωματικώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεών της εκτός και αν το σταματήσει και η ε/κ πλευρά και πάει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, του ενεργειακού περιλαμβανομένου.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις γεωτρήσεις βάσει γενικότερου στρατηγικού στόχου, που είναι η αυτονόμηση στην περιφέρεια της χώρας και η μη εξάρτησή της από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
Ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Κυπριακό θα επιδιωχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που αναμένεται χρονικά να συγκληθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα θα επιμείνει στο μοντέλο της συνομοσπονδίας, θέτοντας ως εναλλακτική επιλογή τα δύο κράτη.
Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική διπλωματία προετοιμάζεται για τις «νέες ιδέες» στο Κυπριακό, ενώ θα επιχειρήσει να επιβάλει στην ατζέντα και το ζήτημα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για… αποκλιμάκωση.
Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως με τις κινήσεις τους αυτές η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται στο παρελθόν να έχει συζητήσει τα σενάρια αυτά τόσο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Κουντρέτ Οζερσάι, αναφέει το philnews.com
Η άτυπη Πενταμερής, που θα ακολουθήσει συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί, χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η συνέχεια.
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προφανώς, το ίδιο θα ζητήσει και η Τουρκία, εάν και εφόσον αποδεκτεί την κυπριακή εισήγηση.
Να παγώσει, δηλαδή, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρηθεί ως μια win-win κατάσταση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει.
Και τούτο επειδή θα είναι στην πραγματικότητα εξίσωση ενός προγράμματος που έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιδρομικές επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και καβγάς για την πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή της τουρκικής πρότασης για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου προκάλεσε καβγάδες στα κατεχόμενα.
Η Άγκυρα αποφάσισε να κατατεθεί η πρόταση από τον Ακιντζί.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Οζερσάι, ο οποίος και απευθύνθηκε προς την Άγκυρα διαμαρτυρόμενος.
Η επιλογή να είναι ο Ακιντζί ο αγγελιαφόρος ήταν περισσότερο θέμα τακτικής.
Προτίμησαν τον «συναινετικό» Ακιντζί από τον ακραίο Οζερσάι.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr