Home Greek News Μεταρρυθμίσεις το «κλειδί» που πείθει για «πράσινο» στις φοροελαφρύνσεις

Μεταρρυθμίσεις το «κλειδί» που πείθει για «πράσινο» στις φοροελαφρύνσεις

by _
0 comment 107 views

Μεταρρυθμίσεις το «κλειδί» που πείθει για «πράσινο» στις φοροελαφρύνσεις

Κωστής Πλάντζος

Τι εξηγήσεις έδωσε ο Χρηστος Σταϊκούρας στον Κλάους Ρέγκλινγκ – Στις 6 η συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του ESM – Πέτσας: Οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους με περισσότερη ανάπτυξη, όχι με περισσότερες περικοπές – Σήμερα, πιθανότατα, η έκδοση 7ετους ομολόγου

Επιδιώκοντας να μην έχει την τύχη που είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις στην πρώτη μόλις συνάντηση που είχαν με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αθήνα (όπως με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το 2015 η «πρώτη φορά Αριστερά» ή τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς μετά τα “Ζάππεια Ι & ΙΙ”) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται απόψε στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Απέναντι στον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας (με σχεδόν 300 δισ. δάνεια στα χρόνια της κρίσης) ο πρωθυπουργός επιδιώκει να του εκθέσει το μεγάλο μεταρρυθμιστικό «πακέτο» που έχει εκπονήσει. Το δυσκολότερο είναι να τον πείσει ότι επιχειρεί να αλλάξει το μείγμα πολιτικής στη χώρα, όχι για να ικανοποιήσει μοιράζοντας παροχές σε ψηφοφόρους του πριν εισπηδήσουν στην σκληρή λιτότητα (όπως έκαναν προκάτοχοί του το 2009 ή το 2015) αλλά να μετατρέψει την Ελλάδα εκσυγχρονιστικά και αναπτυξιακά σε «κανονική» χώρα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, χωρίς να διακινδυνεύει τα δημόσια οικονομικά.

«Στο ζύγι» λιτότητα και ανάπτυξη

Πρόγευση για τις εξηγήσεις που ζητά ο Κλάους Ρέγκλινγκ έλαβε ήδη χθες από τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στο υπουργείο Οικονομικών επί μία και πλέον ώρα ο Ρέγκλινγκ ζητούσε εξηγήσεις για τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδο που θα καταθέσει σε λίγες μέρες η νέα κυβέρνηση. Επί δύο μήνες δεν κρύβει επισήμως ότι το 2019 θα κλείσει με μεγάλη «τρύπα» στον προϋπολογισμό του κράτους, μετά τις παροχές Τσίπρα. Από τον κύριο Σταϊκούρα άκουσε συστάσεις να μην ανησυχεί, γιατί στο τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει τον στόχο του 3,5%, δίνοντας και τις ελαφρύνσεις που προωθεί.

Debate για μέτρα και πλεονάσματα

Το αν πείστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, θα φανεί λίγες ώρες πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, στην τοποθέτησή του το μεσημέρι στο συνέδριο του Economist, για να μετάσχει στο οποίο βρίσκεται και επισήμως στην Αθήνα.

Μαζί του βρίσκονται στην Αθήνα για να μιλήσουν στο ίδιο συνέδριο και οι επικεφαλής των θεσμών που εποπτεύουν τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του EWG που εξετάζει σε βάθος το ελληνικό ζήτημα, Χανς Βίλμπριφ, αλλά και οι απεσταλμένοι των δανειστών στη χώρα μας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM).

Ακριβώς πριν τον κ.Ρέγκλινγκ και τους άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, στο ίδιο συνέδριο θα έχει μιλήσει δημοσίως και ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο φαίνεται πως ο κ.Σταϊκούρας έπεισε, κατ’αρχήν τουλάχιστον, στη συζήτηση που είχε χθες με τον Κ.Ρέγκλινγκ, με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις». Ότι δηλαδή στα μέτρα που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση, δεν προτάσσει «παροχές» ως άλλοθι για εκείνους που την ψήφισαν πριν επιχειρήσει μεταστροφή, αλλά ως μέρος ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου του οποίου αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία» για να το φέρει σε πέρας.

Ποια ήταν η απάντηση του κυρίου Ρέγκλινγκ. Περίπου ίδια με εκείνη του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με τον οποίο μίλησε επίσης για πρώτη φορά εχθές –τηλεφωνικά όμως- ο κύριος Σταϊκούρας: «κάντε αυτό που θέλετε, αρκεί να επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος» για τα πλεονάσματα.

«Αναπόσπαστες» οι μειώσεις φόρων

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας τόνισε πως κορυφαία θέση σε αυτό μεταρρυθμιστικό σχέδιο έχουν και οι φορολογικές τομές, που στόχο έχουν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Οικονομία.

Για παράδειγμα:

– Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 20% το 2020 και 10% το 2021. Το μέτρο θα συνδυαστεί με εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών της εφορίας, με τις εμπορικές αξίας, που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει άρδην.
– Νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος: από 1.1.2020 και μέχρι τέλους της τετραετίας, τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) θα μειωθεί ολόκληρη η φορολογική κλίμακα, με α΄συντελεστή 9% αντί 22% φόρο.
– Η εισφορά αλληλεγγύης θα αρχίσει να μειώνεται για αρχή από το 2020, με στόχο να καταργηθεί οριστικά στο 2023. Οι μεγαλύτερες μειώσεις θα έρχονται όμως από το 2021 και μετά.

«Εφόσον επιτύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 –που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα τον επιτύχουμε- μέσα στο 2020 θα μπορέσουμε να θέσουμε στους εταίρους και δανειστές την ανάγκη μείωσης σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα των στόχων για τα πλεόνασματα» στα επόμενα χρόνια (…) ΄Ολοι οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά με περισσότερη ανάπτυξη και όχι περισσότερες περικοπές» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Επιπλέον, στην προσπάθεια πειθούς για μείωση των πλεονασμάτων συμβάλλει και η έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο περίπου 40% χαμηλότερο από την περσινή έκδοση σε σχέση με τα ισχύοντα πέρυσι. Καθώς η ανάλυση βιωσιμότητος του χρέους έχει γίνει από τους θεσμούς με προβλέψεις για σχεδόν διπλάσια επιτόκια, η μείωση του κόστους δανεισμού συνεπάγεται χαμηλότερες πληρωμές για τόκους. Εφόσον δεχθούν έτσι το επιχείρημα οι θεσμοί, θα μπορεί να προκύψει και λιγότερη ανάγκη για λιτότητα.

Ανοίγει το βιβλίο με βαρόμετρο-έκδοση ομολόγου 2,5 δισ. για επιστροφή στην κανονικότητα

Εντωμεταξύ θέμα ωρών θεωρείται πλέον η έκδοση νέου ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Πλην απροόπτου και εφόσον η κατάσταση στις διεθνείς αγορές χρήματος το επιτρέψει, εντός της ημέρας πιθανότατα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού έως και 2,5 δισ. ευρώ με ομόλογο 7ετούς διάρκειας.

Μέχρι τώρα οι εκδόσεις ομολόγων στα χρόνια του Μνημονίου στόχευαν να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να καλύψει τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης. Με την νέα έκδοση, επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπου οι επενδυτές θα μπαίνουν σε μια αγορά με βάθος, επιλέγοντας να διαβάζουν τεχνικά στοιχεία των αγορών αντί για …εκθέσεις των θεσμών.

Το στοίχημα που το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι, μόλις κλείσει –αυθημερόν- το βιβλίο προσφορών, να αποδειχθεί ότι αγοραστές ήταν κυρίως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, αντί για καιροσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν επιθετικά ή «ξεφορτώνουν» κατά βούληση τα κρατικά ομόλογα.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr