Home Greek News ΗΠΑ σε Κύπρο: «Άρουμε το εμπάργκο όπλων αλλά δεν θα αφήνετε ρωσικά πλοία στα λιμάνια σας»

ΗΠΑ σε Κύπρο: «Άρουμε το εμπάργκο όπλων αλλά δεν θα αφήνετε ρωσικά πλοία στα λιμάνια σας»

by _
0 comment 119 views

ΗΠΑ σε Κύπρο: «Άρουμε το εμπάργκο όπλων αλλά δεν θα αφήνετε ρωσικά πλοία στα λιμάνια σας»


Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την γερουσία των ΗΠΑ ο νόμος «East Med Act» που ήρε το εμπάργκο που υπήρχε στην απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η κίνηση ήταν σίγουρα πολύ θετική αλλά σημαντικά αργοπορημένη, καθώς η Κύπρος έπρεπε να είναι ήδη ετοιμοπόλεμη όταν ανακήρυσσε την ΑΟΖ και μοίραζε τα θαλάσσια οικόπεδα.Τώρα και να θέλει δεν προλαβαίνει να εξοπλιστεί επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες εξελίξεις και να αποτρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα.

Όμως φαίνεται πως αυτή η άρση δεν ήρθε αναίμακτα καθώς στο νομοσχέδιο εγγράφεται εμμέσως πλην σαφώς πως οι ΗΠΑ ”παροτρύνουν” την Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να μην επιτρέπουν ρωσικά πλοία στα λιμάνια τους. 

Συγκεκριμένα αναγράφεται πως στόχος της αμερικανικής πολιτικής αποτελεί το «να παροτρύνει τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε σκάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία».

«Από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προϋπόθεση για να γίνει η άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο, διασυνδέεται ξεκάθαρα με την προϋπόθεση, ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις σε ρωσικά πλοία στα κυπριακά λιμάνια. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, αν υλοποιηθεί καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε μια χρονική περίοδο, που δεν έχει κανένα περιθώριο να δημιουργήσει νέους εχθρούς και μάλιστα τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών»,«Ο ελλιμενισμός των πλοίων για ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λόγους είναι πάγια τακτική της Κύπρου»,επισημαίνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επίσης στο νομοσχέδιο αναγράφεται πως  «η απευθείας πώληση ή μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη βοηθώντας στον περιορισμό της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων χωρών που θέτουν προκλήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι «να εμποδίσει την παρέμβαση από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή» αλλά και «να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών στην περιοχή να αποστρατεύσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος εξοπλισμού που παρέχεται από το ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Βέβαια πράγματι μέχρι στιγμής, η Ρωσία ήταν αυτή που έκανε μία από τις σημαντικότερες πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Κύπρο με τους S-300, άσχετα αν δεν αναπτύχθηκαν ποτέ στο νησί μετά από αμερικανοτουρκικές πιέσεις.


You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr