Home Greek News Ξεκάθαρο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ξεκάθαρο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

by _
0 comment 102 views

Ξεκάθαρο προβάδισμα ΝΔ και Μητσοτάκη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νεφέλη Λυγερού


Πρωτιά με διαφορά πάνω από 9% – που φτάνει έως και τις 13 μονάδες – και αυτοδυναμία δίνουν στη ΝΔ οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis, της Alco και της Prorata – Μητσοτάκη αντί Τσιπρα προτιμούν οι πολίτες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Τρείς νέες δημοσκοπήσεις, τέσσερα 24ωρα πριν από τις κάλπες, επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα, μάλιστα, της ψαλίδας.

Στα ευρήματά τους παρουσιάζονται τα πιο πιθανά σενάρια για ενδεχόμενη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, κάτι που σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, όσο και με το ποσοστό της αποχής. Και τα τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% (X.A, Ελληνική Λύση, Μέρα25) μπορεί μεν να πετύχουν την εκπροσώπησή τους, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να εμποδίσει τη ΝΔ από την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Ελλείψει σημαντικών μετακινήσεων μεταξύ των κομμάτων, και τα δύο κόμματα έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους στην επίτευξη μεγαλύτερης συμμετοχής.

Η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται καθαρά και στις τρείς νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν με τη διαφορά επί του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 9,4% 9,7% και 13% αντιστοίχως. Για την ακρίβεια,  η Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η Alco που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο στο Open και η Prorata για την ιστοσελίδα Νewpost συγκλίνουν στο ότι οι κάλπες της Κυριακής ήδη κυοφορούν το νικητή. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα.

Η Metron Analysis δίνει μία διαφορά 9,4 μονάδων. Στις 9,2 μονάδες είναι στο κάτω όριο και στις 9,6% στο πάνω όριο. Στην έρευνα της Alco, σημειώνεται μία διαφορά της τάξης των 8,8 μονάδων, καθώς στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 31,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑμε 22,3%. Αέρα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται να έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, δεν φαίνεται να γυρίζει το παιχνίδι, παρά τις απανωτές συνεντεύξεις. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να “κλέβει” ψηφοφόρους από σχεδόν όλα τα κόμματα. Το 18% των πολιτών που ψήφισαν στις ευρωεκλογές την Ελληνική Λύση στηρίζει πλέον τη ΝΔ, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το 10% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, το 9% του ΚΙΝΑΛ και το 10% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.  Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία εισροή από το κόμμα Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Μπορεί οι τρεις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν τον αέρα νίκης για τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά η αυτοδυναμία που επιδιώκει θα κριθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μετέχει στην επόμενη βουλή. Προκειμένου το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία, πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40,4%, ωστόσο το αναγκαίο αυτό ποσοστό «μειώνεται κατά 0,4% για κάθε ποσοστιαία μονάδα που παίρνουν αθροιστικά τα εκτός Βουλής κόμματα.

Σε όλα τα σενάρια, η ΝΔ φαίνεται πως κλειδώνει την αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 155 έως 163 έδρες στη νέα Βουλή και δεν φαίνεται να απειλείται ακόμα και στην περίπτωση εισόδου επτά κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Η Metron Analysis δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία με 155 έδρες. Η μέτρηση της Alco εκτιμά ότι θα λάβει από 155- 165 έδρες. Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα έχει από 74 έως 84, το ΚΙΝΑΛ από 21 έως 24, το ΚΚΕ από 14 έως 16, η Χρυσή Αυγή από 10 έως 11. Η Prorata αποτυπώνει επίσης εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει η ΝΔ και την αυτοδυναμία.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και σε αυτές που έχουν προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πολιτικός και η πλειοψηφία δηλώνει πως τον εμπιστεύεται για να οδηγήσει της χώρα στην ανάπτυξη. Αναδεικνύεται με διαφορά και δημοφιλέστερος πολιτικός με 45% θετικών απόψεων, έναντι 39% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ακολουθούν η Φώφη Γεννημάτα με 32% και ο Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα που λαμβάνουν 31%. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει 29%.

Κοινό στοιχείο και των τριών δημοσκοπήσεων είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ αντίθετα η ΧΑ εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα Βαρουφάκη ΜέΡΑ25 επίσης «παίζει» κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, ενώ φέρεται πιθανό να μείνει ακόμα και εκτός Βουλής. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας των εκλογών, καθώς αν μείνει εκτός Βουλής με ποσοστό λίγο κάτω από το 3%, διευκολύνει αριθμητικά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, βάσει του εκλογικού νόμου.

Πιθανά σενάρια:
– η ΝΔ συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το Κίνημα Αλλαγής 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και το ΜέΡΑ25 10 και η Ελληνική Λύση 10.
– η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 782, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, και το έκτο κόμμα 11.
– Στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 85, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 16 και η Χρυσή Αυγή 13.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr